Fra at have været en noget støvet størrelse gennem mange år er der for alvor salg i virksomhedsobligationer for tiden.
Især mange kapitalfonde trykker lystigt de uratede obligationer, når de skal finansiere store opkøb, men flere investorer ser til med en vis bekymring over det brandvarme marked.
Grænserne for, hvad der kan lade sig gøre, skubbes nemlig konstant, og allerede nu er flere hjemlige udstedere kommet i store problemer.
Senest måtte kapitalfonden Catacap tvinge armen rundt på obligationsejerne bag mobilselskabet Mobylife og kræve, at investorerne afskrev 88 procent af deres indskud, mod at fonden kom med friske penge til den kriseramte virksomhed.
Også ingeniørvirksomheden Welltec, der gennem flere år havde PFA i ejerkredsen, måtte i slutningen genforhandle sin obligation med ejerne til en markant forhøjet pris efter store problemer med indtjeningen.
Disse obligationer er endt i uføre
Hesalight: Det skandaleramte lampefirma fra Roskilde havde udstedt en obligation på omkring 750 millioner kroner. Det var blandt andet store investorer som Pensam, Pensiondanmark og Danske Capita og IKEA, der havde investeret i det konkursramte selskab.
Mobylife: Kapitalfonden Catacap måtte for nylig bede ejerne bag et obligationslån på 164 millioner kroner om at afskrive 88 procent af gælden. Det var et ufravigeligt krav fra fonden, hvis man skulle komme med en livgivende kapitalindsprøjtning.
Welltec: Den tidligere så succesfulde Allerød-virksomhed, der blandt andet har haft PFA med i ejerkredsen, har tabt enorme summer som følge af krisen i olieindustrien. Sidste år måtte koncernen og hovedaktionær Jørgen Hallundbæk genforhandle sin obligation med de utilfredse investorer, inden man kom på kant med sine covenants.
Lauritz.com: Det danske auktionshus blev børsnoteret i Stockholm, men har langtfra været nogen succes på den svenske børs. Svigtende indtjening og høje udgifter til et obligationslån på over 200 millioner kroner har sendt selskabet i knæ, og investorerne frygter, at virksomheden risikerer at bryde sine covenants.
Det er sådanne eksempler kombineret med stadig mere aggressive vilkår, der nu får flere investorer til at råbe vagt i gevær.
”Vi oplever, at især kapitalfonde, herunder mange af de store som Apollo, Bain og Goldman Sachs, hele tiden skubber grænsen for, hvor udstedervenligt, man kan strikke obligationerne sammen, samt hvor store frihedsgrader man kan tage,” siger obligationschef i Investering & Tryghed Kristian Brinch Hansen.
Han peger på, at det især blandt fonde efterhånden er blevet fast kutyme, at man medregner en række fremtidige indtægter, når en obligation og den samlede gældsætning skal strikkes sammen.
”Vi har set, at nogle udstedere eksempelvis medregner forventede synergier i forbindelse med et opkøb, når de skal fastsætte en forventet gældsætning, så man dermed kan presse gearingen et godt stykke op. Det er bestemt ikke ufarligt, især fordi non-rated bonds er svære at komme af med. Når du først er inde, er du gift ind i det pågældende selskab,” siger Kristian Brinch Hansen.
Fonde flokkes om obligationer
Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har 2017 været et rekordår, hvad angår udstedelse af obligationer. Sidste år var det således blandt andet den svenske fond Altor, der solgte obligationer i sine to virksomheder Norican, samt den nyligt indkøbte industrivirksomhed Tresu, som man overtog fra Erhvervsinvest.
Også den lukkede fond Solix med tidligere Altor-partner Denis Viet-Jacobsen valgte at trykke obligationer i forbindelse med købet af det tidligere FLS-selskab Cembrit. Den investering har langtfra udviklet sig som ventet, og især udflytning af produktion har vist sig at være en langt mere kompliceret øvelse, end Solix havde ventet. Derfor har fonden for nylig været tvunget til at skyde frisk kapital i selskabet efter et tab på 145 millioner kroner i 2017, der primært kan henføres til udfordringerne i forbindelse med den dyre flytning til Ungarn.
Senest har den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp solgt obligationer i det danske designklenodie Georg Jensen, der må siges at have haft en noget omtumlet tilværelse under det nuværende ejerskab.
Selskabet bag designklenodiet, Georg Jensen Investment, har siden opkøbet tabt over en kvart milliard, ligesom man for nylig fyrede direktør Eva-Lotta Sjöstedt og indsatte bestyrelsesformanden Francesco Pesci på posten.
I alt godt 300 millioner kroner har selskabet nu hentet med hjælp fra DnB Nord, og flere investorer som InsideBusiness har talt med, beskriver netop den udstedelse som en af dem, man skal være særdeles forsigtig med.
De har solgt obligationer i 2017
Herunder ses en oversigt over de danske virksomheder, der har solgt obligationer i 2017.
Alle tal er i mio. kr.
Idavang: 513
Welltec: 2.053
PWT: 275
DFDS: 959
DSV: 1488
European Energy: 447
Nissens: 1116
Energi Danmark: 750
Axzon: 968
Norican: 2530
DSV Miljø: 1563
Jacob Holm & Sønner: 740
Cembrit: 851
Tresu: 521
Renterne skal op
Hos Accunia, der i skrivende stund forvalter omkring 13 milliarder kroner, peger investeringsdirektør Mads Romild på, at man også er særdeles forsigtig med at gå om bord i det bugnende marked for obligationer.
Han mener således ikke, at man længere får nær samme betaling for den risiko, man som investor påtager sig.
”Tingene har bevæget sig i en sådan retning, at vi nu er nede på et niveau, hvor betalingen ofte ikke står mål med risikoen på unsecured high yield bonds. Samtidig er dokumentationen fra udsteders side blevet dårligere, og det betyder, at lån generelt har en mere attraktiv risikojusteret afkast versus high yield bonds. Vi foretrækker seniorsikrede lån, hvor dokumentationen typisk er bedre, og man undgår renterisikoen, da lån er variabelt forrentede,” siger Mads Romild
Blandt de mest opsigtsvækkende obligationer udstedt af danske virksomheder finder man blandt andet selskaber som Hesalight og børsfloppet Lauritz.com, der begge dog må siges at være i en klasse for sig, men det ændrer ikke ved, at man ifølge investeringsdirektør i Formuepleje Henrik Franck bør se sig ualmindeligt godt for.
“Corporate bonds er bestemt et område, hvor man skal være forsigtig for tiden. Udfordringen er imidlertid, at mange investorer er blevet presset over i alternative investeringer, fordi man ikke længere har en sikker havn i form af statsobligationer. Som det ser ud nu, skal renterne i USA stige, før de mere konservative obligationer igen bliver en reel investeringsmulighed,” siger han.
LÆS MERE
Sky kapitalfond brænder fingrene på danske milliardsats
Virksomheder og fonde vender banken ryggen. Flokkes om ny låneform
IT-rivaler i kamp om børsnotering og kunder
Fremadstormende mægler puster nyt liv i salgsproces
Rådgivere lugter mere guld efter historisk godt M&A-år