jyske bank 2

Inside story

Jyske Bank lukker for udenlandske kunder. Sydbank klar til at overtage

Silkeborg-banken siger nu endegyldigt farvel til sit eventyr med udenlandske bankkunder. Det sker med nedlukningen af den sidste gruppe af fortrinsvis tyske private banking-kunder. En gruppe, som Sydbank hjertens gerne vil tage ind.

Jyske Bank og topchef Anders Dam fortsætter deres tilbagetog fra udenlandske og nogle gange kulørte bankforretninger i hvert fald dengang Jyske Bank havde forretninger i Schweiz, Holland og Gibraltar. Nu er turen nået til de resterende europæiske, primært tyske, kunder, som ikke har en fremtid i Jyske Bank. Heller ikke, selv om de er velhavende private banking-kunder.

Det bekræfter Erling Fløe Kristensen, som er direktør for private banking-delen af Jyske Bank.

”Vi har løbende neddroslet og lukket vores udenlandske kunder ned. Vi har dog stadig udenlandske kunder liggende, men de passer ikke længere ind i vores setup, hvor vi har et forretningsmæssigt fokus på Danmark og danske kunder.”

Ifølge Erling Fløe Kristensen drejer det sig fortrinsvis om tyske private banking-kunder, som nu har fået at vide, at de skal finde en anden bank end Jyske Bank.

”Vi må bare konstatere, at det ikke er rentabelt for os længere. Det kræver både løbende udvikling og en masse dokumentation at håndtere udenlandske kunder. Vi har derfor opsagt dem, så vi forventer, at de finder en anden og formentlig tysk bank, hvis det er en tysk kunde.”

Det skyldes et ønske om at frigøre ressourcer til at bruge på Jyske Banks danske formueforvaltning og private banking-forretning, der har et krav om, at kunderne mindst har 2 mio. kr., inklusive pensionsmidler, i investerbar formue.

”Compliance er jo betydelig mere krævende for en udenlandsk end en dansk kunde, for det kan f.eks. være betydelig mere krævende at spore midlernes oprindelse end at spore pengene fra dig og mig. Derfor er det ikke længere rentabelt, og vi lukker de sidste kunder ned, for vi vil hellere bruge ressourcerne på de kunder, vi har i Danmark. Folks formuer bugner jo,” siger Erling Fløe Kristensen, der ikke vil sætte ord på, hvor mange Jyske Bank-kunder, der skal ud at finde en ny bank i eksempelvis Hamborg, bortset fra at det ikke er ”et voldsomt stort forretningsomfang.”

Sydbank: I er velkomne hos os

Men en mulighed for Jyske Banks kunder er imidlertid at søge mod Jyske Banks rival, Sydbank i Aabenraa. Her har man i modsætning til alle andre danske banker en tysk banklicens og mod på flere kunder. Bankdirektør i Sydbank Jørn Adam Møller oplyser, at 5 procent af Sydbanks samlede forretning kommer fra Tyskland.

”Vi har en lang tradition for at være repræsenteret i Tyskland, vi ligger tæt på grænsen og har både private og erhvervskunder fra Tyskland. Det er vores erfaring, at især tyske virksomheder kan lide Sydbanks måde at drive bank på, da vi er tilgængelige, agile og hurtige til at vende tilbage i forhold til andre banker, som gør tingene mere langstrakt.”

Ifølge Jørn Adam Møller har man både private banking- og erhvervskunder i Sydbank og derfor er man da også mere end villig til at overtage de Jyske Bank-kunder, som nu søger en anden bankforbindelse.

”Så vidt vi er orienteret, er vi vel den eneste bank tilbage, som har aktiviteter i Tyskland, og det er et stort land, så det er da lidt trist, at der ikke er andre danske banker på det marked. Uanset hvad, er Jyske Banks kunder meget velkomne i Sydbank.”

I lighed med Jyske Bank har Sydbank også for længst trukket følehornene til sig i forhold til de mere ’friske’ forretninger i Schweiz, hvor man førhen var repræsenteret med en afdeling, som henvendte sig til velhavere. Men det kan slet ikke sammenlignes med det tyske marked, konstaterer Jørn Adam Møller.

”Tyskland er ikke et land, man søger for at undgå skat. De har en høj selskabsskat, og virksomheder agerer på det marked for at tjene penge. Vi har en lang tradition for at være på det tyske marked qua vores beliggenhed tæt på grænsen, og vi er både vant til at håndtere sprog og compliance.”

Sydbank har i praksis fokuseret sin forretning omkring det nordlige Tyskland med udgangspunkt i Flensborg, Kiel og Hamborg.

Danske Bank oplyser til InsideBusiness, at man ikke har mulighed for at undersøge, om man fortsat har udenlandske kunder i banken, det vil sige kunder uden for Danske Banks nordiske univers Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Læs mere

Banker har 10 mia. kr. til gode på omstridt post

Banker står med yderst penibel kommunikationsopgave

Overlever Totalkredit-aftalen året ud?

Nykredit bør overveje soloridt og droppe Totalkredit-bankerne

Anders Dam angriber Totalkredit-aftale: Invaliderende strafbestemmelser skader konkurrencen

Eksperter advarer om konkurrenceproblemer ved Nykredits rabatter

Nykredit nærmer sig magisk grænse – og det kan give problemer for Totalkredit-samarbejdet

Konkurrrencestyrelsen kulegraver datacentraler på kritisk tidspunkt for salg af Handelsbanken

Spar Nord-Nykredit-alliance storfavorit til Handelsbanken-køb, men en faktor kan forpurre det

Nykredit i svær balancegang med kontroversiel Sparinvest-aftale

Kommer det store opgør om dansk realkredit?

Nykredit Bank dumper priserne på banklån med midler fra realkredit-pengetank

Spændingerne tager til i Nykredits Totalkredit-samarbejde

Har bankerne fortæret erhvervsminister Simon Kollerup?

Jyske Bank har et gevaldigt problem overfor Nykredit

Spar Nord-boss bekender kulør: Går benhårdt efter Handelsbanken 

Speget spil om Handelsbanken. Se favoritten på købersiden

Se Nordeas vinderstrategi mod Nykredit, mens Jyske og Danske Bank taber slaget

Afsløring: Jyske Bank går i struben på Totalkredit-aftale 

Mobilen er datacentralernes store nye slagmark: SDC og Bankdata rykker, mens BEC sakker agterud

Omstridt realkreditaftale er brandvarm kartoffel ved salg af Handelsbanken

Nykredits mæglerkæde jagter ejendomsbranchens førerhund

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt