Hempel web

M&A

Stort industriklenodie jagter ny medejer

Den danske milliardkoncern Hempel har i al fortrolighed hyret international rådgiver til at sælge en større aktiepost i virksomheden. Den samlede værdisætning af koncernen er på over 25 milliarder kroner.

En stribe tunge danske industriklenodier har de senere år åbnet dørene for nye, potentielle investorer, og nu har også Hempel kastet sig ud i den øvelse.

Den danske producent af maling har i al fortrolighed hyret den internationale M&A-specialist Rothschild samt det danske advokathus Gorrissen Federspiel til at stå i spidsen for en proces, hvor målet er at finde en pengestærk minoritetsaktionær til Hempel, der kan købe op mod 30 procent af virksomheden.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger lyder den samlede værdisætning af Hempel på omkring 26 milliarder kroner, hvilket skal ses i forhold til, at den danske gigant sidste år tjente 1,5 milliarder kroner før renter og afskrivninger.

Motivationen for at lukke en ny aktionær ind i Hempels ejerkreds er, at selskabet står over for en større konsolidering, hvorfor den nuværende ejer, Hempel Fonden, ønsker stærkere finansielle muskler til for alvor at kunne øge sin forretning via offensive opkøb.

InsideBusiness erfarer, at Rothschild blev hyret til opgaven på bekostning af en anden international specialist, Lazard, og hermed signalerer Hempels ejere, at en fremtidig aktionær sandsynligvis skal findes uden for landets grænser.

Hempel køber massivt op

Alene sidste år stod Hempel bag to strategiske opkøb af mindre aktører i henholdsvis Australien og Storbritannien, og tanken er, at man med eksempelvis en kapitalfond som medejer også kan blande sig med de helt store spillere, når der skal kæmpes om de største aktiver.

Senest sidste vinter måtte den danske gigant således strække våben i en ophedet budkrig om finske Tikkurila, hvor to af industriens førende aktører, PPG og hollandske Akzo Nobel, kæmpede om den ombejlede virksomhed, som PPG endte med at overtage for lidt over 8 milliarder kroner.

Hempel er langtfra den eneste store danske virksomhed, der de senere år har åbnet dørene for en pengestærk mindretalsaktionær.

Både familieejede Haldor Topsøe og fondsejede Leo Pharma har fået nye medejere de senere år i form af henholdsvis Temasek og Nordic Capital, ligesom de to private ejere af 3Shape for nylig solgte en større aktiepost til kapitalfonden EQT.

Manøvren med at invitere en ny ejer indenfor skal ses i lyset af, at mange privatejede selskaber har et stort ønsket om at få en professionel og pengestærk sparringspartner, der kan sætte yderligere skub i de strategiske tiltag og samtidig fungere som første etape mod en eventuel børsnotering.

Hempel skriver, at man af princip ikke udtaler sig om “rygter”.

Kræver at få magt

Fra flere af de kapitalfonde, der ventes at kigge på mulighederne for at investere i Hempel, lyder vurderingen indledningsvis, at meget handler om, hvor store muligheder man som en mindre investor får for at påvirke tingenes gang.

Hempel Fonden vil fortsat være den egentlige magthaver, og især for de klassiske kapitalfonde er det derfor helt afgørende, at man får nedfældet en ejeraftale, der sikrer, at fonden som medejer har nogle helt klare rettigheder.

Allerede i forbindelse med salget af aktier i Ørsted til Goldman Sachs så man her et tydeligt eksempel på, at en kapitalfond som udgangspunkt vil kræve nogle meget faste rammer samt nogle vidtrækkende muligheder for at påvirke strategien og exitmulighederne, ligesom man vil have mulighed for at bremse for tiltag, der vurderes ikke at være i tråd med bevæggrunden for at investere.

Netop spillet omkring magtfordelingen er ofte en af de helt store knaster i de store frasalg, vi har set herhjemme de senere år. Især når der står en ejerfond bag, vil dennes bestyrelse ofte have nogle meget håndfaste tanker om strategi og magtfordelingen, og eksempelvis i forbindelse med salget af aktier i Haldor Topsøe var netop det en af de helt store udfordringer.

Her var familien bag det danske klenodie ikke i tilstrækkelig grad villig til at afgive magt i det omfang, mange af de klassiske kapitalfonde forlangte, hvorfor man endte med at sælge en minoritetspost til Singapore-baserede Temasek, der ikke havde helt så strikse krav som flere af de øvrige bejlere.

En anden udfordring i forbindelse med Hempels jagt på en ny medejer kan samtidig være, at selskabet ikke passer ind i den ESG-profil, som mange af kapitalfondenes investorer gerne ser.

Her lyder vurderingen dog, at det ikke nødvendigvis behøver at være noget, der afskrækker en køber.

”En af mulighederne, vi ofte ser, er, at gå ind i selskaber, der måske ikke har den skarpeste ESG-profil, og hjælpe med at flytte virksomheden i den rigtige retning. Det kan der sagtens ligge stor værdi i,” lyder det fra en af de kapitalfonde, der planlægger at regne nærmere på mulighederne for at købe sig ind i Hempel.

 

Læs mere

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil