;
kultur 18 web

Inside story

Guide til de bedste kulturfestivaler til sommer 

Danmark er blevet et festivalland. Der er snart ikke grænser for, hvad man kan opleve af herligt nørdede, kuraterede programmer – især i København og omegn. Om det er for masserne, der tilbeder rockballader og madkulturer, eller de lidt mere specialiserede, som dykker ned i renæssancemusik og ginproduktion: Der er noget for enhver smag. Det gælder også inden for scenekunst.  

Følgende guide tager dig med på fem udvalgte festivaler, der har internationale verdensklassenavne og danske publikumssucceser på programmet, som du ikke må gå glip af.

 

ILT Festival 17.-21. maj, Århus

De hurtigt handlende århusianere – eller spontant pendlende københavnere – kan nå at opleve årets ILT Festival i Århus den17.-21. maj. Ilt står for ’internationalt levende teater’, og man må sige, at programmet består af netop dette – i rubrikkens bredeste betydning. Her kan man opleve legendariske Forced Entertainment fra England som viser ’The Notebook’, en fortælling om to tvillingebrødres overlevelse under Anden Verdenskrig, opført i devisingkollektivets særegne humoristiske stil. Derudover står blandt andet tjekkiske Forman Brothers Theatre og deres syv meter høje ståldukke på programmet, som indtager gaderummet på Bispetorv. Her er lidt for enhver smag.

 

CPH STAGE 31. maj-11. juni, København

CPH STAGE bør ikke gå nogen teaterentusiasts næse forbi! Festivalernes forholdsvis unge lillebror har vokset sig større end familiens overhoved og samler nu omkring 50 teatre under samme kasket. Til CPH STAGE får både vækstlaget og etablerede producenter mulighed for at (gen)vise årets publikumssuccesser, nyeste produktioner og eksperimenter.

Undertegnedes hjerte banker højest for at genopleve Uppercut Danseteaters moderne dans- og breakdanceforestilling, ’One’, der efter at have sikret koreograf Stephanie Thomasen en Reumert Talentpris i 2012 revideres og sættes op på ny i en 2.0-version i Dansekapellet den 1.-3. juni.

Derudover er jeg spændt på at opleve Nordic Beasts. Tre tossede (på den allermest velmenende måde) moderne dansere fra Finland, Norge og Island flår smartphonen ud af hånden og river tæppet væk under os, når de viser henholdsvis solierne ’Koko Kokkoko?’ og ’Kokt torsk, stekt torsk …’ samt ’Sko þetta reddast bara!’ – helt uden filter. Det sker på Ofelia Beach den 3.-5. juni og er gratis.

Til de taleteaterhungrende kan Morten Kirkskovs anmelderroste drama, ’Lang dags rejse mod nat’, opleves en sidste gang den 3. juni i Skuespilhuset. Stykket optræder i hele fem af årets reumertnomineringer, heriblandt årets teaterforestilling, så mon ikke man skal skynde sig at sikre billet …

PRAKTISK INFORMATION

ILT Festival, Århus, www.iltfestival.dk, 17.-21. maj

CPH STAGE, København, www.cphstage.dk, 31. maj-11. juni

PASSAGE Festival, Helsingør/Helsingborgwww.passage.nu, 1.-6. august

Young Choreographers – The Festival 2017, København, www.hautscene.dk, 30. august-3. september

Detour Urban Dance Festival, København/Næstved, 21.-25. september

PASSAGE Festival 1-6. juli, Helsingør/Helsingborg

Når CPH Stage slår sidste krølle på forårets teatersæson den 11. juni, betyder det ikke, at du må undvære scenekunsten, til dørene slår op igen engang i efteråret. Det betyder bare, at du må bevæge dig uden for de vante prosceniumrammer og mærke den friske luft under åben himmel.

Årets højdepunkt for mig er altid gadeteaterfestivalen PASSAGE i Helsingør.

Den lille havneby slår sig årligt sammen med sin svenske nabo, Helsingborg, og viser gadeteater i verdensklasse på begge sider af sundet. De fleste oplevelser er gratis, og her er noget for enhver målgruppe. Nycirkus, dramatik, akrobatik, gøglere, børneteater, vandreforestillinger – you name it.

Solen skinner som regel over Helsingør den første uge i august, så softice med ungerne og snaps med svensken kan uden problem kombineres med en ekstraordinær teateroplevelse.

 

Young Choreographers festival 30. august-3. september, København, og Detour Urban Dance Festival 21-25. september, København/Næstved

Skal man afslutningsvis runde af med en særkulturel oplevelse, der ligger uden for normalen, er det de koreografiske værker, jeg vil sende jer i retning mod.

Her byder sensommeren på to temmelig forskellige oplevelser: HAUTs Young Choreographers festival den 30. august til 3. september samt Detour Urban Dance Festival den 21.-25. september.

Førstnævnte dyrker den eksperimenterende moderne dansescene, og værkerne er så ’young’, at de fortsat er under udarbejdelse. Så hvis man vil nå at være med fra starten og have chancen for at opleve den næste Kirsten Dehlholm eller Anders Christiansen, er det altså her, man skal slå til.

I den anden ende af dansespektret bringer Detour-festivalen hiphop på banen. Her headspinner de urbane stilarter sig ind på scenen, som byder på både amerikanske, tyske og norske hot-shots.

Så børst støvet af skuldrene, og swag walk dig i retningen mod den tunge bas. Så skulle du gerne være dækket ind af scenekunstoplevelser, der spænder i alle retninger.

 

Af Maja Holtze