tuborg

Inside story

Implement opruster med profil fra Qvartz i nordisk konsulentkrig

Implement, det største konsulenthus i landet, intensiverer jagten på det lukrative nordiske marked for strategirådgivning med en partner fra det tidligere Qvartz.

Konsulenthusene i Norden ser en gylden mulighed i markedet der, hvor Qvartz engang var.

Efter at amerikanske Bain & Company sidste år kom ind og købte rub og stub, har der manglet en nordisk pendant til de store amerikanske strategikæmper som McKinsey & Company og Boston Consulting Group (BCG), og det har ikke ændret sig, bare fordi Bain har tilføjet ”Nordic” til sit navn i Norden.

Rollen som det lokale alternativ til de amerikanske eliterådgivere jagter danske Implement Consulting Group derfor benhårdt, og takket være sin position som det største nordiske konsulenthus er det for nylig lykkedes at tiltrække en tidligere Qvartz-partner til netop strategiområdet.

Efter 14 år i Qvartz, heraf 2 som partner, træder Carl Christian Hammar således ind i Implement som seniorpartner, og han lægger ikke skjul på, at den nordiske tilgang til strategirådgivning har været afgørende i hans valg.

”Der er ingen tvivl om, at salget af Qvartz til Bain høster stor anerkendelse i markedet. Det er supergodt gået, og jeg er da også selv stolt over at have været med,” siger Carl Christian Hammar og fortsætter:

”Men jeg hører også markedet sige: Sikke en skam, for nu er der jo alt andet lige én mindre at vælge imellem. Markedet har efterhånden rigeligt med amerikanske konsulenthuse, og de er jo alle skåret over samme læst. Men det, jeg hører fra klienter og kolleger i branchen, er, at der er behov for en nordisk spiller i markedet. I en nøddeskal er det min motivation for at skifte til Implement.”

Kampen om den nordiske fortælling

Der er ingen tvivl om, at Implement er sultne og offensive, når det kommer til at ekspandere på strategisiden. Det har managing partner Niels Ahrengot aldrig lagt skjul på, ligesom ansættelsen af Carl Christian Hammar vidner om dette.

Men de dyrebare partnere sidder indtil videre stadig godt fast i Bain. Carl Christian Hammar forlod således Qvartz, inden Bain overtog selskabet, og siden har Bain faktisk ikke tabt partnere i Norden.

De fem partnere, der er gået ud af selskabet i løbet af seneste 8 måneder, forlod alle Qvartz, inden salget til Bain blev en realitet. Det gælder Michael Laursen, der i dag er partner i EY, Jesper Kjerside, der er blevet partner i Oliver Wyman, Johan Reiersen, der gik til Altor, og Peter Röckert, der gik til BCG.

Men rekruttering er én ting. Noget andet er markedspositionen og fortællingen om det nordiske alternativ, som de to Qvartz-stiftere, Hans Henrik Bech og Torsten Hvidt, dygtigt formåede at etablere.

Succesen manifesterede sig i selskabets sidste regnskab med en omsætning på 733 millioner kroner og en vækst på 19 procent, og det er derfor ikke så overraskende, at man nu i Bain-regi forsøger at videreføre det nordiske brand.

Men som konsulent er der stor forskel på at være en del af et lokalt, danskforankret partnerskab til at arbejde i et globalt partnerskab med amerikanske rødder. De andre amerikanske huse som McKinsey, BCG, Kearney og Oliver Wyman ledes som bekendt også af danske, svenske og norske partnere på de lokale kontorer, men de er alligevel først og fremmest amerikanske konsulenthuse.

Svær overgang fra implementering til strategi

Nu hvor Qvartz er væk, er der dermed plads til, at Implement i højere grad kan lukrere på fortællingen om det nordiske alternativ og levere strategirådgivning med udgangspunkt i den såkaldt nordiske model.

”Det er strategisk konsulentrådgivning, der rammer et sweet spot mellem at ‘regne den ud’ og ‘få tingene til at ske’. Det er hverken ren board level-analyse og problemløsning eller ren facilitering – det er begge dele. Det mestrede Qvartz i gamle dage, og det gør Implement også. Men jeg har aldrig set et amerikansk konsulenthus ramme den balance, og jeg har alligevel været i branchen i 15 år,” siger Carl Christian Hammar og tilføjer, at det i høj grad var det, han beskæftigede sig med i Qvartz.

Udfordringen for Implement er ydelsernes bredde og udgangspunkt. Konsulenthuset startede som et implementeringshus, mens strategiydelserne på topniveau er noget, man først er begyndt at satse på de senere år.

Det ser Carl Christian Hammar dog ikke nødvendigvis som en svaghed, men som et område, der kræver en ekstra indsats.

”Implement er en bred størrelse. Det, mener jeg, er rent fagligt en styrke, fordi der dermed er mere ekspertise at trække på, men det er også klart, at det kan være en udfordring i forhold til positionering. Derfor har vi en opgave med at blive skarpere i vores kommunikation med markedet.”

LÆS OGSÅ

Ægteskabsplaner med Bain er et stort sats for Qvartz

Sværvægter blæser til angreb på eliterådgiverne

Ukonventionel rådgiver udfordrer de store konsulenthuse

Kæmpeopkøb udløser krig på konsulentmarkedet

Revisorkæmpe på kant med regnskabsregler

Her er konsulentbranchens førende spillere

Konsulenter i vildrede efter pludseligt aftalestop i staten

Ny teknologi æder konsulenternes kerneforretning

Politikere vil slagte konsulenternes guldæg

Eksperter slår alarm: Umuligt at skære konsulenter væk