3.2 Myndighederne bør undersøge, om Finans Danmark direkte eller indirekte har påvirket bankernes fastsættelse af rentesats på kundernes indlånskonti, mener eksperter.

Inside story

Investortopmøde stod i optimismens tegn trods indre og ydre disruption

Selv om alvorlige emner som krig, klimakrise og AI stod på programmet, emmede stemningen af optimisme på investerings- og kapitalforvalterbranchens årsmøde hos foreningen Investering Danmark. Kursen for foreningen står stadig fast, understreger næstformand, til trods for at man også på de indre linjer oplevede store omvæltninger - dog skal politisk fokus og kommunikation skærpes.

Hvor 2022 var et fuldstændig rædselsfuldt år, blev 2023 et år, der kunne betegnes som et sommervejr med enkelte byger indimellem. Og der er udsigt til, at solskinnet fortsætter i resten af 2024.

Med den overskrift kunne brancheforeningen Investering Danmark slå op for dørene til sit årlige topmøde for investerings- og kapitalforvaltere i moderorganisationen Finans Danmarks lokaler.

I år var dog anderledes på flere måder. Denne gang blev mødet nemlig afholdt i skyggen af store udskiftninger i organisationen.

En af dem er Birgitte Søgaard Holm, administrerende direktør i Investering Danmark og direktør for investering og opsparing i Finans Danmark, der i april meddelte via sin LinkedIn-profil, at hun efter ”seks fantastiske og lærerige år” træder ned fra sine poster ved udgangen af maj.

”Det er fuldstændig min egen beslutning. Nogle gange skal man disrupte sig selv, og det gør jeg så nu, og her ved både generalforsamlingen og årsmødet er det et godt tidspunkt at give stafetten videre i god ro og orden,” fortæller Birgitte Søgaard Holm til InsideBusiness.

Birgitte Søgaard Holm, hvis karriere inkluderer tidligere stillinger som afdelingschef i Danmarks Nationalbank og vicedirektør i Finanstilsynet, begrunder stoppet med et behov for at ”løfte blikket fra computeren og være åben over for de mange fantastiske muligheder, der er derude”.

Samtidig blev det blot få minutter før årsmødets start offentliggjort, at Investering Danmarks bestyrelse også har foretaget en større omrokering.

Robert Bruun Mikkelstrup overlod sin formandspost til Brian Stougaard Jensen fra Nordea Asset Management og tilsluttede sig rækken af næstformænd ved siden af Jyske Capital Markets’ Erik Gadeberg. Det skyldes et rotationsprincip, der gør, at formandsposten skal gå på omgang hvert andet år.

Bestyrelsen fik desuden nyt blod i årerne i form af Formueplejes administrerende direktør, Peter Kjærgaard, og Lise Bøgelund fra SEB. Niels Erik Eberhard fra Invest Administration og Rasmus Bessing, direktør i PFA Asset Management samt chef for ESG-investeringer og medinvesteringsdirektør i PFA, udtræder begge.

En festdag trods alvorlige emner

Det slog dog ikke skår af glæden hos den snart tidligere direktør, der indtil sin endelige stop den 1. juni stadigvæk ”er i fuld vigør”, og som tydeligvis anser årsmødet som en kilde til både professionel og personlig stolthed.

“Den her dag er på mange måder en stor dag for vores forening, forstået på den måde at vi både har generalforsamling og årsmøde, hvor vi har inviteret flere stakeholdere og gode venner af huset til at komme. Så det er en festdag for os, vi har et spændende program til årsmødet, og jeg glæder mig over, at så mange vil deltage. Det er også det, jeg kommer til at tage med herfra, selv om jeg altså stopper,” siger Birgitte Søgaard Holm.

Stemningen blandt de mange folk fra nær og fjern, der var mødt op i det gamle Finansrådets Hus i Amaliegade, kunne da også betegnes som festlig, og flere af de fremmødte benyttede lejligheden til at netværke professionelt med hinanden imellem forfriskninger.

