ørsted

Inside story

Investorer raser over Ørsted-top

Ørsteds voldsomme nedskrivning i sidste uge har både ført til vrede og stor skepsis blandt en række af landets førende investorer, der mener, at den børsnoterede gigants kommunikation har været under al kritik.

Ørsted-topchef Mads Nipper og hans ledelsesteam var i forvejen ikke just på julekort med mange af energikoncernens største investorer herhjemme.

2022 var et udfordrende år, hvor mange investorer flere gange forgæves forsøgte at få bedre indblik i, hvordan det pressede energimarked ville påvirke den danske gigant.

Med den voldsomme milliardnedskrivning i sidste uge har stemningen dog ændret sig radikalt, og fra at være afventende er en række af Ørsteds største danske investorer nu direkte rasende.

Det sker i kølvandet på et forløb, som en række af de største investorer betegner som dybt kritisabelt, mens andre går så langt som at kalde det en decideret skandale.

Investorerne hæfter sig primært ved, at Ørsted og koncernens ledende figurer gang på gang har slået fast, at de havde styr på de mange udfordringer, der især er opstået på offshoremarkedet i USA i løbet af i år.

Temaer som stigende renter, pres på forsyningskæder og tvivl om et centralt skattefradrag i USA har ellers gennem længere tid vakt bekymring blandt Ørsteds investorer, men koncernen har i løbet af de seneste måneder flere gange slået fast, at man havde godt styr på de forskellige risikoelementer.

Det skete således både på energigigantens kapitalmarkedsdag i London i begyndelsen af juni måned, i forbindelse med selskabets halvårsregnskab i starten af august samt på de talrige fortrolige møder, som Mads Nipper og Ørsteds ledelse i perioden har afholdt med investorer fra ind- og udland.

Opfattelsen blandt koncernens ejere var derfor naturligt nok, at Ørsted kunne håndtere de mange udfordringer. Derfor var chokket enormt, da energikæmpen tirsdag aften lidt over klokken 23 måtte løfte sløret for en nedskrivning på 5 milliarder kroner, der i værste fald kan løbe op i hele 16 milliarder kroner.

En overraskende udmelding, der den følgende dag ikke overraskende sendte aktien ned med over 20 procent.

”Jeg mener, at det her en skandale. Der har været så mange lejligheder, hvor de kunne have informeret markedet om det her. I stedet har de stået stejlt på, at de havde styr på det. Det skaber en kæmpe mistillid i forhold til både ledelsen og casen på længere sigt. De har håndteret det her elendigt,” lyder det fra en af landet store, professionelle investorer.

Den skarpe kritik står langtfra alene, og flere andre investorer hæfter sig især ved, at Ørsteds ledelse blandt andet på selskabets kapitalmarkedsdag virkede usædvanlig sikker i troen på, at der var styr på udfordringerne.

”Da de holdt kapitalmarkedsdag, var flere fra ledelsen meget positive og gav os et klart indtryk af, at der ikke var noget at være bekymret over. Så sender de pludselig sådan en meddelelse ud en aften. Det er dybt kritisabelt, og forløbet er meget mystisk”, forklarer en anden investorer.

Vil blive målt og vejet

Flere investorers analyse er, at den voldsomme nedjustering fra Ørsted samt hele forløbet op til, har sået en generelt tvivl om både selskabets perspektiver, og hvorvidt aktiemarkedet overhovedet kan stole på, hvad Mads Nipper og den øvrige ledelse fortæller dem.

”Det er ren gift for et selskab og en aktie, hvis markedet får en følelse af, at man ikke kan tro på de ting, selskabet melder ud. Vi har set det talrige gange, og det kan i værste fald betyde, at næsten al kommunikation fra koncernen bliver vendt til det negative, fordi markedet tolker det med historikken i baghovedet,” siger en investor til InsideBusiness.

Tvivl om hele casen

Ud over den generelle tvivl om kommunikationen fra Ørsteds ledelse hæfter mange investorer sig ved, at der med den store nedskrivning og udfordringerne med stigende renter og pres på forsyningskæderne samtidig er sået tvivl om, hvorvidt koncernen overhovedet har kapital nok til at gennemføre de tre store projekter, man arbejder på i USA.

Omvendt har Ørsted næppe kapital til at droppe dem helt og dermed nedskrive hele værdien, da det vil betyde, at man mister fodfæste på det helt centrale amerikanske marked.

Indtil videre har Ørsted da også fastholdt, at man fortsætter med at udvikle de amerikanske projekter Ocean Wind 1, Sunrise Wind, Revolution Wind, South Fork Wind og Block Island Wind Farm, der i sidste uge var årsagen til den voldsomme nedskrivning.

”Ørsted vil fortsætte med at udvikle sine igangværende havvindprojekter, bl.a. ved at indhente endelige myndighedsgodkendelser og lokale tilladelser og samarbejde med leverandører for at afhjælpe forsinkelser samt ved at fortsætte dialogen med myndighederne for at forsøge at kvalificere sig til et investeringsskattefradrag på mindst 40 procent på alle projekter,” lød det fra koncernen i meddelelsen fra sidste uge.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få Ørsted til at forholde sig til investorernes kritik.

 

LÆS MERE

Investorer vender Ørsteds guldæg ryggen

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas