;
EG web

Inside story

It-rivaler i kapløb om børsnotering og kunder 

Mens Netcompany stormer mod en børsnotering inden sommerferien, gør kapitalfonden Axcel i hemmelighed klar til at børsnotere fondens it-selskab EG. Vi går tæt på en branche, hvor flere virksomheder bejler til børsen, mens de samtidig udkæmper en drabelig kamp om kunderne. 

Den norske kapitalfond FSN og fondens investorer har noget at se frem til, når it-kometen Netcompany lander på børsen inden sommerferien.  

Med markant vækst de senere år og stor opbakning blandt flere af de professionelle investorer herhjemme er værdisætningen på virksomheden vokset kraftigt gennem de seneste måneder. Hvor det fremadstormende it-selskab blev værdisat til omkring 2 milliarder kroner i 2015, tyder alt nu på, at Netcompany stiler efter en børsværdi på op imod 7 milliarder kroner.  

Det er et vidnesbyrd om, at selskabet med direktør og stifter André Rogaczewski i spidsen i den grad har haft held med at vokse både uden for landets grænser og herhjemme, hvor virksomheden modsat mange af de værste rivaler har været i stand til at håndtere store og komplekse it-opgaver for offentlige kunder, uden at det er endt i et slagsmål, som det ellers ofte er sket for eksempelvis KMD. 

En branche i opbrud

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness gør Netcompany klar til en børsnotering inden sommerferien.

Markedsværdien af selskabet forventes at blive på omkring 7 milliarder kroner.

Også Axcel-ejede EG øjner muligheden for en børsnotering i kølvandet på Netcompany.

EG har tidligere været ejet af Nordic Capital, men blev overtaget af Axcel i 2013.

Mens de to selskaber kigger mod børsen, har giganten KMD været tvunget til at skrinlægge sine børsplaner efter talrige slagsmål med vrede offentlige kunder.

EG nærmer sig også børsnotering 

Mens Netcompany med hastige skridt nærmer sig en børsnotering med hjælp fra Danske Bank og JP Morgan, er også en anden stor dansk it-kæmpe nu så småt ved at øjne muligheden for at gøre sin entré på børsen. 

EG A/S, der er ejet af kapitalfonden Axcel, har for nylig afholdt en række fortrolige møder med en række danske og udenlandske banker med henblik på at få rådgivernes bud på, hvordan EG skal sælges. 

Ifølge InsideBusiness’ kilder er en børsnotering det, man arbejder hen imod, da man fra Axcels side ser en oplagt mulighed for at bruge Netcompanys nært forestående børsnotering som et springbræt. 

Tillige har Axcel nu snart ejet EG i fem år, og dermed nærmer investeringen sig en alder, hvor et salg giver mening, ligesom fonden og det nye team har et klart ønske om at udnytte de gode tider til at vise markedet og investorerne, at man ikke kun kan opkøbe selskaber, men også kan sælge dem igen. 

EG-formand Klaus Holse henviser over for InsideBusiness til Axcel, der i et skriftligt svar til InsideBusiness noterer, at man ingen kommentarer har i den konkrete sag. 

Endnu har Axcel ikke valgt, hvilke rådgivere der skal løbe med opgaven. Men alt tyder på, at storbanken Nordea kommer til at spille en nøglerolle, da man gennem mange år har haft et nært forhold til Axcel og ikke mindst EG, som Nordea gennem mange år har været bank for. 

Da EG for nogle måneder siden skulle hente 300 millioner kroner på obligationsmarkedet, foregik møderne med investorerne således også hos Nordea, der var tovholder på selve processen. 

For Nordea vil mandatet være en kærkommen sejr for bankens corporate finance-afdeling, der i løbet af 2017 var ramt af talrige opsigelser, ligesom man gik glip af en række store mandater. 

Her var det især rivalerne hos Danske Bank, der flere gange snuppede børsnoteringer for næsen af Nordea, og kombineret med de mange exits fra ’Ørkenfortet’, som Nordeas gamle hovedkvarter kaldes i folkemunde, kostede det i sidste ende bankens øverste chef på området, Harald Grøn, jobbet. 

Problemer med offentlige kunder 

I forbindelse med EG kan Nordea og Harald Grøns arvtager, Kasper Dichow, glæde sig over, at man ikke skal i direkte infight med Danske Bank. Hos landets største bank betyder den forestående notering af Netcompany nemlig, at man er bundet på hænder og fødder og ikke kan byde ind på opgaven. 

