MortenMoenster2_070721_websize - Copy

Redaktørens analyse

Intern kandidat eller ekstern profil? KPMG er på jagt efter fjerde topchef på ti år

KPMG skal på jagt efter sin fjerde topchef på bare ti år. De tre tidligere gange har revisionshuset valgt vidt forskellige løsninger. To af dem er langt mere oplagte i dag i rekrutteringen af den nye topchef, der bl.a. skal forsøge at løse en udfordring, som ingen af forgængerne er lykkedes med.

Det hårdtprøvede revisionshus KPMG er kastet ud i en jagt på en ny topchef, der bliver den fjerde i rækken efter bagholdsangrebet fra rivalen EY for godt ti år siden.

Det sker, fordi den hidtidige seniorpartner og administrerende direktør Morten Mønster har valgt at stoppe omgående på posten af familiære årsager.

Afskeden med Morten Mønster sker på et tidspunkt, hvor KPMG endelig har fundet vækstformlen efter nogle særdeles travle år, hvor branchen har været udfordret af især mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Derfor er det helt store spørgsmål, hvilken profil partnerkredsen i KPMG vælger som den femte topchef i det nye KPMG’s historie?

På trods af KPMG’s korte levetid har revisionshuset allerede erfaring med stort set alle tænkelige løsninger, når det kommer til at rekruttere til den øverste post.

Revisionshusets første topchef var Thomas Hofmann-Bang, der på trods af en fortid som statsautoriseret revisor var en særdeles atypisk rekruttering. Med flere års erfaring fra industrivirksomheden NKT var han et overraskende valg. Men rationalet var dengang, at KPMG havde brug for en person med et brand, der kunne tiltrække kunder og medarbejdere til den massive genopbygning af KPMG, og som samtidig havde betydelig ledelseserfaring fra øverste hylde.

Netop den løsning har også enkelte af landets største advokathuse forsøgt sig med. Det gælder eksempelvis Bech-Bruun. Om modellen er en succes, er dog et åbent spørgsmål. Spørger man kilder i branchen, er udfordringen ved at rekruttere en ekstern topchef, at vedkommende risikerer at blive betragtet som en sofistikeret vicevært, fordi vedkommende reelt arbejder for partnerkredsen, der sidder med den daglige kontakt til klienterne.

Derfor er en sådan rekruttering meget svær at forestille sig i KPMG’s tilfælde. Og kigger man på KPMG’s rivaler, er topcheferne alle revisorer eller konsulenter, samtidig med at de er partnere med opgaver i den daglige drift.

Strandhugst hos rivaler eller intern profil?

Derimod er det langt mere sandsynligt, at KPMG vælger at gå en af de to veje, som revisionshuset har gjort de seneste to gange, hvor man har skullet finde en ny topchef.

Da Thomas Hofmann-Bang i sin tid skulle erstattes, valgte KPMG at benytte muligheden til at lokke en tung profil fra en af rivalerne til. Valget faldt på Henrik Mulvad, der blev hentet hos Deloitte, hvor han havde en rolle som ledende partner med ansvar for revision, rådgivning og skat til kunder i forbruger- og industrisegmentet i Nordvesteuropa.

Udfordringen ved den løsning er dog, at det ikke er hverdagskost at flytte tunge partnere fra ét stort revisionshus til et andet. I KPMG’s tilfælde bliver udfordringen ikke mindre af, at man fortsat er betydelig mindre end alle tre rivaler i big four, Deloitte, PwC og EY. Omvendt skal man ikke undervurdere, at netop posten som seniorpartner er unik og giver en profilering, der kan virke tillokkende på mange.

Efterhånden er det dog mere reglen end undtagelsen, at landets største revisionshuse rekrutterer internt til topchefposten. Det skete senest hos rivalen Deloitte, da man skulle afløse den mangeårige topchef Anders Dons. Her faldt valget på Christian Jensby, der i årevis har stået i spidsen for Deloittes enorme konsulentforretning.

Hos KPMG var det også fremgangsmåden, da revisionshuset senest stod med udfordringen. Efter fyringen af Henrik Mulvad i 2021 oven på uenigheder om strategien valgte KPMG at kigge i egne rækker, da man udnævnte Morten Mønster som administrerende direktør og seniorpartner i KPMG.

Udfordringen i den forbindelse er, at det kræver en profil, der kan affinde sig med at gå fra være udelukkende kundevendt til pludselig at skulle bruge en masse tid på ledelse i virksomheden.

Hvis KPMG ender med den løsning, findes der flere oplagte interne bud på en ny seniorpartner.

Et af de mest indlysende bud er Mads Raahede, der i dag står i spidsen for KPMG’s rådgivningsenhed, det største forretningsområde i KPMG. Mads Raahede er i forvejen en del af ledelsen og er også midlertidig administrerende direktør efter Morten Mønsters afsked, mens seniorpartnerrollen bliver varetaget af bestyrelsesformand Klaus Rytz, indtil en permanent afløser er fundet.

Et andet bud på en ny seniorpartner er Jon Beck, der i dag leder KPMG’s revisionsforretning.

Ingen har løst revisionsproblem

Selv om fire topchefer på ti år er til den høje side, er det på mange måder et KPMG i langt bedre form end tidligere, som Morten Mønster efterlader.

Sidste år satte KPMG rivalerne til vægs, hvis man alene måler på væksten i forretningen, der i KPMG’s tilfælde voksede med hele 23 procent.

Det er især rådgivnings- og skatteydelserne, der driver den massive vækst i KPMG. Forretningsområderne voksede henholdsvis 28 og 25 procent.

Omvendt har hverken Morten Mønster eller hans forgængere formået at løse KPMG’s helt store problem med at opbygge en slagkraftig revisionsforretning. Med en omsætning i 2022 inden for revision på 273 millioner kroner er KPMG fortsat milevidt fra de øvrige big four-konkurrenter, der alle har en revisionsomsætning på over 1 milliard kroner. Morten Mønster nåede også flere gange at understrege, at han gerne så, at denne afstand mindskes.

Med strategien ’Together and for better’ – som KPMG i forbindelse med Morten Mønsters afsked har understreget, at man viderefører – er det ambitionen, at revisionsforretningen skal fordobles inden 2027. Det skal bl.a. ske ved at opbygge en større forretning i Jylland, hvor man i første omgang koncentrerer sig om Aarhus og Trekantsområdet.

Samlet set er ambitionen, at KPMG’s omsætning skal runde 2 milliarder kroner i 2027 fra en omsætning på 1,37 milliarder kroner i dag.

 

Læs mere

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år

Revisionskæmper løber med væksten, mens mindre huse hænger i bremsen

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest

EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver