Alliance Web

M&A

Kapitalfond arbejder på salg af problembarn

Efter mere end 13 års ejerskab øjner landets næststørste kapitalfond, Polaris, igen muligheden for at slippe af med problembarnet AlliancePlus, hvor storbanken SEB har mere end 200 millioner kroner i klemme.

Den danske kapitalfond Polaris står langt om længe over for et salg af det kriseramte rengøringsselskab Allianceplus.

Sammenholdt med at virksomheden, der blev købt helt tilbage i 2009, er den ældste tilbageværende i Polaris tredje fond og det, at man står over for en genforhandling af sine låneaftaler, er timingen for et exit optimal.

InsideBusiness erfarer således, at landets næststørste kapitalfond p.t. forhandler med en potentiel køber, der har henvendt sig i et forsøg på at opsnappe rengøringsfirmaet, der gennem flere år har været en sten i skoen på Polaris.

Ambitionen var ellers at konsolidere den fragmenterede branche af mindre aktører i en branche, hvor giganten ISS var langt den største.

Under Polaris’ ledelse købte man da også flittigt op, blandt andet i Sverige, men her viste det sig, at man slet ikke fik hentet hverken den vækst eller indtjening, man havde håbet på.

Efter en fejlslagen salgsproces i 2014, hvor man efterfølgende fik pengetanken Kirk Kapital med som storinvestor, begyndte tingene imidlertid for alvor at køre skævt for den nordiske rengøringskoncern, der på sit højeste stadig var langt fra den omsætning på over 2,5 milliarder kroner, som ejerne oprindelig havde stilet efter.

For Lego-arvingerne, nu forhenværende medinvestorer i Allianceplus, viste det sig at være en dyr fornøjelse, da man i 2017 måtte nedskrive sin ganske betydelige aktiepost i selskabet med omkring 200 millioner kroner, og sidste år valgte man så at sælge aktierne tilbage til Polaris. I den forbindelse noterede pengetanken og direktør Kim Gulstad, at udviklingen i selskabet ikke havde været, som man havde håbet på.

Med Polaris som eneejer er det dermed op til kapitalfonden og ikke mindst Allianceplus’ bankforbindelse SEB at finde en løsning på situationen. Banken har over 200 millioner kroner i klemme i rengøringsvirksomheden, der i dag kun består af en dansk og en norsk del, efter at den problemramte svenske division blev solgt sidste år.

Meget tyder dermed på, at en eventuel køber står over for nogle hårde forhandlinger med især SEB, der naturligt nok vil forsøge at forsvare sit tilgodehavende med næb og kløer.

Årsregnskabet for Allianceplus er endnu ikke tilgængeligt, men indtjeningen i koncernen før renter og afskrivninger ligger i øjeblikket på omkring 20 millioner kroner. Især med de mange historiske problemer in mente samt udfordringer under covid-19 kan det blive svært for SEB at komme tørskoet hjem.

Hverken SEB eller Polaris har ønsket at kommentere den igangværende proces.

Har leveret solidt afkast

For Polaris’ vedkommende vil salget af rengøringsvirksomheden ikke rykke meget på afkastet i kapitalfondens tredje fond, der ellers har været ganske solidt.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har Polaris III, der blev rejst i 2009 midt under finanskrisen, leveret et afkastmultipel på 2x, mens investorerne har fået en årlig forrentning på lige under 20.

Øvelsen med salget af Allianceplus samt Det Danske Madhus, der er de to tilbageværende investeringer i fond III, handler derfor i højere grad om at få lukket en flanke, så kapitalfonden i stedet kan fokusere på at investere den nye fond, der i langt højere grad påvirker afkastet og dermed muligheden for at hente kapital fremover.

Det Danske Madhus skal således også sælges via revisionshuset EY’s corporate finance-afdeling, og selv om virksomheden ikke har leveret voldsomme vækstrater under Polaris’ ejerskab, vil et salg sandsynligvis kunne sikre et hæderligt afkast.

Da Polaris købte selskabet i foråret 2014, lød den samlede værdisætning af koncernen på omkring 300 millioner kroner, og koncernen, der leverer mad til plejehjem og ældre, tjente sidste år knap 70 millioner kroner på EBITDA-niveau, hvorfor kapitalfonden stadig har mulighed for at hente et hæderligt afkast på investeringen.

Et velkendt dilemma

Netop øvelsen med at få solgt ud af de ældre virksomheder i porteføljen for dermed at kunne fokusere på nye opkøb og frasalg er et klassisk dilemma for kapitalfonde.

Både fondene og især deres investorer har ikke den store interesse i, at man har for mange gamle investeringer liggende, der ofte både kræver tid og ressourcer og samtidig fjerner fokus fra de nye og typisk større fonde, der siden er blevet rejst.

Senest kunne InsideBusiness således løfte sløret for, hvordan norske FSN Capital igen-igen forsøger at afhænde den jyske industrivirksomhed Skamol, der er eneste tilbageværende investering i kapitalfondens tredje fond fra 2008.

Hos svenske Nordic Capital tog man for nogle år siden konsekvensen af den skuffende udvikling i kapital i Nordic Capital VII og etablerede en helt ny fond med penge fra Coller Capital og Goldman Sachs, hvor de mange tilbageværende investeringer blev videreført til.

Her gav man samtidig investorerne mulighed for enten at blive købt ud eller fortsætte sammen på den videre rejse.

Også dansk Axcel har tidligere kæmpet med netop alt for mange gamle investeringer, internt kaldet ’syltekrukken’, men det har fondens nuværende team gennem de senere år gjort en dyd af at få bugt med netop med henblik på at kunne fokusere kræfterne på de mange nye investeringer, man har foretaget de senere år.

Læs mere

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie