Joe Juice Ros torv

Redaktørens analyse

Joe & The Juices ejere sælger med pistol for panden

Det ligner mest af alt panik før lukketid hos kriseramte Joe & The Juice, hvor ejerne nu forsøger at sælge kæden, inden man skal betale penge tilbage til storbanken SEB.

Det er muligt, at Joe & The Juice-direktør Thomas Norøxe taler om vækst og lyse fremtidsudsigter. Men de triste realiteter er nogle helt andre.

Det står klart, efter at koncernen vanen tro listede sit årsregnskab ud midt i sommerferien, hvor man slipper for alt for meget opmærksomhed.

Det forstår man godt, når man ser på tallene og ikke mindst, hvad der gemmer sig af interessante oplysninger i noterne.

Ud over et dundrende underskud på over en kvart milliard står det nemlig klart, at Joe & The Juice atter en gang kom på kant med sin låneaftale med det banksyndikat med svenske SEB i spidsen, der har over en milliard i klemme i koncernen.

Dengang lykkedes det at få en ny aftale på plads, under forudsætning af at der kom frisk kapital til. Men da ingen af de i forvejen hårdtprøvede ejere havde lyst til det. måtte man på jagt efter endnu en investor med dybe lommer.

Koncernens to største ejere, den svenske kapitalfond Valedo og amerikanske General Atlantic, har ellers flere gange været tvunget til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under den danske kæde, men det er tydeligt, at især sidstnævnte nu har mistet tiltroen til casen.

Det er derfor ikke tilfældigt, at ejerkredsen bag kæden, kort tid efter at dialogen med en potentiel investor fra Mellemøsten i foråret faldt til jorden, nu har hyret storbanken Citi til at finde en køber til de mange juicebarer.

Der skal simpelthen friske penge ind i systemet, hvis SEB og de øvrige långivere, heriblandt Vækstfonden, vil lege med fremover.

Ganske vist er det lykkedes Joe & The Juice at få forlænget sin livgivende bankaftale næste forår, men det har bestemt ikke været gratis, og ud over højere renter skal der uden tvivl også betales ved kasse et, hvis det rent faktisk skulle lykkes at finde en ny ejer til det tidligere så succesrige danske erhvervseventyr.

SEB sidder på magten

Næste deadline for Joe & The Juice er maj 2024, hvor den ny bankaftale udløber. Selv om bankerne ganske vist ikke synes at have håndfast pant, blandt andet fordi der ikke er ejendomme eller lignende at gøre udlæg i, så tyder alt på, at SEB og de øvrige kreditorer har koncernen i et jerngreb.

Man har således taget pant i selve Joe & The Juice Holding samt en række datterselskaber overalt i verden, ligesom bankerne sandsynligvis har pant i ejernes aktier.

Hertil kommer, at banksyndikatet med SEB i spidsen via en særlig klausul har sikret sig, at de kan vælge at få deres lån indfriet, hvis mere end 50 procent af aktierne i juicekæden bliver solgt.

Den store taber i spillet om Joe & The Juice tegner derfor til i særdeleshed at blive General Atlantic (GA), der købte sig ind i selskabet i 2016 og sikrede de oprindelige ejere, der ud over Valedo blandt andre tæller stifter Kaspar Basse, en solid gevinst.

Den amerikanske sværvægter kan dog i høj grad takke sig selv for de problemer, man nu kæmper med, da det var netop med GA som største investor, at Joe & The Juice satte gang i en voldsom ekspansion i USA.

Et sats, der flere gange har været ved at tage livet af juicekæden, fordi man simpelthen har fejllæst markedet og investeret alt for voldsomt i dyre butiksåbninger, uden at indtjeningen kunne følge med.

Kan blive splittet op

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at et samlet salg af Joe & The Juice kan blive en stor udfordring af primært to årsager. For det første er investorerne i øjeblikket særdeles påpasselige over for aktiver, der henvender sig direkte til forbrugerne, samtidig med at den amerikanske ekspansion og de forpligtelser, man hænger på her, også for en ny ejer udgør en kæmpe udfordring.

En mulighed kunne derfor være, at SEB og de øvrige banker gennemtrumfer et salg af de sunde aktiver i kæden, som blandt andet er den danske forretning samt den solide omsætning, kæden henter fra barer i diverse lufthavne overalt i verden.

En sådan løsning vil dog med stor sandsynlighed betyde, at den nuværende aktionærkreds bliver den helt store taber. Især Valedo og Kaspar Basse har dog for længst sikret sig et solidt afkast på investeringen, så det er General Atlantic samt den stenrige egyptiske investor Nassef Sawiris, der købte sig ind i kæden i foråret 2021, der står som de helt store tabere.

Sidste udkald

De triste tal i koncernens regnskab efterlader ingen tvivl om, at koncernens skæbne nu er i bankernes hænder. SEB har indtil videre udadtil bakket op og udvist tålmodighed, blandt andet fordi Joe & The Juice med rette kunne hævde, at en del af deres tidligere problemer primært skyldtes covid-19 og efterfølgende krigen i Ukraine og de stigende omkostninger og udfordringer, som invasionen medførte.

Nu tyder alt imidlertid på, at banken har sat Joe & The Juice og kædens ejere stolen for døren og reelt krævet et salg af kæden for at forlænge kreditterne.

En opsigtsvækkende udvikling, i lyset af at der blot for nogle år siden blev talt om børsnotering i New York og en milliardværdi.

I dag handler det i stedet om at redde stumperne.

 

Læs mere

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg