Nykredit billede smal

Redaktørens analyse

Hvorfor lægger Nykredit massivt pres på konkurrenterne nu – hvad bliver deres modtræk?

Det længe ventede afgørelse i Konkurrencesagen mellem Nykredit/Totalkredit og Jyske Bank nærmer sig en foreløbig afslutning. I det lys kan man se Nykredits/Totalkredits prisnedsættelser i form af rabatter på bidragsbetalingerne. Spørgsmålet er, om konkurrenterne lancerer modtræk i form af billigere lån til de bedste kunder

Det går ikke alt for godt for Danske Banks Realkredit Danmark, Jyske Bank og Nordea i konkurrencen mod Nykredits imponerende realkreditmotor i form af banksamarbejdet Totalkredit. Meldingen rundtom i bankerne er, at Nykredits vækst fortsætter og man udbygger sin i forvejen dominerende stilling på privatmarkedet for realkreditlån, hvor Nykredit sidder på godt halvdelen af det danske boligmarked.

Senest har Nykredit endda i en magtdemonstration valgt at hæve at hæve KundeKroner, der er en rabat på bidragsbetalingen, fra 0,15 procent årligt til 0,20 procent årligt for privatkunder i 2024 og 2025. Det er ikke en lille rabat. For den betyder, at det for over 900.000 boligejere bliver billigere ”at være kunde i et foreningsejet realkreditinstitut”. De får med de nye satser yderligere 500 kroner i KundeKroner pr. år og dermed 2.000 kroner årligt i rabat på bidragssatsen pr. lånt million pr. år.

For Danske Bank, Jyske Bank og Nordea har det i forvejen været svært for alvor at udfordre Nykredits vækst, og der er næppe tvivl om, at prisnedsættelsen vil skubbe yderligere til udviklingen, lyder vurderingen fra branchekilder. Og der er ikke meget, som de børsnoterede banker uden en forening i ryggen kan gøre ved det. De har dog en chance. Den vender vi tilbage til.

Men hvis vi lige ser bag kulissen et øjeblik, er det værd at lægge mærke til timingen i Nykredits prisjustering. For den yderst langvarige konkurrencesag mellem Jyske Bank og Nykredit nærmer sig næste trin. Det er et års tid siden, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sendte en række tilsagnsforslag ud og gik i dialog med de øvrige realkreditinstitutter om dem.

Kommentar fra Nykredit

I forbindelse med denne artikel har InsideBusiness stillet en række spørgsmål til Nykredit, men meldingen herfra er ikke overraskende “ingen kommentarer”

Det var kort sagt et ikkeacceptabelt oplæg i markedstesten, som de blev præsenteret for, og allerede fra starten blev det mødt med kritik fra eksperter. Så Nykredit og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen måtte tilbage i tænkeboksen – og den slags processer tager altså sin tid.

Snart hvid røg i konkurrencesag

Men nu tyder det på, at der i første kvartal kommer en afgørelse – formentlig i form af en ny markedstest af andre og reviderede tilsagn fra Totalkredit. Det er i hvert fald den mest troværdige information, som InsideBusiness kan grave frem. Et sådant nyt tilsagn vil i sagens natur være mindre restriktivt for de banker, som måtte have interesse i at indlede et samarbejde med eksempelvis Jyske Bank om formidling af deres boliglån. Ellers giver det ikke meget mening.

Det eneste, som InsideBusiness har hørt om ændringerne i tilsagnene, er, at man ønsker at bevare en passus om et krav om revisorerklæringer til Totalkredit om primært kreditkvalitet. Men det er også forbundet med usikkerhed.

Den oprindelige formulering i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens markedstest er på det område:

”Kreditkvaliteten på nyudlån til Totalkredit skal som minimum være lige så god som på realkreditlån, der formidles for andre udbydere. Pengeinstitutterne skal kvartalsvis levere en revisorvalideret erklæring til Totalkredit, der bekræfter, at udlånet lever op til de aftalte forsikrings- og kvalitetsgrænser (maks. 10 procent af nyudlån og samme kreditkvalitet som til Totalkredit).”

