Børsnoterede konglomerater er yt. Investorerne vil have rene, gennemsigtede selskaber, så de frit kan vælge, hvorvidt de vil eje enten en kabelvirksomhed eller en af verdens førende producenter af rengøringsmaskiner til industrien.
Det er netop de tanker, der ligger bag opsplitningen af det hæderkronede industrikonglomerat NKT, der torsdag udskilte sin forretningsenhed Nilfisk som et selvstændigt, børsnoteret selskab.
Noteringen er kulminationen på flere års benarbejde bag kulissen, hvor NKT med formand Jens Due Olsen i spidsen har vurderet en række forskellige strategiske geværgreb i samarbejde med den amerikanske JP Morgan.
En oprindelig mulighed var at frasælge koncernens andet forretningsben NKT Cables, der gennem flere år havde givet flere af investorerne grå hår i et udfordrende marked. Det danske industriselskab valgte dog i stedet at opkøbe den svenske rival AAB for dermed at sætte en fed streg under, at man fortsat har tiltro til den noget udskældte division.
Torsdag blev der så skrevet endnu et kapital i Nilfisk lange historie, der i de senere år været noget trist læsning, forstået på den måde at selskabet gennem flere år har levet en hensygnende tilværelse på Fondsbørsen, idet mange investorer er gået en bue uden om.
Med børsnoteringen torsdag vil Nilfisk og koncernens formand Jens Due Olsen igen vække det gamle klenodie, men flere investorer er noget tøvende over for det ”nye” selskab, der trods en lang historie og et velklingende navn bliver en af de mindre spillere på børsen.
Fakta
Det danske industriselskab Nilfisk blev stiftet af Fisker og Nielsen i 1906 og blev hurtigt kendt for at producere støvsugere.
I 1989 blev Nilfisk opslugt af industrikonglomeratet NKT Holding, men efter at have været en del af koncernen gennem mange år, blev det sidste år besluttet at splitte NKT Holding op.
Opsplitningen sker efter længere tids diskussionen med investorer, der foretrækker to selvstændige enheder.
Nilfisk omsatte i seneste årsregnskab for godt 8 mia. kr. og tjente i underkanten af 900 mio. kr. før renter og afskrivninger.
Nilfisk blev børsnoteret som selvstændig virksomhed d. 12. oktober 2017.
Risikerer skepsis fra investorer
Her er virksomheden i akut risiko for at løbe ind i tilsvarende problemer, som har plaget mange andre selskaber i samme størrelse – nemlig at investorerne går en bue uden om på grund af begrænset likviditet med det resultat, at aktien mere eller mindre bliver glemt.
Jens Due Olsen er dog overbevist om, at Nilfisk vil kunne spille en aktiv rolle på den danske børs.
”Det er rigtigt, at vi med den nye konstruktion skaber to mindre selskaber, der begge kommer til at ligge uden for de 25 mest likvide aktier i Danmark. Derfor er det forståeligt, hvis det er noget, investorerne har fokus på. Vores mission er imidlertid, at begge selskaber skal vokse sig større både gennem opkøb og organisk vækst,” siger Jens Due Olsen.
Den erfarne erhvervsmand står ud over NKT og Nilfisk i spidsen for en række kapitalfondejede selskaber herunder Nordic Capitals Bladt Industries samt Advents it-kæmpe KMD, og han tror på, at Nilfisk være begunstiget af at have en række børsnoterede konkurrenter, der i forvejen følges tæt af analytikere og investorer.
”Vi har den fordel, at både Cables og Nilfisk er i industrier, hvor der er flere børsnoterede konkurrenter. Derfor vil de to aktier sandsynligvis også være interessante både for dem, men også for de udenlandske investorer, der kender brancherne i forvejen,” siger Jens Due Olsen.
Investorer vender konglomerater ryggen
NKT er langt fra det eneste konglomerat, der er bukket under for investorernes krav om, at tingene skal splittes op og gøres mere enkle.
