ørsted

Inside story

Kaotisk formandsjagt i Ørsted

Gennem flere måneder har Ørsted og Finansministeriet med hjælp fra en af landets fremmeste headhuntere forgæves jagtet en ny formand til den kriseramte energikæmpe. Flere har kandidater har sagt nej.

Selv om det ikke fik synderlig stor opmærksomhed, sidder en række af landets førende institutionelle investorer og headhuntere i øjeblikket og undrer sig.

For hvordan kan en så stor børsnoteret koncern som Ørsted pludselig miste sin formand – vel at mærke uden at have en ny kandidat klar?

Især set i lyset af den krise og de store udfordringer, der venter energiselskabet og topchef Mads Nipper de kommende år, skulle man tro, at opgaven med at sikre en glidende overgang i bestyrelseslokalet havde topprioritet hos Ørsteds storaktionær, Finansministeriet.

Ikke desto mindre står man nu uden en frontfigur for bestyrelsen i selskabet, efter at den tidligere Mærsk-chef Thomas Thune Andersen annoncerede sin exit i sidste uge.

Hans farvel til Ørsted kommer efter ti år som formand og er derfor et helt naturligt skridt, men bag kulisserne tegner en række kilder over for InsideBusiness et billede af en rekrutteringsproces, der er kørt helt skævt.

I flere måneder har den danske stat i form af Finansministeriet sammen med headhunteren Egon Zehnder og Ørsteds eget nomineringsudvalg jagtet en afløser for Thomas Thune, men selv om der er en række oplagte emner på ønskelisten, har ingen af dem indtil videre været til at overtale.

Dermed står Finansministeriet, der ejer 50,1 procent af aktierne i den børsnoterede energikæmpe uden en ny kandidat på hånden, få uger før Ørsted afholder sin årlige generalforsamling.

Blandt både en række af landets største professionelle investorer samt flere headhuntere undrer man sig indgående over, hvorfor det ikke er lykkedes Ørsted og staten at skabe en langt mere gnidningsfri overgang.

Kilder tæt på forløbet beskriver en proces, der har været præget af, at flere forskellige interessenter har forsøgt at påvirke forløbet, ligesom der fra statens side har været et klart ønske om at skifte Thomas Thune Andersen ud, ikke blot for at få friske øjne på Ørsted, men også for at vise handlekraft.

Alene det seneste år har Ørsted fået skåret over en tredjedel af sin markedsværdi på børsen, og set i forhold til den foreløbige kurstop tilbage i begyndelsen af 2021 er aktien faldet voldsomt med over 70 procent.

Svær opgave

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at det dog langtfra har været nogen let opgave at finde en afløser for Thomas Thune Andersen, der sammen med tidligere topchef Henrik Poulsen var med til at søsætte koncernens grønne sats på havvind.

Da den tidligere direktør i Maersk Oil oprindelig blev hyret til det daværende Dong, var koncernen i dyb krise, ligesom et bittert magtopgør og amerikanske Goldman Sachs investering i selskabet havde givet dybe ridser i lakken i den brede offentlighed.

Det lykkedes dog at få skåret forretningen til og fokuseret selskabet, og i de følgende år udviklede Ørsted-aktien sig eksplosivt i takt med, at behovet for alternative energi voksede massivt.

Omtrent siden udgangen af 2020, hvor Henrik Poulsen forlod Ørsted, har koncernen været ramt af talrige udfordringer, der kulminerede i 2023 med en stribe voldsomme nedskrivninger, der efterlod koncernen med et tab på over 20 milliarder kroner.

Ørsted står derfor over for nogle særdeles svære år, hvor man frem for investeringer i fremtidens grønne energi nu i langt højere grad skal skære forretningen til og dermed risikerer at tabe sin førerposition i branchen.

Den udfordring, kombineret med at man som formand sidder i en svær rolle med den danske stat og dermed et helt Folketing på nakken, betyder, at de fleste attraktive kandidater i langt højere grad er på jagt efter opgaver, hvor de enten kan investere side om side med eksempelvis de store kapitalfonde eller i børsnoterede selskaber, der ikke har samme udfordringer og komplicerede ejerstruktur som Ørsted.

Fra Finansministeriet lyder meldingen, at man ikke kan kommentere Thomas Thunes exit samt manglen på en efterfølger, idet Ørsted er børsnoteret.

Ikke god governance

Normalt når en formand eller -kvinde trækker sig, vil det være naturligt at kigge på næstformanden, som i Ørsteds tilfælde er Lene Skole, der til daglig er direktør i Lundbeckfonden. Hun har dog siddet næsten lige så længe som Thomas Thune og anses derfor ikke som en bæredygtig løsning på længere sigt.

Oprindelig havde mange investorer den opfattelse, at Ørsted valgte at optage den tidligere direktør Henrik Poulsen i bestyrelsen for dermed på sigt at gøre den eftertragtede erhvervsmand til formand.

Den løsning var dog ikke ligefrem i tråd med god corporate governance, og da det samtidig lykkedes Poulsen at sælge stort set alle sine aktier, inden han tiltrådte, så manøvren pludselig knap så gennemtænkt ud.

Poulsen forlod da også Ørsteds bestyrelse i begyndelsen af 2023 for i stedet at koncentrere sig om sine andre hverv.

Over for InsideBusinss peger flere kilder på, at velanskrevne navne som tidligere Mærsk-chef Søren Skou, Lego-topchef Niels B. Christiansen eller den nyligt afgåede DSV-direktør kunne være oplagte bud på en ny Ørsted-formand. Ingen af de tre er dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger synderlig interesserede i jobbet.

 

Læs mere

Her er de mest pressede topchefer i 2024

Efter oprustning: Headhunter rammer rekordomsætning

Voldsom tilbagegang hos groggy headhunter

Chokskifte ryster landets headhuntere. Hvem følger med?

Tidligere Danske Bank-chef forlader kriseramt headhunter

Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår

Problemerne tårner sig op for førende headhunter