Mens 2022 var nådesløs over for de danske investeringsfonde og deres investorer, kom investeringsfondene tilbage på sporet i 2023, hvor de over en bred kam viskede de store tab væk til fordel for solide afkast.
Comebacket til de danske investeringsfonde med fokus på danske og globale aktier sker efter et år, hvor den værste tumult oven på de stigende renter og den høje inflation har lagt sig. Og hvor frygten for en hård landing for den danske og globale økonomi endnu forbliver ved frygten – selv om farerne langtfra er drevet over.
Det har givet aktiemarkederne et comeback i 2023 – ikke mindst efter en stærk slutspurt på grund af store forventninger om, at den amerikanske centralbank vil sænke renterne i 2024.
Alligevel bød året på store forskelle på afkastene – og året viste, at en topscorertitel året forinden hurtigt kan veksles til det modsatte.
Samtidig må man konstatere, at opturen langtfra er jævnt fordelt. For mens investorerne i investeringsfondene med fokus på globale aktier har kunnet lune sig ved afkast på helt op til 40 procent, må investorerne i fondene med fokus på danske aktier nøjes med betydelig mindre, idet de bedste fonde i denne kategori leverede betydelig lavere afkast på lige under 13 procent.
Ikke desto mindre er der tale om en stor kontrast fra 2022 til 2023 for investeringsfondene med fokus på danske aktier. I 2022 formåede ingen af fondene nemlig at levere et positivt afkast, men billedet i 2023 blev vendt på hovedet, i og med at samtlige fonde med fokus på danske aktier formåede at vende tilbage til positivt terræn.
Det viser en gennemgang af de bedst og værst performende investeringsforeninger med fokus på henholdsvis danske aktier og globale aktier, noterede som unoterede, for hele 2022. Dyk selv ned i afkastet for samtlige danske fonde her.
Fra top til bund for Maj Invest-fond
Vi begynder rundturen i kategorien for globale aktier.
I et generelt særdeles stærkt år for de globale aktier viser gennemgangen af de danske investeringsfonde, at det langtfra er alle, der har formået at drage fordel af det gunstige marked i samme grad.
Det gælder blandt andet Maj Invests Planet & People. Fonden er en tematisk fond, som investerer i selskaber inden for klima og sundhed.
Fonden har de senere år levet en lidt omtumlet tilværelse, hvor fonden har vekslet mellem top- og bundplaceringer.
I 2022 løb Maj Invest-fonden med topscorertitlen med et afkast på 8,75 procent og var således den ene af to investeringsfonde med fokus på globale aktier, der formåede at generere et positivt afkast til sine investorer. Året forinden, 2021, endte Maj Invest-fonden dog med det næstlaveste afkast.
Og pendultilværelsen fortsatte for Planet & People i 2023. Med et negativt afkast på 13,7 procent blev Planet & People årets bundskraber i kategorien globale aktier, mens årets topscorer blev SEBInvests forening SEBinvest AKL Global Opportunity med et afkast på hele 45,6 procent
Ifølge Erik Bak, seniorporteføljemanager og ansvarlig for Planet & People, hænger årets tab sammen med et generelt svært år for klima- og sundhedsaktier. I 2023 faldt klimaaktier målt ved S&P Global Clean Energy således med 22 procent, mens sundhedsaktier målt ved MSCI Health Care gav et afkast omkring nulpunktet.
”De temaer, afdelingen investerer i, har historisk vist store udsving. Det påvirker afdelingens afkast fra år til år sammenholdt med udviklingen i globale aktier. Nogle år er relativt set positive og andre år negative,” siger Erik Bak.
”Store rentestigninger har siden i sommer medført en opbremsning i mange selskaber inden for klima og grøn omstilling, som er afhængige af lånefinansiering. Vi har dog tiltro til, at væksten vender tilbage igen, idet det politisk er vedtaget, at rene energikilder skal vokse væsentligt frem mod 2030,” siger han.
”I forbindelse med valget i USA senere i år kan både klima og sundhed komme i fokus. Vi tror på strategien langsigtet, selv om afdelingen i nogle perioder vil opleve tematisk modvind,” siger Erik Bak.
PFA-fond topper for andet år i træk
Vender man blikket mod investeringsforeningerne, der investerer i danske aktier, finder man en genganger øverst i feltet.
