Banken er din ven i en krisetid – og vi i pengeinstitutsektoren er enormt engagerede i den grønne omstilling. Det var den opfattelse, man helst skulle sidde tilbage med, hvis man deltog på årets traditionsrige årsmøde i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.
Men som altid er der en bagside ved at kravle op på moralens høje hest: Risikoen for at blive kaldt ved pokerbordet. Og den er efter årets årsmøde temmelig stor for bankernes brancheorganisation og for formand og topchef i Danske Bank Carsten Egeriis.
For hvad nu, når der om nogen tid begynder at dukke cases op på landsdækkende tv af klemte boligejere, som må gå fra hus og hjem på grund af stigende renter, energi- og fødevarepriser og måske endda arbejdsløshed – og de stakkels mennesker ikke kunne få hjælp i hverken Danske Bank eller nogen andre banker. Måske blev de endda mødt med højere renter og andre krav hos bankrådgiveren.
For det er jo sådan, at banker er sat i verden for at tjene penge på at løbe kalkulerede risici og tjene penge på det, ikke som filantropiske foretagender, der skal hjælpe sårbare private og dårligt drevne virksomheder gennem økonomiske kriser. Og deri ligger, at man skal have tilgodehavendet ind og kan sige nej til at smide gode penge efter dårlige.
Når det er sagt, gjorde Danske Banks topchef, Carsten Egeriis, ligesom sidste år en rigtig god figur som formand for Finans Danmark. Beskeden, kompetent, faglig og ordentlig. Lige præcis det, som vingeskudte Danske Bank har brug for rent kommunikativt.
Til gengæld tør han og baglandet ikke rigtig stille op og udfordre politikerne, som der i sagens natur ikke var så mange toneangivende af. Nuvel, der var en del socialdemokrater til stede, f.eks. Rasmus Stoklund og den nyvalgte Mette Reissmann. Men der manglede repræsentanter fra den øverste hylde fra tidens mest magtfulde parti. Årsagen kender vi alle: regeringsforhandlingerne på Marienborg.
Men det er dog bemærkelsesværdigt, at partileder Mette Frederiksen stillede op per videolink til Aktive Ejeres årsmøde, hvor tidligere topsocialdemokrat Henrik Sass-Larsen er direktør, mens det regeringsbærende partis leder glimrede ved sit fravær til både Finans Danmarks og til Forsikring & Pensions årsmøde.
Elefanten i rummet
I det hele taget bar formand Carsten Egeriis’ tale præg af en ret stor berøringsangst over for det politiske system, som i den grad har trukket bukserne ned om anklerne på bankerne med Arne-skatten, som træder i kraft næste år og øger den nuværende selskabsskattesats på 22 procent for finansielle selskaber til 25,2 procent og i 2024 til 26 procent.
Mange steder i sektoren opleves den som helt urimelig og som et blødende sår. Men det blev ikke nævnt med et ord i Egeriis’ tale, selvom der stadig er kræfter på højeste niveau i finanssektoren, som arbejder på, at man kan få dummebøden sat ned ved at justere lidt på den kommende pakke om digitale kasseapparater.
I stedet forsøgte Danske Bank-direktøren at omfavne den nye regering med ordene:
”Vi har som bekendt en ny regering på trapperne. Vi byder de nye ministre og folketingsmedlemmer velkommen og ser frem til et godt samarbejde om nye fælles løsninger, der kan bringe Danmark sikkert igennem krisen.”
Får kun sunde kunder hjælp i banken?
Han prøvede samtidig at spille bankerne selv ind som sparringspartner over for både regering, familier og virksomheder:
”For rigtig mange familier og virksomheder med en sund økonomi vil kunne få hjælp i banken. Det vil give staten et større råderum til at holde hånden under de danskere, som ikke har andre muligheder,” som Egeriis formulerede det. Men her er der i sagens natur tale om det rene ingenting at love. For ingen søger vel bankens hjælp, hvis de har en ’sund’ økonomi – djævelen ligger i detaljen.
På to andre agendaer var der mere substans i Carsten Egeriis’ tale. I bytte for bankernes hjælp til at håndtere krisen vil han have ”fornuftige rammevilkår” og pause i reguleringen. Han opfordrede især til, at man for ”en tid holder igen med tiltag og regulering, der begrænser danskernes adgang til boligfinansiering.”
En replik, som afgående nationalbankdirektør Lars Rohde gjorde en dyd af at skyde ned:
”De prisfald, vi i øjeblikket ser på huse og ejerlejligheder, ændrer ikke på vores helt grundlæggende vurdering af boligmarkedet. Boligmarkedet har ganske stor betydning for dansk økonomi, og strukturerne skal forbedres. I den sammenhæng er det ærgerligt, at vi endnu ikke fået et lovbaseret generelt krav om afdrag for højt gældsatte boligejere. Det vil gøre den enkelte boligejer og hele økonomien mere robust. Og det vil overflødiggøre mange detaljerede regler og retningslinjer.”
Rohdes sidste skarpe bemærkning
Og således viste den afgående nationalbankdirektør Lars Rohde en sidste gang den kampiver, han er så kendt og respekteret for endda med følgende afsluttende bemærkning, hvor han undskyldte for sin ”manglende gennemslagskraft”:
”Jeg må bare konstatere, at når det går rigtig godt, så må vi ikke forstyrre festen, og når det går rigtig skidt, så må vi ikke ødelægge den.”
Det er nok bare en nationalbankdirektørs lod konstant at advare og løfte pegefingeren – og så leve med, at der ikke altid bliver lyttet fra politisk hold eller i bankerne.
Læs mere
Afsløring: Lunars store kryptosatsning er på kant med reglerne
Nøglepersoner forlader Lunar på kritisk tidspunkt
Storbank har i al ubemærkethed solgt sine aktier i Lunar
Problemerne tårner sig op for Lunar. Har Finanstilsynet sovet i timen?
Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning
Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder
Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter
Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter
Blodrøde tal rammer flere af landets største kapitalforvaltere
Kapitalforvalter klar med ny alternativ fond til privatinvestorer
Kapitalforvaltere blev forgyldt i 2021. Nu er billedet vendt på hovedet
Jysk-familie strammer krav til aktionærerne i Formuepleje