nykredit web2

Inside story

Investorer i vild budkrig om konkursramte andelsboliger

Danmarks største andelsboligforening, Hostrups Have, gik konkurs i december, og nu slås en række pengestærke købere om at sikre sig den enorme Frederiksberg-ejendom for en pris, der nærmer sig 2 milliarder kroner.

Danmarks største og mest omtalte andelsboligforening er godt på vej til at blive solgt for en historisk høj pris.

Hostrups Have, der efter flere års skyttegravskrig mellem andelshaverne og kreditoren Nykredit gik konkurs i december 2016, er netop nu ved at blive solgt, og det store boligkompleks’ noget brogede historie har bestemt ikke skræmt køberne væk. Tværtimod.

InsideBusiness erfarer fra en række kilder med indgående kendskab til den igangværende salgsproces, der styres af mæglerfirmaet Sadolin & Albæk, at de mange købeglade investorer er godt i gang med en regulær budkrig om den store ejendom.

Senest er blandt andet flere danske aktører, herunder Ejendomsselskabet Norden og Capital Investment med en britisk investor i ryggen, blevet hægtet af i processen, da deres bud på 1,6 milliarder kroner slet ikke var højt nok til at være med i kapløbet om at snuppe Hostrups Have.

At prisen for den historiske Frederiksberg-ejendom nu med hastige skridt nærmer sig 2 milliarder kroner, vidner om, at markedet for bolig- og erhvervsejendomme i København i skrivende stund er rødglødende i en grad, så flere af de professionelle danske aktører som Jeudan og ATP Ejendomme så småt er begyndt at trække følehornene til sig.

Især pensionskasserne og udenlandske investorer er dog fortsat ikke skræmt af priserne i København, da mange ser hovedstadens ejendomsmarked som både solidt og attraktivt, når det handler om at skabe afkast over en længere tidshorisont.

Tror på hurtigt salg

I forbindelse med salget af Hostrups Have, der i sidste ende styres af kurator Søren Aamann Jensen fra advokatfirmaet Kromann Reumert, er det blandt andet de to svenske aktører Heimstaden og Akelius, der fortsat slås om at sikre sig de knap 700 lejeboliger, der oprindelig blev købt af Lægernes Pensionskasse for lidt over 1,1 milliard kroner i 2007.

Netop de to svenske ejendomsinvestorer har gjort deres indtog på det københavnske marked i løbet af de sidste seks måneder, og begge aktører har allerede nu købt stort ind.

Sagen kort

Hostrups Have er Danmarks største andelsboligforening med i alt 700 lejemål.

Foreningen købte oprindelig ejendommen af Lægernes Pensionskasse for lidt over 1,1 milliard kroner i 2007.

Efter flere år med økonomiske problemer og stor uenighed mellem andelshaverne og Nykredit blev foreningen erklæret konkurs i december 2016.

Kurator Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert har hyret mæglerfirmaet Sadolin & Albæk til at finde en køber til det enorme boligprojekt.

Kilder med stor indsigt i processen fortæller til InsideBusiness, at budene på Hostrups Have nu overstiger 1,6 milliarder kroner.

Partner i Kromann Reumert Søren Aamann Jensen ønsker i skrivende stund ikke at gå i detaljer med den aktuelle salgsproces, men understreger, at man satser på at have en afklaring inden for de næste par måneder.

”Vi forventer, at ejendommen er solgt inden sommerferien. Vi mærker stor interesse for Hostrups Have, og ud over den primære panthaver er der en klar forventning om, at også nogle af de simple kreditorer muligvis kan få dækket noget af det tabte,” siger han.

Hos Sadolin & Albæk ønsker ledende partner Peter Winther ikke at kommentere selve salgsprocessen, men flere aktører peger over for InsideBusiness på, at det helt store usikkerhedselement i at byde på Hostrups Have er, at man som ejer ikke har et klart indblik i, hvor meget man fremover kan kræve i husleje.

Søger mod provinsen

Usikkerheden i forhold til de fremtidige lejeniveauer i det store lejlighedskompleks har dog indtil videre ikke skræmt investorerne væk, hvilket skal ses i forhold til, at efterspørgslen på bolig- og erhvervsejendomme i København og på Frederiksberg fortsat er historisk høj. De stigende priser kombineret med, at der i begyndelsen af i år ikke har været helt så mange sager i markedet, har dog fået flere investorer til at tænke kreativt.

I begyndelsen af marts løftede PFA og Industriens Pension således sløret for, at de var klar til at investere op mod 1 milliard kroner uden for Københavns og Århus. Det sker ud fra en tanke om, at de stigende priser i landets to største byer også vil brede sig til andre større byer herhjemme, men netop Industriens Pension har også været en af de pensionskasser, der ikke har fået fingre i ret mange af de ejendomme i København, som kollegerne i branchen har kastet sig over de senere år.

Kan give Nykredit uforudset gevinst

For Nykredit har sagen om Hostrups Have længe været en sten i skoen, da striden med andelshaverne flere gange har trukket overskriften og sat kritisk fokus på realkreditkæmpens håndtering af det store engagement.

Økonomisk set har Nykredit dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger allerede foretaget hensættelser i forhold til sit engagement på knap 2 milliarder kroner i Hostrups Have, så hvis det lykkes at få en tilpas høj pris for de mange lejligheder, kan det meget vel ende med, at koncernen kan tilbageføre en del af de tidligere tabsreservationer.

For Nykredits vedkommende er man af den opfattelse, at det var en klokkeklar fejl, at andelshaverne valgte at lade foreningen gå konkurs, da man i finanskoncernen har den holdning, at der var langt større værdier i det store Frederiksberg-byggeri, og at andelshaverne derfor i stedet ville være bedre tjent med at forhandle en ny låneaftale på plads.

 

LÆS MERE

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomsgigant

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel

Pensionsselskaber er ejendomsbranchens nye lykkeriddere

Tryg klar til at sælge ud af arvesølvet