Netop Netcompany har tidligere gjort sig bemærket ved at overtage en kuldsejlet opgave fra konkurrenten EG, der sidste år havnede i store vanskeligheder i forbindelse med en ordre fra kommunernes it-fællesskab. Det projekt kørte helt af sporet, hvorefter EG og direktør Mikkel Bardram måtte hyre Netcompany til at rydde op efter sig. Den manøvre kostede EG omkring en kvart milliard på bundlinjen.  

Netop ordrer fra offentlige indkøbere er noget, der ofte volder leverandørerne problemer, forklarer it-analytiker Andrew Carlsen fra ABG Sundal Collier, der dagligt følger flere it-aktier, herunder NNIT. 

”Der kan være stor risiko ved at påtage sig trecifrede millionkontrakter for det offentlige. Her er det op til et selskab som NNIT at vurdere, hvorvidt afkastet i sidste ende står mål med den risiko, man løber. For det er ikke nødvendigvis altid leverandørernes fejl, når et projekt for eksempel bliver forsinket. Det kan også skyldes kundens bagvedliggende infrastruktur,” forklarer han. 

To vidt forskellige cases 

Hos NNIT understreger direktør Per Kogut, der torsdag præsenterede virksomhedens årsrapport, at man især i forbindelse med store offentlige udbud er påpasselig med at undervurdere eventuelle faldgruber. 

”Når vi ser på en sag hos en offentlig leverandør, kigger vi meget på, om der er sammenhæng mellem vores potentielle upside og den risiko, som projektet indebærer. Samtidig går vi meget op i, at risikoen skal være delt lige mellem kunde og leverandør, hvor nogle offentlige kunder tror, at vi skal stå tilbage med hele risikoen,” siger Per Kogut. 

Hvor NNIT, der oprindelig er et spinoff fra Novo-familien, er kendt blandt investorer som en sikker havn med god, jævn vækst, skal Netcompany og EG sælges til investorerne som vækstcases. Især Netcompany har her taget teten med talrige opkøb og bramfrie udmeldinger om, at man satser på at være 2.000 ansatte i løbet af dette forår. 

”Vores mål er stabil vækst baseret på kunder herhjemme samt farmavirksomheder i udlandet. Den strategi holder vi fast i, men vi er da klar over, at flere af vores konkurrenter griber tingene anderledes an. Det hænger muligvis sammen med deres ejerskab, hvor vi har en fasttømret kreds af langsigtede investorer, siger Per Kogut. 

Tror på konsolidering 

Mens både Netcompany og EG nu skimter en børsnotering i horisonten, ser det anderledes ud for it-kæmpen KMD. Her havde man oprindelig hyret den internationale rådgiver Lazard til at sammensætte et bankkonsortium, men man måtte skrinlægge processen, efter at det kom frem, at man lå i åben krig med flere store kunder, herunder Skat. 

I den anden ene af skalaen oplever flere mindre aktører i branchen imidlertid netop nu markant vækst, hvilket har fået flere kapitalfonde til at holde et vågent øje med udviklingen. 

En af dem er Prodata Consult, der siden 2012 har fordoblet både omsætning og bundlinje, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger satser man på at komme tæt på en omsætning på 1 milliard kroner i 2017. 

Prodata er da også flere gange blevet nævnt som et oplagt opkøbsemne for kriseramte KMD, og selv om formand Jens Kyhnæb ikke ønsker at kommentere eventuelle tilnærmelser fra andre aktører, understreger han, at Prodata hele tiden overvejer sine muligheder. 

”Vi oplever en branche, hvor der vil ske en løbende konsolidering de kommende år. Det er blandt andet drevet af, at kunderne efterspørger større leverandører, der kan stå for samlede løsninger. Vi har ikke hyret nogen rådgiver, og virksomheden er ikke til salg, men vi har fået talrige henvendelser gennem de senere år,” siger Jens Kyhnæb. 

Hvor flere af de store aktører arbejder med fastansatte til at håndtere de komplekse projekter, har Prodata skabt sin blomstrende forretning på at tilknytte freelancere, der lejes ud på projektbasis til store kunder i blandt andet finanssektoren. 

”Vi vil gerne vokse via opkøb i udlandet. Senest har vi blandt andet fået fodfæste på det hollandske marked, og vi tror på, at vores model med freelancere er noget, der tiltaler både kunderne og ikke mindst de ansatte,” siger Jens Kyhnæb. 

 

LÆS MERE

Fremadstormende mægler puster nyt liv i salgsproces

Rådgivere lugter mere guld efter historisk godt M&A-år

Axcels børshåb på pengejagt

Axcel vil liste svenske problembarn ud af bagdøren

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie

Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed