kammeradvokaten web2

M&A

Kammeradvokaten halser langt efter rivaler på prestigeområde

Kammeradvokaten har et udtalt mål om at blive blandt landets førende inden for M&A. For nylig mistede man dog en nøglefigur på området, og nye tal afslører, at statens foretrukne advokat er langt bagud i forhold til de førende på området.

Det er uomtvisteligt, at advokathuset Poul Schmith – bedre kendt som Kammeradvokaten – er en af de mest succesfulde aktører på det danske marked.

At en stor del af den succes kan tilskrives en nærmest monopollignende aftale med den danske stat, er ligeledes svært at bestride.

Hvor længe og i hvilken form den aftale består, er dog omgærdet med usikkerhed. Langt de fleste konkurrenter er mildest talt noget kritiske over for den specielle situation, og med jævne mellemrum kommer der også politikere på banen, der vil se den gamle alliance efter i sømmene.

Netop derfor lancerede firmaet tilbage i 2017 et storstilet sats inden for M&A, hvor ambitionen var klokkeklar.

Kammeradvokaten skulle inden for en overskuelig fremtid være i stand til at konkurrere med de store, førende huse herhjemme inden for de store, lukrative virksomhedssalg og kapitalfondshandler.

Som et led i den strategi hentede statens foretrukne advokat for få år siden den tidligere Plesner-profil Jacob Bier ud fra et klart ønske om at sætte yderligere tryk på vækstambitionerne inden for køb og salg af virksomheder.

For nylig kunne InsideBusiness dog afløse, at Bier efter kort tid nu har valgt at forlade Kammeradvokaten til fordel for Moalem Weitemeyer, og hans exit sker, samtidig med at tallene ikke ligefrem taler til førstnævntes favør.

Data fra analysehuset Mergermarket viser således, at Kammeradvokaten siden 2017, hvor man etablerede sin store satsning på M&A, blot har stået bag 69 handler.

Til sammenligning har landets førende advokathus på området, Accura, i samme periode gennemført over 600 transaktioner, mens også DLA Piper og Bech-Bruun i samme periode har medvirket til over 500 virksomhedshandler.

Samtidig er Kammeradvokatens antal sager under halvdelen af det, andre firmaer som Horten og Lundgrens har lavet i samme periode, ligesom norske Schjodt stort set har stået bag samme antal handler som statens advokat, selv om man først reelt blev etableret på det danske marked i 2022.

Ledende partner hos Kammeradvokaten Jens Bødtcher-Hansen mener dog ikke, tallene er udtryk for, at firmaet halter langt bagefter de øvrige aktører.

”Når man ser på Mergermarket, skal man være opmærksom på, at det ikke i enhver henseende et udtryk for det samlede aktivitetsniveau. Vi laver også mange sager, som ikke indrapporteres til Mergermarket. Sammenligner man os med Horten og Lundgrens, så har de væsentlig flere partnere, som laver M&A, end vi har. Derfor er det helt naturligt, at de har flere indrapporterede transaktioner,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

I konflikt med staten

En af de oplagte problemstillinger for Kammeradvokaten har fra begyndelsen været, at man som statens advokat risikerer at blive fravalgt i mange sager.

Det skyldes, at især kapitalfonde, der har været den primære drivkraft på markedet de sidste mange år, ofte anser indblanding fra statslige enheder som Konkurrencemyndigheder, Skat eller Finanstilsynet som nogle alvorlige risikoelementer i forhold til at kunne nå i mål med en transaktion.

Derfor vil man som oftest undgå at hyre den advokat, der potentielt også kan komme til at sidde på den anden side og repræsentere en myndighed.

Alligevel understreger Jens Bødtcher-Hansen, at Kammeradvokaten fortsat har en klar ambition om at blande sig med de førende herhjemme på sigt.

”Vores ambitioner er uændrede. Vi følger den plan, vi har lagt – og vi har for så vidt ikke travlt. Det skal bygges rigtigt op. Det er afgørende for os at have en rentabel forretning og at kunne udvide forretningen med de rigtige aktiviteter og de rigtige personer, når muligheden byder sig. Det skal være foreneligt med og bygge oven på vores eksisterende forretning,” skriver han og peger samtidig på, at firmaet også måler deres succes efter, hvilke andre kontorer de møder på de sager, de løser.

”Vi har en god M&A-forretning og møder så godt som altid de andre førende kontorer på de sager, som vi arbejder med. Det viser, at vi har fat på det relevante marked,” skriver han.

 

Læs mere

Dansk detail-profil skal rydde op i Tritons problembarn efter kæmpe tab

Advokathus snupper M&A-profil hos Kammeradvokaten

International kapitalfond køber sig ind i dansk industriklenodie

Catacap har sat punktum for kapitalrejsning i ny fond: ”Det er lidt mindre end håbet og forventet”

Maj Invest er mellemled i PKA’s alliance med fond med Novo-ejer i ryggen

Udenlandske kapitalfonde køber op i Danmark