Mens bestyrelsen i kriseramte GN Store Nord slikker sårene efter et sviende nederlag, pønser flere globale aktivistfonde på et raid i den underdrejede aktie.
I begyndelsen af denne uge meddelte Bank of America, at man sad på over 5 procent af aktierne i GN, men banken skrev samtidig, at der var tale om en såkaldt indirekte aktiepost.
Derfor opstod der i markedet hurtigt spekulationer om, hvem der reelt stod bag købet.
InsideBusiness erfarer dog, at der bag posten gemmer sig en til flere globale aktivistfonde Elliot, der står bag aktierne og i øjeblikket analyserer mulighederne for at sætte GN’s bestyrelse under pres.
Det bekræfter en række kilder med dyb indsigt i processen over for InsideBusiness.
Da rygterne om fondenes indtog for alvor begyndte at brede sig torsdag, valgte fonden hurtigt at reducere sin position i GN til under 5 procent for dermed at undgå alt for megen unødig opmærksomhed.
Det træk ændrer dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger ikke på, at de aktivistiske hedgefonde meget vel kan ende med at sætte bestyrelsen i GN under et så voldsomt pres, at man sætter gang i et såkaldt strategic review.
En sådan øvelse skal blandt andet belyse, hvorvidt det vil være muligt at splitte GN, for eksempel via et frasalg af divisionen GN Hearing til konkurrenten William Demant.
Netop sidstnævnte spiller en nøglerolle i spillet om GN’s fremtid, idet høreapparatproducenten William Demants ejer, William Demant Invest, sidder på over 10 procent af aktierne i GN.
InsideBusiness erfarer, at det blandt andre var GN-rivalens ejer, der i denne uge var med til at underkende et kontroversielt forslag fra bestyrelsen i GN om at rejse op til 7 milliarder kroner ved en emission, der ifølge mange investorer ville sætte den i forvejen hårdtprøvede aktiekurs under voldsomt pres, samtidig med at mange investorer ville risikere at blive udvandet.
Hos en stribe af landets førende M&A-rådgivere er man begyndt at forberede sig på, at Elliots indtog i GN meget vel kan betyde, at GN Hearing, Audio eller begge bliver sat til salg inden for en overskuelig fremtid, hvorfor jagten på potentielle købere så småt er gået i gang bag kulisserne.
Tjente formue på Danisco
Herhjemme er Elliot især kendt for sin rolle i Danisco, hvor det lykkedes fonden at presse industrigiganten Dupont til at forhøje sit tilbud på den danske koncern.
De senere år har den New York-baserede fond og dens stifter, Paul Singer, især gjort sig bemærket som ejer af den traditionsrige fodboldklub AC Milan, og senest gjorde fonden sit indtog i softwarefirmaet Salesforce ud fra den tese, at selskabets aktie var kraftigt undervurderet.
At GN overhovedet er havnet i den nuværende situation, hænger i høj grad sammen med købet af den tidligere Axcel-virksomhed Steelseries.
Gamervirksomheden blev overtaget i efteråret 2021, efter at især covid-19 havde givet selskabet et voldsomt boost. GN betalte godt 8 milliarder kroner for den danske virksomhed og optog i den forbindelse en stor gæld, der har udviklet sig til en tung klods om benet på audiokoncernen.
Kort efter købet blev GN nemlig ramt af vigende efterspørgsel i flere af sine divisioner, ligesom både væksten og integrationen af Steelseries ikke gik som forventet.
Ved udgangen af 2022 havde GN en rentebærende gæld på næsten 15 milliarder kroner og kombineret med stigende omkostninger i produktionen har det vist sig at være en særdeles giftig cocktail for koncernen.
Nervøse kreditorer
På onsdagens generalforsamling kom det frem, at storinvestoren ATP allerede sidste forår havde luftet tanken om en emission for GN-formand Per Wold-Olsen, hvilket dog var blevet afvist. Koncernen havde ellers mulighed for at udstede op til 20 procent af aktiekapitalen i nye aktier, og flere investorer har siden argumenteret for, at det ville være en bedre løsning end en markant større emission.
Problemet er imidlertid, at GN’s kreditorer, der blandt andre tæller Nordea, BNP og Credit Suisse ikke er overbeviste om, at en udstedelse på 20 procent af kapitalen vil være tilstrækkeligt. Frygten er således, at GN i tilfælde af en dybere recession kan blive tvunget til at gå tiggergang blandt investorerne igen, hvilket man for alt i verden vil undgå.
InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Elliot vedrørende fondens planer med GN, men investoren er kendt for at gå meget stille med dørene, indtil man endegyldigt melder sine intentioner ud.
Hos en række af GN’s danske investorer er der et stort ønske om, at en stærk investor som Elliot kan tage teten og sætte selskabets bestyrelse under pres, men enkelte frygter dog, at hedgefonden kan blive fristet til blot at jagte en kortsigtet gevinst.
Ikke desto mindre er det nu blevet soleklart for GN og selskabets rådgivere, at William Demant Invest og dennes direktør, Niels Jacobsen, ikke blot ser opkøbet af konkurrentens aktier som en finansiel investering. Analysen er således, at storinvestoren blot venter på, at en anden aktør skal tage det første skridt, hvorefter man derefter officielt kan blande sig i kampen om GN’s fremtid.
Læs mere
Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier
Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked
Chef i advokathus færdig efter magtkamp
Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel
Storinvestorer dumper historisk milliardhandel
Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival