zeier web

Redaktørens analyse

Kan han redde Nordeas prestigeafdeling?

Eks-Goldman Sachs-chef Michael Zeier er efter fyringen af Harald Grøn nu manden, der skal forsøge at sikre Nordea fodfæste på markedet for køb og salg af virksomheder. Stort frasalg og vigtig børsnotering bliver afgørende for, om Zeier kan få gang i den vingeskudte kæmpe.

Goldman Sachs åbner altid en dør eller to. En fortid hos den amerikanske finansgigant alene gør, at man nok bliver budt på en kop kaffe eller to rundt om på pæne kontorer i København. Nu skal Nordeas nyslåede chef for bankens corporate finance-division, Michael Zeier, så vise, at han ikke blot har cv’et i orden, men at han også magter at bygge en succesfulde investeringsbank op.

Og der er lidt at tage fat på hos Nordea for at sige det mildt. I sidste uge blev bankens chef på området, Harald Grøn, fyret efter seks år på posten. Forinden havde Grøn selv lige nået at fyre bankens danske chef for virksomhedshandler, Morten Revsbech, hvilket dog ikke var nok til, at den tidligere SEB-mand kunne redde sig selv.

For selv om Nordea gennem mange år har været den førende aktør inden for børsnoteringer og børstransaktioner herhjemme, så har den tidligere så velsmurte maskine hakket gevaldigt på det seneste. Mens rivaler som FIH, Deloitte og ikke mindst Danske Bank de senere år har snuppet en række store handler for næsen af Nordea, er bankens guldåre, de mange børsnoteringer, også udtørret.

Ikke nok med at banken blev slået på målstregen af Danske Bank, der snuppede den nu afblæste Nykredit-notering, så har Nordea også mistet en række andre opgaver inden for det område, banken for nogle år siden sad tungt på. På Holmens Kanal har man med den tidligere Nordea-mand Christian Hansen desuden snuppet opgaverne med at børsnotere henholdsvis biotekselskabet Orphazyme og køkkenproducenten TCM Group.

De få mandater, som banken har haft på det seneste, har primært været drevet af Nikolaj Bundgaard, der for kort tid siden skiftede til konkurrenten Carnegie. Så noget skal der ske hos Nordea.

Derfor er Michael Zeier ikke overraskende nu i fuld gang med at afsøge markedet for kompetente købmænd, der igen kan sørge for at placere Nordens største bank på M&A-landkortet.

Problemet for Nordea er bare, at man er adskillige postgange for sent ude. Carnegie og ledende partner Jacob Bastholm mistede en række folk til blandt andet Dansk Bank og EY, og han har siden oprustet med blandt andre Johannes Vasehus fra Deloitte og netop Nikolaj Bundgaard.

Samtidig har flere af de store private pengetanke hyret folk for at understøtte deres stigende appetit på alternative investeringer. Kort sagt har alle de førende aktører efter massive udskiftninger den senere tid mere eller mindre holdet på plads nu.

Så hvem skal Michael Zeier ringe til? De få firmaer, der indtil videre ikke har sluppet folk, er FIH Partners, der har stået bag en række større frasalg de senere år. Her har ledende partner Kim Bøtkjær været i stand på at holde på sin sammentømrede flok. Det samme har Michael Eriksen i PwC.

Hos Danske Bank lader det til, at de ledende partnere både har gang i forretningen og er ganske godt tilfredse med livet. Der er efterhånden ikke mange folk, der kan flyttes, og Nordeas helt store problem er, at mange allerede har sagt nej til at skifte til Ørkenfortet.

Arbejder med kæmpe mandat

Mens Michael Zeier kæmper for at finde ledige hænder, har Nordeas folk på gulvet travlt med at sørge for, at bankens absolut vigtigste mandat i indeværende år lander godt.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness bad L’Easy-ejer Niels Thorborg for nogle måneder siden sin mangeårige husbank, Nordea, om at kigge på mulighederne for at lade en fond købe sig ind i livsværket 3C Retail.

Den opgave sidder Nordeas direktør Niels Mejer Andersen netop nu og arbejder på højtryk på, men øvelsen er ikke let.

En del af 3C’s fremtidsplaner er, at man muligvis selv vil etablere en bank, der kan finansiere de kunder, der køber et tv eller en vaskemaskine på afbetaling. En stor mulighed, men også en udfordring, der deler vandene blandt de helt store fonde.

EQT har allerede meldt fra, ligesom den oplagte køber CVC er noget tøvende og nu forsøger at slå sig sammen med kollegaen Cinven. Også danske Axcel er efter indledningsvis at have vist stor interesse nu noget mere afdæmpet, blandt andet fordi fonden har brug for hjælp fra eksempelvis de store pensionskasser såsom ATP eller PFA til at finansiere et opkøb i den størrelse. Pensionskasserne er dog ikke udprægede tilhængere af at købe sig ind i en forretningsmodel, hvor man agerer långiver til folk, der indkøber varer på afbetaling til høje renter.

Hos Nordea har man en klar interesse i at finde en køber til 3C, mens Niels Thorborg på ingen måde er tvunget til at sælge, så alt tyder på, at den næste måned bliver helt afgørende for, hvorvidt Nordea får et prestigefyldt navn til bankens noget tomme væg med trofæer.

Vigtig børsnotering på vej

Ud over at få besat de mange tomme skriveborde og at finde en nye medejer til 3C-gruppen skal Michael Zeier også være tovholder på noteringen af det danske spilselskab Better Collective.

Det danske firma, der tilbyder spiltips og andre services til onlinegamblere, har oplevet massiv vækst de senere år, hvilket ejerkredsen nu vil kapitalisere på. Derfor skal selskabet noteres på børsen i Stockholm med hjælp fra Nordea og investeringsbanken SEB.

Selv om virksomheden har oplevet massiv vækst de senere år, er opgaven stadig ganske lille set i forhold til de noteringer, Nordea tidligere har stået bag. Alt tæller imidlertid med i skrivende stund, hvor det primært handler om at få nogle opgaver gennem systemet.

Indtil videre er det noget uvist, hvem der egentlig har sikret Nordea det mandat. Nogle mener at vide, at det var Michael Zeier. Andre mener, det var bankens nye danske chef for corporate finance, Kasper Dichow. Onde tunger påstår Nordea kun fik opgaven, fordi en konkurrent måtte melde fra i sidste øjeblik. Ikke desto mindre er noteringen ligesom 3C-salget og den omfattende rekrutteringsopgave de ting, der står øverst på dagsordenen, hvis Nordea igen vil gøre sig håb om at blive taget alvorligt som en magtfaktor i den danske M&A-andedam.

 

LÆS MERE

Derfor gik milliardhandel i vasken

Nordea fyrer dansk chef for prestigeafdeling

Nykredit-notering bliver afgørende sværdslag for Danske og Nordea 

Børstørke og medarbejderflugt tvinger Nordeas købmænd i offensiven

L’Easy ejer åbner for helt eller delvidt salg af livsværket