Herhjemme er den epokegørende opdeling og talrige frasalg i A.P. Møller-Mærsk uden tvivl det mest kendte eksempel men uden for landets grænser har blandt andet tyske Siemens sat sig for at strømline sin koncern. Det samme har den amerikanske industrikæmpe Honeywell, men Jens Due Olsen afviser, at NKT’s status som konglomerat har medført ringere afkast til investorerne.
”Når vi nu vælger at skabe to selvstændige selskaber, gør vi det primært fordi vi mener, at det er det rigtige for virksomhederne. Vi tror på, at vi i endnu højere grad vil være i stand til at synliggøre værdierne og perspektiverne i henholdsvis Nilfisk og Cables. Faktisk har vores aktie som konglomerat de sidste 25 år performet bedre end det gængse indeks, så præmissen om, at et konglomerat skulle have sværere ved at levere afkast, har vi modbevist. Det skal dog siges, at der gennem de senere år er kommet stigende efterspørgsel fra investorer, der gerne vil have mere ”rene” selskaber, og det lytter vi naturligvis også til,” forklarer Jens Due Olsen.
Investorer bakker op
NKT har med både ATP og Lego-familiens pengetank Kirkbi i ejerkredsen to af landets tungeste investorer i ryggen, og begge pengekasser hilser opsplitningen velkommen.
”Der var ikke mange synergier i den gamle konstruktion, så for os som investorer giver det langt bedre mening med to selvstændige selskaber. Udfordringen har været, at Cables-divisionen var for lille som selvstændig virksomhed, men det har man fået løst med købet af AAB,” siger aktiechef i ATP Claus Wiinblad.
Han mener samtidig, at bekymringen om begrænset likviditet i Nilfisk-aktien er ubegrundet.
”Likviditeten i den gamle konstruktion var yderst begrænset, blandt andet fordi mange investorer ikke bryder sig om at købe ind i et konglomerat. Med to selvstændige enheder tror vi på, at virksomheden vil være langt mere relevant for nye investorer,” påpeger Claus Wiinblad.
Også hos Kirkbi er man af den opfattelse, at den længe ventede opsplitning i sidste ende kommer investorerne til gode.
”Spaltningen af NKT i to selvstændige, børsnoterede selskaber følger den plan som bestyrelsen har lagt frem, og som blev godkendt på den ekstraordinære generalforsamling den 10. oktober. Kirkbi bakker op om spaltningen, fordi vi tror på, at selskabet derved styrker grundlaget for fortsat værdiskabelse. Vi har investeret i NKT igennem det sidste halvandet år, og det har været en god investering. Vi ser frem til at følge udviklingen i de to selskaber,” siger Thomas Lau Schleicher, Chief Investment Officer i Kirkbi.
Opkøb i sigte
En af måderne, hvorpå Nilfisk kan vokse sig større, er ved hjælp af opkøb. Selskabet opererer i en yderst fragmenteret branche med få store spillere, og hvis det lykkedes at finde oplagte opkøbsemner, vil de kunne være med til at sikre Nilfisk bedre fodfæste på markedet og samtidig også sikre den vækst, der er nødvendig for at blive relevant for investorerne.
Problemet er dog, at Nilfisk forsat slæber rundt på en pæn gæld, der er lidt over tre så stor som indtjeningen før renter og afskrivninger.
Jens Due Olsen fastholder imidlertid, at opkøb skal være en fasttømret del af vækststrategien.
”Med noteringen får vi en gearing, der er lidt til den høje side i forhold til vores målsætning, men det vil hurtigt normalisere sig. Samtidig har vi som børsnoteret virksomhed mulighed for at kunne finansiere eventuelle opkøb ved at gå til markedet og rejse kapital,” siger han.
LÆS MERE
Nordea fyrer landechef for prestigeafdeling
Børstørke og medarbejderflugt tvinger Nordeas købmænd i offensiven
Danske Bank spiller hovedrolle i norsk børsfiasko