Det er næppe noget, som konkurrenterne og eventuelle utro Totalkredit-banker vil juble over. I markedstesten fremgik det også, at Nykredit ”ikke kunne kræve udtræden ved uvæsentlige overtrædelser af grænserne. Totalkredit kan dog reagere ved pludselige/større samt ved glidende bevægelser væk fra grænserne for formidlingsandel og kreditkvalitet.”

Igen en formulering, som indikerer, at Totalkredit fortsat ønsker at fastholde bankerne i et jerngreb. Uanset hvad, kommer Nykredit til at skulle sluge nogle mere lempelige tilsagn fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis hele processen på nogen måde skal give mening.

Og det er i det lys, branchekilder ser den seneste magtdemonstration med lavere priser på realkreditlån fra Nykredit. Altså man kommunikerer til bankerne i Totalkredit-samarbejdet såvel som til deres kunder: Det er muligt, at I vil overveje en anden låneleverandør, men Totalkredit er billigst og vil fortsat være det.

Banker i en klemme

Fra de andre bankers side er det lidt af en catch 22. Man kan ikke rigtig sænke bidragssatsen over en bred kam. Dertil er man for aktionærstyret. Men man kan sænke den for udvalgte grupper.

InsideBusiness erfarer således, at det har været en overvejelse internt i Danske Bank, at man ville tilbyde forhandlingsbare bidragssatser til koncernens private banking-kunder. Og det er et ret stort segment, da det kræver, at man har en formue på mindst 5 millioner kroner, inklusive pensionsopsparing. Men det er, som InsideBusiness forstår det på Danske Bank, lagt ned. Foreløbig i hvert fald.

Det er ellers ikke et nyt fænomen. I Nordea har man således i mange år kunnet forhandle bidragssatser på realkreditlån, hvis man er velhavende. Det samme er vistnok tilfældet i Jyske Bank. Dog er det her værd at bemærke, at for eksempel Nordea ofte hellere tilbyder prioritetslån med lavere renter til de formuende kunder.

I forvejen har bankernes prioritetslån vundet stadig mere indpas i det nuværende rentemiljø, så det er nok den vej, man i bankerne typisk vil gå for at holde på de bedste kunder, som jo også kan blive fristet af Nykredit, som jo også har lavet ret attraktive KundeKrone-koncepter for Nykredit Bank.

Det er her værd at bemærke, at store privatkunder jo også ofte er erhvervskunder i bankerne, hvor det er helt normalt at forhandle bidragssatser med bankerne. Så springet er ikke så stort. Omvendt kan en grund til, at Danske Bank holder sig tilbage, være, at Nykredit jo har forudset, at det bebudede indgreb vil være et generelt farvel til ensartede bidragssatser for alle kunder og et goddag til højere bidragssatser i eksempelvis yderområder, hvor kreditrisikoen er større.

Det vil derfor ikke se alt for godt ud, hvis det er det, som sker, uagtet at processen nok allerede er i gang ad bagvejen via bankernes prioritetslån som alternativ til F1 og Flexkort-lån.

 

Læs mere

Kinesisk aktiesalg kan bane vejen for Saxo-notering

Problemerne tårner sig op for fintechbank

Bankerne har et kommunikationsproblem, og det bliver svært at løse

Hemmeligt retsopgør om kæmpebeløb: Danske Bank vinder over forsikringsgigant

Tre hovedpiner for Michael Rasmussen, bankernes kommende formand. Vi giver gratis spinråd

Sydbank-direktør tiltræder på kritisk tidspunkt. Men det er nok mest Nykredit, Spar Nord har kig på

Stigende usikkerhed om bankers kapitalrejsning. Risiko for højere priser

Sparekassen Danmark: Kapitaljagt rykker nærmere

Hvad bliver næste skridt i bankernes højspændte Totalkredit-opgør?

Ny SDC-direktør står for stærk funktionalitet og lave omkostninger – og satser stort i Norge

Guldfugles fond kan blive den næste store børsnotering

Uro i toppen af Vestas

Tidligere Danske Bank-profil får nøglerolle i succesfonds nye satsning

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel