Der er efterhånden snart 10 år siden, den britiske gigant Wolseley opkøbte DT Group, tidligere Danske Trælast, for 15 milliarder kroner.
Siden er meget gået galt for den engelske gigant, der har foretaget flere smertefulde nedskrivninger på opkøbet, der aldrig er blevet en succes.
Ikke desto mindre arbejder Wolseley nu på højtryk for at afhænde den danske byggegigant, der trods et markant opsving de senere år forventes kun at indbringe den børsnoterede koncern omkring 10 milliarder kroner.
Det er lidt af en bet for Wolseley, der købte DT Group af kapitalfonden CVC i 2006 med ambitiøse planer om at integrere den danske virksomhed i deres globale koncern.
Den strategi gik på ingen måde, som Wolseley havde håbet på, og tidligere i år blev DT’s datterselskab Silvan solgt med hjælp fra FIH Partners til en pris, der bestemt ikke gjorde noget for at rette op på briternes ringe afkast.
Nu er det så selve DT Group, der blandt andet omfatter Stark her i Danmark, der skal finde en ny ejer, og selv om mange havde spået, at det ville blive en kamp mellem industrielle købere, glimrer de ved deres fravær.
Ved første budrunde i sidste uge var det således kun den finske gigant Kesko, der havde meldt sin interesse til investeringsbanken Rothschild og den danske chef Jesper H. Jensen, der tidligere var leder for Danske Banks corporate finance-division.
Sagen kort
Britiske Wolseley købte danske DT Group af kapitalfonden CVC i 2006.
Dengang betalte briterne 15 milliarder kroner for virksomheden, der siden blev hårdt ramt af finanskrisen.
Wolseley forsøger nu med hjælp fra Rothschild at finde en køber til DT Group. Prisen lyder på over 10 milliarder kroner.
Der er fire potentielle købere, der er gået videre til anden budrunde: CVC, Lonestar, Bain samt finske Kesko.
Til gengæld er interessen for DT Group stor blandt flere af de helt store globale fonde, der ser den danske byggevaregigant som et selskab, der i mange år er blevet syltet i Wolseley-koncernen og derfor rummer et stort potentiale.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er både giganten CVC samt amerikanske Bain og Lonestar fortsat med i kapløbet om at sikre sig DT Group, der trods et opsving i industrien både herhjemme og i resten af Norden slet ikke har formået at løfte indtjeningen i tilstrækkelig grad.
Med en indtjening på lidt over 800 millioner kroner i seneste regnskabsår forventer Wolseley at få mindst 10 milliarder kroner for byggevaregiganten, der herhjemme er udsat for hård konkurrence fra især Bygma-kæden.
CVC igen på banen
Især CVC’s interesse for DT er opsigtsvækkende, da det netop var den britiske fond, der i 2006 frasolgte selskabet til Wolseley efter kun få års ejerskab i en handel, der blandt andet gjorde kædens daværende direktør, Steen Weirsøe, hovedrig.
CVC har gennem længere tid været en smule passiv herhjemme, blandt andet fordi fonden har et globalt fokus, hvor man ikke er begrænset til at foretage investeringer i Danmark og Norden. Når CVC alligevel er kommet ud af busken, skyldes det ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at fonden arbejder med en lidt særegen politik, hvor hver partner i højere grad bliver belønnet for sine respektive investeringer, og ikke hvad fonden som helhed præsterer.
Det står i skærende kontrakt til svenske EQT, hvor eksempelvis tidligere partner Ole Andersen, der i dag er formand i Danske Bank, primært er blevet forgyldt af fondens investeringer som helhed og ikke dem, han var personligt ansvarlig for.
CVC’s danske chef, Christoffer Sjøqvist, der har stået i spidsen for fondens danske aktiviteter siden 2006, har således en klar motivation for at få nogle handler gennem systemet. Det store spørgsmål er blot, hvorvidt kapitalfondens investeringskomité kan se ideen i at gå tilbage til et selskab, som fonden tidligere har ejet, selv om det korte ejerskab var en pæn succes.
Branche bange for opkøb
Oprindelig lød meldingerne på, at DT Group ville være et oplagt mål for især industrielle spillere som netop Kesko og ikke mindst franske Saint Gobain.
Sidstnævnte meldte sig imidlertid hurtigt ud af processen, hvilket har givet anledning til en vis undren i markedet. Forventningen var nemlig, at netop en industriel køber ville være i stand til at høste en række synergier både inden for indkøb og logistik. Det har dog vist sig, at især mange af DT Groups værste konkurrenter er nervøse for at begå samme fejl som Wolseley i 2006, ligesom branchen generelt er nervøs for at investere tungt på et tidspunkt, hvor konjunkturerne er så gode, som de er nu.
Byggebranchen var således en af de industrier, der blev hårdt ramt af finanskrisen, hvilket både ramte ejendomsejere, entreprenører og underleverandører, og de bitre erfaringer sidder stadig i baghovedet på flere aktører.
For nylig måtte også danske Catacap droppe at sælge sit guldæg, GSV Materieludlejning, især fordi mange af de industrielle købere ikke havde mod på at betale de priser, fonden var ude efter.
LÆS MERE
Velpolstrede familier bag ny milliardfond
Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed
Private pengetanke satser formuen på alternativer
L’Easy-ejer åbner for helt eller delvist salg af livsværket
Kapitalfond klar til frasalg af Scandlines