pensiondanmark

Redaktørens analyse

Kan pensionsdirektørernes lønpakker tåle dagens lys?

Afgående PensionDanmark-direktør Torben Möger Pedersens gyldne faldskærm er svær at matche i de øvrige selskaber – og er vel i høj grad et levn fra en svunden tid. Alligevel tåler den ikke dagens lys og slet ikke i et arbejdsmarkedspensionsselskab, men hvor går grænsen egentlig?

En dygtig topchef i de store børsnoterede selskaber kan sagtens lande en lønpakke på over 10 millioner kroner om året. Nogle enkelte er tættere på 20 millioner, mens der også er enkelte ekstreme tilfælde på godt 50+ millioner kroner i det danske børslandskab.

Så hvorfor kan det så forekomme urimeligt, at en succesfuld og innovativ pensionskassedirektør med ansvar for over 300 milliarder kroner af knap en million danskeres pension får knap 8 millioner i årsløn og en fordelagtig afskedspakke på 29 millioner kroner, som afdækket i InsideBusiness sidste fredag?

Svaret ligger i det forhold, at PensionDanmark er en lønmodtagerdrevet pensionskasse, som må og skal holde igen med omkostningerne – og for en offentligt ansat med en månedsløn på eksempelvis 30.000 kroner tåler en aftrædelsespakke på 29 millioner kroner ikke rigtig dagens lys. Slet ikke med tanke på, at en så lukrativ afsked kræver, at man bliver fyret, og i Mögers tilfælde stod det klart, at der ikke var tale om en fyring. Det har pustet til mystikken ved den aftale, som bestyrelsen havde indgået med Torben Möger Pedersen, og om man tidligere skulle have genforhandlet aftalens vilkår.

Sætter vi lønnen på mere gennemsnitlige 500.000 kroner om året, svarer Torben Möger Pedersens aftrædelsesordning nemlig til 58 medarbejderes årsløn. I den kontekst, forstår man godt, hvorfor 3F-forbundsformand Henning Overgaard måske var en smule ærgerlig over at skulle i pressen og forsvare Mögers ordning. Især fordi Henning Overgaard er ganske ny som bestyrelsesformand i PensionDanmark og ret beset ikke har haft ret meget med Mögers gamle kontrakt at gøre. Alligevel måtte han tage skraldet i pressen, ikke mindst over for baglandet i EkstraBladet.

Torben Möger Pedersen har da også været en af de højestlønnede pensionsdirektører i landet, hvilket måske ikke er så underligt i lyset af hans mangeårige erfaring og respektindgydende resultater og innovation, når det gælder f.eks. hans rolle i udviklingen af grøn energi og især Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Så meget får pensionsbranchens topfolk

For 2022 indberettede PensionDanmark en samlet lønpakke på 7.747.900 kroner til Torben Möger Pedersen i sin aflønningsrapport.

Til sammenligning fik Allan Polack sammenlagt 8,3 millioner kroner i 2021, før han stoppede. For Ole Krogh Petersen i PFA er den fulde løn for 2023 endnu ikke tilgængelig, da regnskabsåret endnu ikke er slut. Men vi skal nok ikke regne med, at han får meget mere end Polacks løn, da PFA’s bestyrelse også forsøger at holde topcheflønningerne i ro. Til sammenligning lå nu afgåede Steen Michael Erichsen i Velliv på 6,955 millioner kroner i 2022.

Så det er omkring 7-9 millioner kroner, der er den absolutte top for en direktør for et kommercielt pensionsselskab.

I den sammenhæng ser Torben Möger Pedersens løn relativt høj ud, da et arbejdsmarkedspensionsselskab alt andet lige bør være mere tilbageholdende med omkostningerne end et kommercielt selskab. Til sammenligning fik Laila Mortensen i Industriens Pension 5,2 millioner kroner og Hasse Jørgensen i Sampension 6,5 millioner kroner i 2022.

Dog skal man være opmærksom på, at djævlen ligger i detaljen. Og der kan være mere end en månedslønning på tallerkenen. Førhen var det nemlig ret almindeligt, at pensionsdirektører fik en såkaldt tilsagnspension, som udgjorde f.eks. 60 procent eller to tredjedele af årslønnen i pension fra pensionsdatoen til den pensionerede pensionskassedirektørs død. Det var et system, der på mange måder mindede om tjenestemandsordninger.

Og med de lønninger, vi ser i dag, står det klart, at det kan blive til endog overordentlig store beløb i pension. Endda så store, at de ikke tåler dagens lys.

For eksisterer der fortsat tilsagnspensioner, som pensionsbestyrelserne ikke har fået ryddet op i, og er pensionsdirektøren kravlet op ad lønstigen i mellemtiden, er det ikke umuligt, at regningen til pensionskassemedlemmerne ender på et tocifret millionbeløb i den høje ende eller sågar et trecifret millionbeløb, hvilket kan få Torben Möger Pedersens gyldne faldskærm på 29 millioner kroner til at se helt beskeden ud. En sådan fik Købstædernes Forsikrings tidligere direktør Mogens N. Skov med sig ud ad døren.

Til sammenligning skal vi dog huske, at Torben Möger Pedersens fratrædelsesordning som beskrevet af pensionsekspert Jørgen Svendsen skal ses uden pension.

Læs mere

Torben Möger forlader PensionDanmark med en helt ekstraordinær gylden faldskærm

Storinvestor i brandudsalg af Alm. Brand

Omstridt fond skifter spor i jagten på jackpot

Nedturen fortsætter for milliardforvaltere

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

ATP og Mærsk-ejer bag kontroversiel redningsmanøvre

ådan klarer de uafhængige rådgivere sig i svært M&A-marked

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Store investorers børsnoterede brintselskab på pengejagt