Norican web

Inside story

Kæmpetab i kapitalfonds prestigeinvestering

Den hårdtprøvede kapitalfond Altors største danske investering er kommet i voldsom modvind efter et kæmpetab i 2020. Med den seneste nedtur er det svært at finde lyspunkter i Altors problemfyldte danske portefølje, viser seneste regnskab for vigtig investering.

Det var i den grad en prestigeinvestering, da den svenske kapitalfond Altor i slutningen af 2014 overtog det danske industriselskab Norican.

Kort forinden havde Altor sendt rystelser gennem det danske aktiemarked, da man smed nøglerne til olieselskabet OW Bunker efter en række voldsomme tab, hvorefter selskabet gik konkurs.

Vreden fra banker og investorer var ikke overraskende stor, og den svenske kapitalfond var derfor opsat på at vise både sit bagland og kritikerne, at man stadig var en aktiv spiller på det danske marked.

Det var en af årsagerne til, at Altor i efteråret 2014 kastede sig ind i kampen om det tidligere Mærsk-selskab DISA, der nu var en del af Norican-koncernen.

I sidste ende endte den ombruste kapitalfond da også med at overbyde de øvrige bejlere og betale næsten 3 mia. kr. for Norican, der har hovedsæde i Taastrup og primært leverer støberiteknologier og teknologi til rensning og polering af metalkomponenter.

Mens en stribe af Altors danske investeringer, herunder Haarslev og Tresu, siden løb ind i talrige udfordringer, lignede Norican længe en af de mere stabile investeringer i Altors danske portefølje.

Det har dog ændret sig ganske radikalt på det seneste, da Norican tabte knap 440 mio. kr. i 2020 og samtidig måtte se det helt centrale EBITDA-resultat blive næsten halveret fra 2019 til 243 mio. kr., viser det seneste regnskab fra Norican.

Udviklingen er især uheldig, da Norican af mange ansås for at være den eneste reelle exitkandidat i kapitalfondens danske portefølje, hvor det har været småt med frasalg siden den skandaleramte børsnotering af OW Bunker samt salget af Ferrosan Medical Devices i 2016.

”Problemet er, at de fleste skeptikere nu vil mene at have fået bevis på, at Norican er et selskab, der påvirkes betydeligt af store udsving i økonomien. Så selv om selskabet leverer bedre resultater de kommende år, vil feltet af potentielle købere være betydelig mindre,” forklarer en af Altors investorer, der har fulgt fonden i årevis.

Et lille lyspunkt for Altor er dog, at man ifølge ratinggiganten Moody’s har været i stand til at skabe en solid likviditet i selskabet trods de massive udfordringer. Det har stabiliseret den obligation, som kapitalfonden har brugt til at finansiere investeringen med.

Det ændrer dog ikke ved, at selv om man sandsynligvis ikke kommer på kant med sine investorer, så er den samlede obligationsgæld på godt 2,5 mia. kr. ifølge Moody’s ganske højt for en virksomhed som Norican, der er presset på både omsætning og indtjening.

Hos Altor peger partner Søren Johansen på, at især en stor eksponering over for bilbranchen har ramt Norican hårdt.

“Norican har en betydelig eksponering mod bilbranchen og den har som bekendt været ramt hårdt af Covid-19 mv. Ledelsen i Norican har derfor i 2020 med succes gennemført meget væsentlige tiltag for at tilpasse virksomheden til disse realiteter. Norican står derfor markant stærkere positioneret til et rebound på efterspørgselssiden,” skriver Søren Johansen i en mail til InsideBusiness, hvor han samtidig understreger, at 2021 tegner noget bedre.

“Da Norican har en børsnoteret obligation, kan vi ikke give udtalelser om forventninger til fremtiden udover hvad der fremgår i kommunikationerne til markedet. Jeg vil dog sige at årets første tre måneder gør os ret fortrøstningsfulde,” lyder det fra Altors danske partner.

Udfordringerne står i kø

For Altor er de store udfordringer i Norican blot de seneste af en række ulykker, der har ramt kapitalfonden på det danske marked. Efter OW Bunkers opsigtsvækkende deroute fik også ellers tidligere så stabile Haarslev pludselig uventede udfordringer, ligesom kapitalfonden endte i et bittert slagsmål med koncernens stiftere, familien Østergaard.

Samtidig levede dyrt indkøbte Hamlet Protein langtfra op til forventningerne, ligesom det seneste danske opkøb i form af Tresu viste sig at være på katastrofekurs, idet selskabet siden 2017, hvor Altor overtog nøglerne fra Erhvervsinvest, har tabt over en halv milliard kroner.

Den svenske fond havde ellers siden etableringen i 2002 anført af tidligere profil i IK Investment Partners Harald Mix og den danske chef Denis Viet-Jacobsen skabt forrygende afkast i Altors tre første fonde, der alle lå placeret blandt de bedste i Europa.

Siden er det dog gået noget anderledes. Kapitalfondens fjerde fond fra 2013, hvor købet af Norican var en af de første investeringer, ligger indtil videre i den helt tunge ende med et årligt afkast på blot 8,7 procent.

De danske udfordringer og det vigende afkast i Altor IV forhindrede imidlertid ikke den svenske fond i at hente lidt over 18 mia. kr. og dermed skabe sin hidtil største fond i 2019. Den har indtil videre til gode at lave investeringer herhjemme, men flere investorer peger på, at Altor som mange andre konkurrenter på det nordiske marked har flyttet blikket væk fra hjemmemarkederne. Det sker blandt andet i et forsøg på at brede forretningen ud og undgå det overbefolkede danske og svenske marked, og da en stor del af Altors investorer blandt andet har base i USA, er det en naturlig udvikling.

Kapitalfonde i dansk modvind

Selv om Altors kvaler på det danske marked er i en liga for sig, har flere andre udenlandske fonde også haft vanskeligheder på det danske marked.

Senest er glansen især gået af storfonden EQT, der har haft store udfordringer med en række investeringer og opkøb senest kriseramte Nordic Aviation Capital, hvor man har været tvunget til at smide nøglerne og overlade det til stifter Martin Møller og kreditorerne at redde virksomheden.

Også Nordic Capital har gennem mange år haft en noget middelmådig performance i Danmark, hvor især opkøbet af først Bladt Industries og Sportmaster har skuffet. Siden er investeringen i Lagkagehuset ligeledes blevet særdeles udfordret af covid-19.

For norske FSN Capital er billedet nærmest stik modsat, for her har man foretaget en række af sine bedste investeringer i Danmark, mens der eksempelvis i Sverige har været noget længere mellem de solide frasalg.

 

Læs mere

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater