;
karen frøsig

Redaktørens analyse

Kan Sydbank og Frøsig endelig få gang i ekspansionen?

Der er endelig kommet lidt liv i Sydbank, der rykker helt tæt på Sparekassen Sjælland-Fyn. Kan flirten blive til et opkøb, eller risikerer Karen Frøsig at blive låst i en investering, som er svær at komme ud af?

Sydbank har set ærkekonkurrenter som Jyske Bank og Handelsbanken overhale og lægge afstand, mens Aabenraa-banken har set faldende udlån og vigende indtjening. Men nu er Sydbank-direktør Karen Frøsig endelig ved at kridte skoene til dans og på sigt måske endda et giftermål med en betydende aktør på den danske bankscene.

En overgang syntes det oplagt, at Sydbank skulle lægges sammen med Jyske Bank i Silkeborg. Men det sønderjyske bagland var ikke interesseret. Siden har Karen Frøsig stået i stampe, mens Anders Dam i Jyske Bank hastigt etablerer sig som dansk storbank takket være købet af BRFkredit.

Men nu er Karen Frøsig i fuld gang med en flirt med den ekspanderende Sparekassen Sjælland-Fyn, som med 160.000 kunder og 53 filialer ligger i top-10 blandt de største banker herhjemme. Den ret store børsnoterede lokalbank står for at skulle gennemføre en kapitaludvidelse i de kommende uger. Man er dog ikke så udfordret som andre mindre pengeinstitutter, der med bekymring kan se kapitalkravene stige markant, mens en ny krise tegner sig i landbruget.

Alligevel har direktør Lars Petersson fundet det på sin plads at udvide kapitalen med 400-450 mio. kr. gennem en kapitaludvidelse, der skal bruges til at nedbringe dyr gæld og ruste instituttet til fremtiden. Og her kommer Sydbank ind i billedet.

Ikke let at sælge bankaktier

Historien har nemlig vist, at det langtfra er en let sag for mindre banker at sælge aktier til kunder og interessenter. Nordjyske Bank købte i 2015 Nørresundby Bank for næsen af Spar Nord. Opkøbet blev finansieret med et aktiesalg, som blev garanteret af Jyske Bank. Men Anders Dam i Silkeborg endte med at måtte købe 90 pct. af aktierne, da køberinteressen for den i øvrigt ret veldrevne Nordjyske Bank viste sig at være behersket. Siden har Jyske Bank forsøgt at sælge aktierne, som ikke giver reel indflydelse i den nordjyske spiller på grund af restriktive stemmeretsbegrænsninger.

Det er således naturligt for Sparekassen Sjælland-Fyn at sikre, at der bliver solgt nogle aktier. Derfor har man spurgt vennerne i Købstædernes Forsikring, AP Pension og Sydbank samt en række unavngivne aktionærer, om de forlods vil skrive sig op til at købe aktier. Af de tre synlige aktionærer er Sydbank den mest interessante, idet banken i midten af december gik over 5 pct. af aktierne i sparekassen med Karen Frøsigs lakoniske melding, at man ser aktiekøbet som ”en ren finansiel investering og som følge af et godt og mangeårigt samarbejde.”

Der er i alt større aktionærer for 30 pct. af aktierne, der har lovet at støtte op om aktietegningen. Men Sydbank er nu den største aktionær i lokalbanken.

Forspillet var en tæt forhandling mellem Sydbank-toppen og Sparekassen Sjælland-Fyn, som ikke gik så ringe endda. For Sydbank er der da også tale om lidt af en lækkerbisken. For med pæn repræsentation i hovedstaden og især i Vestsjælland dækker Sparekassen Sjælland-Fyn områder, som Sydbank gerne vil være stærkere på. Samtidig er begge banker på datacentralen Bankdata, så det er en snild sag at gøre samarbejdet tættere end den alliance om fonds og valutahandler, som Sydbank allerede hjælper til med.

Strander Frøsig uden indflydelse?

Det er dog også et scenario, at Sydbank strander med en pæn del af Sparekassen Sjælland-Fyns aktier uden at få reel indflydelse. For selv om Sparekassen Sjælland ikke har så rigide stemmeretsbegrænsninger som andre mindre banker, så ligger stemmeretsbegrænsningen på 7,5 pct. af aktierne.

Alternativet for Karen Frøsig er at komme med et egentligt bud på den børsnoterede Sparekassen Sjælland Fyn. Det ligger dog ikke lige i lokalbankens ånd at lade sig overtage. Men der er en spirende tendens til, at opkøbssultne banker har fået øjnene op for, at det er bedre at købe sig til en veldrevet bank end det modsatte. For især Sydbank har før brændt fingrene på købet af Tønder Bank, mens man var godt tilfreds med opkøbene af Bank Trelleborg og Diba Bank, der ligger tæt på Sparekassen Sjælland-Fyns lokalområde.

For Sydbank og Karen Frøsig vil det være et strategisk mestertræk, hvis det lykkes at lande en endnu tættere relation med Sparekassen Sjælland-Fyn. Men det vil kræve overtalelse, et langsomt friermål og løfter om en høj grad af lokal forankring og selvstændighed for den ærekære bank med hovedsæde i Holbæk.

Læs også Ekspansionsbank danser helt tæt på Sydbank og Karen Frøsig.

LÆS MERE

Forfaldne lån giver banker store kapitalproblemer

Store problemer for landbrugsbanker i 2018

Vi stiller skarpt på jysk bankvækst-konge

Kan disse to banker gå på vandet?

Danske Bank haler kraftigt ind på Nordea

Danske Bank i markant strategisk skifte

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June