Investering Danmark kunne tilmed sole sig i, at det strømmer til med danskere, der vil investere via foreningens medlemmer, og at interessen især sker blandt den yngre del af befolkningen.

Der var derfor al mulig grund til optimisme i branchen. Det skulle man dog spejde længe efter i dagens program af faglige oplæg spækket med alvorstunge emner, der ikke umiddelbart efterlod megen plads til feststemning.

Alt fra krig i Ukraine, de etiske problemstillinger ved at investere i våben, EU-direktivers påvirkning på kapitalforvaltere, klimaforandringer og det revolutionerende indtog af kunstig intelligens i kapitalforvaltning blev diskuteret.

Det overordnede budskab i de mange indlæg var ikke til at tage fejl af: Verden står over for massive forandringer og udfordringer, og det kommer også til at ramme medlemmerne i Investering Danmark. Derfor er det nu mere end nogensinde nødvendigt at stå sammen.

Skal profilen skærpes?

Det stiller naturligvis spørgsmålet, hvilken profil Investering Danmark nu skal have med alle de udskiftninger i både bestyrelse og direktion for at kunne imødekomme de store dagsordener i verden.

Spørger man den afgående formand – nu næstformand – for foreningen, kommer både Investering Danmark og Finans Danmark til at fokusere på mere af det samme: at skabe de bedste vilkår for medlemmerne og udbrede kendskabet til investeringsfonde og kapitalforvaltning.

Dog løftede han sløret for, at foreningen kommer til at skrue op for både den politiske interessevaretagelse og kommunikationen, især hvad angår globale trends som direktiver fra EU og klimaforandringer.

”Vi har et stærkt fundament i brancheforeningen til i højere grad at fokusere på for eksempel alle de regulativer, der kommer fra EU, og hvor vi har en interesse i at få indsigt i og give input til det store regelsæt, der rammer vores branche. Derudover har vi en opgave i at kommunikere om bæredygtighed og omstilling i branchen; det har vi måske ikke været gode nok til tidligere, men det arbejde skal intensiveres nu,” siger Robert Bruun Mikkelstrup.

Rasmus Bessing fra PFA, der altså nu også kan kalde sig selv for forhenværende bestyrelsesmedlem i Investering Danmark, er enig. Han understreger, at organisationens nuværende strategi, der er forankret i bestyrelsen, er vigtig og kan hjælpe til at imødegå uforudsete begivenheder og forandringer i verden. Derfor er det vigtigt at fastholde den, mener han.

Især hvis branchen som helhed skal markere sig på den grønne omstilling – et område, der er et hjertebarn for Rasmus Bessing – er det nødvendigt at mødes på tværs og stå samlet i et større forum. Her kan Investering Danmark stadig spille en afgørende rolle, og det kommer omrokeringer i direktion og bestyrelse ikke til at ændre på.

”Vi bliver nødt til at arbejde med flere dagsordener på en gang – det er vigtigt at holde fast i, uagtet hvordan bestyrelsen og direktionen forandres. Deri ligger styrken, at der står en stærk organisation bag, som kan få folk til at løfte på de vigtige dagsordener,” siger Rasmus Bessing.

Dog hænger et spørgsmål stadigvæk i luften: Hvem skal overtage Birgitte Søgaard Holms plads i direktørstolen?

Det er et spørgsmål, hvis svar endnu må stå hen i det uvisse, forstår man på Robert Bruun Mikkelstrup.

”Vi håber på at få nogle gode kandidater i spil til jobbet, som på mange måder er attraktivt, men som også er ansvarstungt. Lige nu har vi ikke en specifik afløser i sigte, og processen med at finde den rette er så småt gået i gang. Hvor lang tid det tager at finde en afløser, må tiden vise,” siger han.

Læs mere

Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger

Dramatisk opgør i kapitalfond

Ambitiøs forvalter henter milliarder – drømmer stadig om 100 milliarder

Længe ventet fusion giver kapitalforvalter muskler til at sætte sig på markedet

Pensionsbranchen står fortsat splittet om investering i våben

Investeringsfonde i stærkt comeback: Se fondene med de bedste og dårligste afkast i 2023