Jeppe C web

Inside story

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Et generationsskifte i en af landets største kapitalfonde er kørt helt af sporet. Mangeårig partner er nu fortid blot få måneder efter officielt at have overtaget styringen med fonden.

Det er kun nogle måneder siden, at ledende partner i Maj Invest Equity Erik Holm på fondens årlige company day på Langelinie Pavillonen takkede af efter 10 års tro tjeneste og officielt overlod styringen af kapitalfonden til Per Høholt.

Erik Holm var oprindelig blevet hentet til kapitalfonden efter en årrække hos først Louis Poulsen og siden Dyrup, og hans opgave var at puste nyt liv i den støvede fond, der kæmpede med en række svære investeringer fra tiden under LD.

Med Erik Holm ved roret lykkedes det at etablere først Maj Invest Equity 4, og siden kom også en femte fond, ligesom man takket være en række stærke frasalg af blandt andet Muuto, DK-Foods og Proløn igen fik afkastet på ret køl.

Allerede tidligere i år blev det imidlertid meldt ud, at Erik Holm nu havde tænkt sig at takke af, samtidig med at Maj Invest skulle etablere sin sjette fond, og man havde udpeget daværende partner Per Høholt til at tage over.

Den reelle overdragelse skulle ske 1. oktober, men allerede i løbet af foråret gik arbejdet i gang med at få præsenteret fondens nye chef for investorer og samarbejdspartnere. Netop et generationsskifte er ofte lidt af en svær balancegang for kapitalfonde, da investorerne i høj grad kigger på partnerkredsen og deres trackrecord, når de skal beslutte, om de også vil bakke op fremover.

Overraskende exit

Med Per Høholt som arvtager synes skiftet at være gået helt og aldeles gnidningsfrit, men blot få måneder efter at Maj Invest nye chef officielt tiltrådte, er han ikke længere en del af kapitalfonden.

Det skyldes, at Maj Invest med direktør Jeppe Christiansen i spidsen i begyndelsen af november kunne meddele, at man nu ville udvide direktionen med tidligere TDC-chef Jens Aaløse, der samtidig ville få ansvaret for forvalterens kapitalfondsforretning.

”Jens Aaløses meget lange ledelseserfaring og indgående kendskab til mange typer virksomheder og brancher er et rigtig godt match for Maj Invest. Jens har derudover bred investeringserfaring og har deltaget i mere end 20 virksomhedshandler i sin karriere og har drevet mange kommercielle og operationelle forretningsudviklingstiltag”, lød det dengang fra Jeppe Christiansen, administrerende direktør i Maj Invest.

Det, der dog ikke fremgik af nyheden, var, at man bag kulissen havde ansat Aaløse bag ryggen på Per Høholt og derefter degraderet den stort set nyudnævnte chef, så han nu fremover blot skulle være en del af partnerkredsen igen.

Ikke overraskende var Per Høholt dybt uforstående over for den udmelding, og meldingen fra ham var derfor helt klar. Han havde ingen interesse i at blive degraderet, når han og de øvrige hold havde brugt det meste af 2021 på at gennemføre generationsskiftet.

Resultatet er, at selv om Per Høholt fortsat fremgår af Maj Invests hjemmeside, er han ikke længere en del af fonden, og han har ikke sin daglige gang på Gammeltorv, hvor kapitalfonden holder til.

”Vi har haft et ønske om at få en erfaren leder ind med en industriel baggrund, ligesom det var tilfældet, da Erik Holm tiltrådte i sin tid. I den ligning syntes Per, at pladsen blev for trang, og valgte derfor at forlade os. Vi må medgive, at forløbet ikke har været optimalt, og det er op til os at forklare sagen over for vores investorer og samarbejdspartnere,” lyder det i dag fra Jeppe Christiansen.

Møder skepsis fra investorerne

Nu bliver det så op til den tidligere TDC-chef Jens Aaløse at overbevise de trofaste investorer i Maj Invest, herunder PKA, Augustinusfonden og Trygfonden om, at han trods sparsom erfaring er den rette mand til jobbet.

Det kaotiske generationsskifte er dog blevet mødt med en betydelig skepsis blandt investorer og samarbejdspartnere, der betegner forløbet som både uheldigt og ualmindelig klodset.

”Det er bestemt ikke heldigt. Der kan være gode argumenter for at hente en mand udefra med industriel erfaring. Men at ansætte ham, få uger efter at en ny managing partner er startet, og samtidig miste sidstnævnte i processen er nærmest amatøragtigt,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Netop det at være i stand til at tiltrække et velkendt navn fra en stor dansk virksomhed er ifølge InsideBusiness’ et af argumenterne for, at Jeppe Christiansen og bestyrelsen i Maj Invest pludselig vendte på en tallerken. Man havde således set, at man med ansættelsen af Erik Holm med succes kunne hente friske øjne fra industrien, og så slog man til, da muligheden bød sig.

Dog undervurderede man, at Per Høholt naturligt nok ikke ville acceptere pludselig at blive degraderet så kort tid efter en forfremmelse og efter at have brugt mange kræfter på at præsentere sig selv og fonden for investorer, banker og rådgivere.

Flere investorer peger samtidig på, at man med Per Høholts exit nu har mistet tre centrale partnere på få år, idet også Jan Hove Sørensen stoppede i fonden i 2018. Samtidig frygter flere, at balladen om det kaotiske generationsskifte kan give anledning til yderligere mandefald i partnergruppen.

”Vi har valgt at lade tvivlen komme dem til gode, men det er uden tvivl meget uheldigt, da Per var manden, der præsenterede den nye fond for os. Risikoen ved at tage en udefra er, at det kan så yderligere splid i partnergruppen, hvis kemien ikke er til stede, eller folk tvivler på den nye partners kompetencer,” forklarer en investor.

Hos Maj Invest forklarer Jeppe Christiansen, at fonden og dens medarbejdere i forvejen kender Jens Aaløse fra bestyrelsesarbejde, hvorfor han ikke frygter uro blandt de tilbageværende partnere.

”Vi har i forvejen et stærkt og erfarent team, hvor tingene ikke nødvendigvis er specielt hierarkisk opdelt mellem de enkelte partnere. Vi kender Jens Aaløse i forvejen, da han blandt andet har været formand i Sticks ’n Sushi en årrække, hvorfor vores eksisterende partnere også ved, hvad Jens står for,” forklarer Jeppe Christiansen.

En svær disciplin

Det er langtfra første gang, at et generationsskifte i en kapitalfond går grueligt galt. Tidligere har blandt andre svenske Nordic Capital haft store udfordringer, da der skulle skiftes ud i den succesfulde partnerkreds, og herhjemme er Axcels tumultariske generationsskifte for nogle år siden det mest oplagte skrækeksempel. Her nåede både daværende ledende partner Christian Frigasts udpegede afløser, Steffen Kragh fra Egmont, at springe i målet, ligesom en række af de bærende kræfter forlod fonden i kølvandet på den store uro.

Netop i lyset af de talrige uheldige eksempler i sektoren var man derfor i Maj Invest også meget opmærksom på at sikre en glidende og uproblematisk overgang, men den seneste ballade kan meget vel påvirke fondens muligheder for at hente friske penge til kapitalfondens sjette fond, ligesom uroen potentielt kan ramme afkastet.

Det er således før set, at intern ballade påvirker fondenes muligheder for at foretage solide exits, hvilket i sidste ende rammer afkastet.

 

Læs mere

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark