sushi web

Inside story

Her er fremtidens guldårer i kædekoncepter

I USA vrimler kæderne frem, og i Danmark forsøger investorerne at gøre dem kunsten efter: At finde det næste forretningskoncept, der kaster fuldfede marginer af sig. Her er nogle af de koncepter, som investorer kigger på.

Kædesucceserne myldrer frem i Danmark, og virksomheder som juicekæden Joe & The Juice og lavpriskæderne Normal og Flying Tiger Copenhagen har hentet tunge kapitalfolk til investorbordet. Der er nemlig milliarder at hente, hvis man rammer guldåren.

”I Danmark har vi allerede nu kæder som Lagkagehuset, Sticks’n’Sushi og Joe & The Juice. Det kommer vi til at se mere af,” siger Jesper Langmack, der er investeringsdirektør for risikoaktiver i Danica Pension.

Det er ofte amerikanerne, der rammer plet med opskriften på kæder, som derefter lynhurtigt skyder op som paddehatte verden over. Franchisekæder McDonald’s og Dunkin’ Donuts har overskudsgrader på omkring 20 procent, og aktien for den australske pizzakæde Domino’s Pizza er vokset med over 500 procent på fem år.

”Det er et meget stort fænomen i USA. Hvis noget bliver en succes, går der en uge, så kommer der en kapitalfond og laver den til en kæde,” siger Jesper Langmack.

Danica Pension er indirekte med i investeringen i Sticks’n’Sushi gennem Maj Invest Equity, og så har pensionsfonden for nylig sammen med Nykredit postet et trecifret millionbeløb i tandlægekæden Tandlægen.dk.

God investering i dyrt marked

Investorerne udbygger enten en succesfuld forretning organisk, eller også forsøger de at konsolidere et i forvejen eksisterende marked med mange små spillere, hvilket Tandlægen.dk er et eksempel på.

”Den buy and build-strategi, hvor man konsoliderer markedet, kan vi rigtig godt lide. Vi har også andre ting, som vi kigger på af den slags,” siger Jesper Langmack og tilføjer:

”Hvis du køber virksomhed i et fuldt konsolideret marked, så betaler du normalt en meget høj multipel for den. Når det er et enkeltselskab, og markedet skal konsolideres, betaler du en noget lavere multipel. Derudover er der ofte meget store skalafordele i at konsolidere.”

Inspiration fra dyrlægerne

Tandlægesektoren er reguleret, så det skal være tandlægen i en klinik, der ejer mindst 51 procent af forretningen. Tandlægen.dk ejer derfor 49 procent af hver klinik, mens stordriftsfordele og fælles administration sparer de enkelte klinikker store summer.

”Vi har i dag fået en teknologi bagved, så det giver rigtig meget mening at samle alle backofficefunktioner et sted. Det er meget nemmere at gøre i dag end for 20 år siden med hosting, cloudløsninger og så videre,” siger Henrik Kølle, der er investor i og formand for Tandlægen.dk.

”Frem for alt har vi de sociale medier og Google til at få en hurtig kendskabsgrad. Man skal ikke som i gamle dage indrykke avisannoncer, være på de gule sider og købe busreklamer. Det sker lynhurtigt, hvis du har det rigtige setup,” siger han.

Tandlægen.dk har hentet inspiration fra en anden branche, nemlig dyrlægerne.

”Den kæde, der hedder Evidensia, skeler vi meget til. De har gjort det fantastisk godt og er gået uden for landets grænser, og det er også noget, vi kigger på,” siger Henrik Kølle.

Evidensia har siden 2012 fået 170 dyrehospitaler og klinikker under fanerne i Skandinavien, Tyskland, Finland, Holland og Schweiz, og investorer som kapitalfonden EQT er med om bord.

Øjner andre kædemuligheder

 Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer har samme ejerskabsbegrænsninger som tandlægerne. Her findes kæden Fysiodanmark med over 40 fysioterapeutpartnere, men ingen ejer mere end 5 procent af kæden. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skønnede i 2013, at der på landsplan var knap 440 kiropraktorer og 3.200 praktiserende fysioterapeuter.

Jacob Fuhr Hansen, som står for Vækstfondens kædeinvesteringer, kan godt se kædepotentialet i fysioterapien og kiropraktikken.

”Jeg tror, at alle de steder, hvor der er økonomisk potentiale for at optimere, over tid vil blive udnyttet. Der er nogen, der vil samle det op,” siger han.

Bedemænd på beddingen

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere investeringsfonde også haft et kig på bedemandsindustrien, som i dag er en meget fragmenteret branche af små familieejede bedemandsforretninger. I dag findes kædeforsøgene Danskebegravelser.dk, som er ejet af en flok bedemænd og har 12 forretninger under sine vinger. Begravelse Danmark, som er ejet af foreningen Liv & Død, består af omkring 60 bedemænd.

”Set i helikopterperspektiv lader det til, at der er masser af synergier i bedemandsbranchen. Urner virker dyre, og digital markedsføring er oplagt, fordi de færreste af os ved, hvor der er en bedemand, og vi skal kun bruge dem ganske få gange i vores liv. Så slår man bare op på Google,” siger Jacob Fuhr Hansen.

Han står for Vækstfondens investering i brillekæden CrossEyes, som i dag tæller 28 butikker i Danmark, Storbritannien og Polen. Da Vækstfonden gik ind i projektet for præcis et år siden, rådede kæden over 14 butikker.

”Vi har blikket fast rettet mod at have 250 butikker i Europa inden for tre år fra nu,” siger Jacob Fuhr Hansen.

Konceptet går ud på at producere briller selv og dermed konkurrere mod den italienske brillegigant Luxottica, som står for omkring 70 procent af verdensmarkedet for briller, og som dermed i stor grad kan diktere priserne. CrossEyes får produceret sine briller i Asien og satser på, at brillebærere vil købe dansk design til fornuftige priser.

Knald eller fald

Første kædeforsøg er langtfra altid det, der rammer plet. Danmark havde bagerkæderne Guldbageren og Emmerys, før Lagkagehuset kom på banen og viste, hvordan forretningskonceptet skulle skæres. Lagkagehuset åbnede første butik i London i begyndelsen af 2017, og der er planer om international ekspansion, som kan supplere de mere end 60 butikker i Danmark.

På det danske kaffekædemarked var pressede Baresso førende, indtil tyskejede Jab Holding, som den stenrige Reimann-familie står bag, købte kæden. Det tyske selskab købte i samme ombæring den svenske kaffekæde Espresso House, som i dag ligger de steder, hvor Baressos mørkerøde facader engang var.

LÆS MERE

Tandlægeklinikker i børskanditkæde er ikke prisførende

Smuthulskontrakter truer kæmpe investering i tandlægekæder

Politikere: Sundhedsfolk skal være varsomme med pengemændene

Tidligere Axcel-folk går sammen om nyt eventyr

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder

Er de danske kapitalfonde bange?

Christian Frigast går selv med i Axcels nye milliardfond