Årets topscorer blev således endnu engang PFA-fonden PFA Invest Danske Aktier, der med et afkast på 12,73 procent slog Maj Invest Danske Aktier, der endte året med et afkast på 12,42 procent.
”Den stærke performance skyldes vores aktive forvaltning, hvor vi havde lagt os rigtigt på at over- og undervægte aktierne i porteføljen. Det er især vores investeringer i danske medicinalselskaber og banksektoren, der har trukket op, og som har betydet, at vi igen i år får en førsteplads i sammenligningen med andre investeringsforeninger. Det er vi selvfølgelig meget tilfredse med,” siger Irene Holmslykke, der er direktør i PFA Asset Management.
Det er ikke kun i toppen, man finder gengangere. Det samme gælder bundplaceringen.
Fundamental Invest, som den garvede investor Michael Voss står bag, var i mange år en af de investeringsforeninger, der leverede det højeste afkast på danske aktier, men de seneste år har afkastet været udfordret.
Det kostede i 2022 en sidsteplads på listen over danske investeringsforeninger med fokus på danske aktier. Michael Voss udtalte i den forbindelse, at han følte sig ”sikker på, at vi får et godt år.” Men sådan skulle det ikke gå.
2023’s bundskraber blev således endnu en gang Fundamental Invest, der med sin forening Fundamental Invest Stock Pick kun lige akkurat formåede at lande et positivt afkast på 1,66 procent.
”Vi har ikke mistet fornemmelsen for at finde en fremtidig vinder, men det er da dødirriterende, og vi er ikke vant til det. Man må ikke gå i panik, men man skal også se kritisk på sin portefølje,” siger Michael Voss.
Sort får koster dyrt
Michael Voss fortæller, at Fundamental Invests dårlige performance skyldtes især én aktie, nemlig den nordjyske teknologikoncern RTX, hvor aktiekursen er faldet næsten 40 procent det seneste år.
”Der har været et sort får i porteføljen. RTX. Den har været dyr. Uden den havde vi ligget på markedsgennemsnittet. Det er vi selvfølgelig trætte af,” siger Michael Voss, som fortæller, at Fundamental Invest har presset på for at få RTX til blive mere aktionærvenlig.
”Vi har brugt meget tid med dem (RTX, red.) på at være mere aktionærvenlige og transparente. Vi har fået motiveret dem til at lave et aktietilbagekøb på 20 millioner kroner, men vi ser gerne, at det bliver større, ligesom vi har opfordret bestyrelsesmedlemmerne til selv at købe aktier og lægge hånden på kogepladen,” siger han.
En anden medvirkende faktor til Fundamental Invests bundplacering er ifølge Michael Voss, at small og midcap-aktierne, som Fundamental Invest investerer i, har haft svære kår.
”Small og midcap har været lidt ugleset, fordi risikovilligheden har hældt mod C25-aktier. Mod slutningen af 2023 har det lysnet en smule. Der er pænt mere omsætning i de mindre aktier. Men det kommer i perioder,” siger han.
Med to sidstepladser i træk kunne man måske tro, at selvtilliden var ramt hos Michael Voss og Fundamental Invest. Men det er ikke tilfældet, siger han.
”Jeg tør godt anbefale folk at købe Fundamental Invest. Jeg tror, at vi får et godt år,” siger han.
Han fremhæver GN Store Nord, ISS og især Zealand Pharma som aktier, som Fundamental Invest har store forhåbninger til.
”Zealand Pharma er en af vores favoritter. Den har været fin for os i 2023. Det er meget spændende, hvordan det materialiserer sig i 2024, og om der kommer et købstilbud. Jeg håber det næsten ikke,” siger Michael Voss.
Læs mere
Investorer købte forvaltere på toppen. Nu har ny virkelighed meldt sig
Pensionskasse nedskriver milliard på problembarn
Kunder har trukket milliarder ud af uafhængige forvaltere
Milliarder er forduftet fra store kapitalforvaltere
Har Formueplejes stifter gamblet med gevinsten?
Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 millioner på højkant
Formuepleje ramt af modvind på prestigeprojekt
Forbrugerombudsmanden pudses på danske forvaltere, der pynter sig med “lånte fjer”
Nådesløst afkastår: Se investeringsfondene med de bedste og dårligste afkast i 2022
Problemerne fortsætter for solcellekomet
Kapitalfonds guldæg tromler videre med vækstplan trods tilsynskritik