Efter længere tids uenighed er en ulmende strid mellem kapitalfonden Altor og familien Østergaard Nielsen brudt ud i lys lue. Fonden har netop anlagt en voldgiftsag mod Claus Østergaard Nielsen, der gennem flere år har kørt parløb med Altor i familiens milliardvirksomhed Haarslev Industries.
Altor beskylder her firmaets tidligere direktør og nuværende storaktionær Claus Østergaard Nielsen for at forsøge at etablere en direkte konkurrent til den fynske milliardvirksomhed, som hans far, Leif Østergaard, grundlagde.
Det erfarer InsideBusiness fra en række kilder med indgående kendskab til forløbet.
Retssagen er kulminationen på længere tids tovtrækkeri, der begyndte i november sidste år. Her stoppede Claus Østergaard Nielsen som direktør i Haarslev Industries og blev få måneder efter smidt ud af bestyrelsen i det selskab, hans far grundlagde.
Reelt var der tale om en fyring, efter at Claus Østergaard Nielsen og svenske Altor, der købte Haarslev for over 1 milliard kroner i 2011, i flere omgange havde krydset klinger.
Fonden var således langtfra tilfreds med Haarslev-arvingens måde at lede forretningen på, men efter Claus Østergaard Nielsens exit fra Haarslev kørte det i forvejen anspændte forhold af sporet.
Her gik Claus Østergaard Nielsen ifølge Altor sammen med faderen Leif Østergaard Nielsen i det nystiftede selskab Oestergaard A/S, der set med kapitalfondens briller primært er etableret som en direkte konkurrent til Haarslev.
Sagen kort
Kapitalfonden Altor købte den fynske industrivirksomhed Haarslev for lidt over 1 milliard kroner i 2011.
Tidligere havde Haarslev Industries været ejet af BWB Partners samt familien Østergaard Nielsen, der stiftede selskabet.
Familien ejer fortsat en betydelig aktiepost i Haarslev, men efter et internt opgør i slutningen af 2016 blev Claus Østergaard Nielsen først fyret som direktør og siden smidt ud af virksomhedens bestyrelse.
Siden mener Altor, at Claus Østergaard Nielsen har forsøgt at etablere en direkte konkurrent til Haarslev, selv om han stadig er bundet af en konkurrenceklausul.
Den svenske fond har nu med hjælp fra Kromann Reumert anlagt en voldgiftssag mod Claus Østergaard Nielsen, der til gengæld har hyret Lundgrens i forsøget på at tilbagebevise fondens beskyldninger.
En besynderlig udvikling, set i lyset af at familien Østergaard Nielsen fortsat ejer omkring en fjerdedel af Haarslev, der efter nogle svære år igen er ved at finde fodfæste.
Bundet af klausul
Claus Østergaard Nielsen er samtidig bundet af en etårskonkurrenceklausul i forbindelse med sin exit fra familiens livsværk, og det er netop den, han nu i Altors optik har overtrådt.
Ud over at etablere en konkurrent til den fynske maskinvirksomhed har Claus Østergaard Nielsen desuden hentet omkring 10 Haarslev-ansatte til sin og faderens nystartede virksomhed, hvilket for alvor har fået Altor op i det mørkerøde felt.
Fonden har således hyret et af landets skarpeste advokathuse, Kromann Reumert, og har indledt en voldgiftssag mod Claus Østergaard Nielsen med påstand om, at den tidligere Haarslev-direktør groft har overtrådt den aftale, der blev indgået i forbindelse med hans exit fra det fynske selskab. Den tidligere Haarslev-chef har selv hyret advokatfirmaet Lundgrens i forsøget på at tilbagebevise Altors beskyldninger i en sag, der nu skal løses bag hermetisk lukkede døre.
Ingen af partnerne ønsker at kommentere sagen over for InsideBusiness, men det er dog ikke første gang, at familien Østergaard Nielsen rager uklar med en af sine samarbejdspartnere.
Familien i flere slagsmål
Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har kapitalfonden BWB Partners, det tidligere Odin, for nylig ligeledes anlagt en voldgiftssag mod Leif Østergaard Nielsen i forbindelse med konkursen i fondens virksomhed Weiss. Her lyder beskyldningerne, at familien ikke i tilstrækkeligt omfang oplyste fonden om de tabsgivende projekter, man overtog i forbindelse med købet af Weiss i 2013. Den nordjyske virksomhed, der blandt andet udvikler og producerer forbrændingsanlæg baseret på biomasse, gik konkurs i slutningen af juli efter længere tids økonomiske udfordringer, hvor især en presset likviditet var med til at skubbe selskabet ud over kanten.
Hos BWB peger man især på, at selskabets deroute i høj grad kan tilskrives de tabsgivende projekter af ældre karakter, fonden overtog med købet af Weiss.
”Økonomi og forudsætninger i den overtagne kontraktportefølje er bristet i et omfang, der ligger langt ud over rammerne for BWB’s investeringsbeslutning, hvorfor BWB har indledt en voldgiftssag mod de tidligere ejere af Weiss. BWB mener ikke, at risici i de gamle projekter blev beskrevet fair og redeligt under salgsprocessen i efteråret 2013. Denne voldgiftssag verserer stadig,” skriver BWB Partners på fondens hjemmeside.
Salg af Haarslev udskudt
Da BWB solgte Haarslev til svenske Altor i 2011, var det på daværende tidspunkt et af fondens absolut bedste frasalg. Den svenske fond betalte omkring 1 milliard kroner for den fynske industrivirksomhed, men parløbet mellem familiens Østergaard Nielsen og de nye ejere har langtfra været uden gnidninger. Allerede forud for den igangværende strid blev forholdet mellem den fynske erhvervsfamilie og kapitalfonden Altor sat på prøve, da Haarslev for nogle år siden blev hårdt ramt af krisen i Rusland.
Den store russiske landbrugssektor var en af virksomhedens vigtigste markeder, men efter nedturen og de økonomiske restriktioner måtte Haarslev i 2014 bruge mange ressourcer på igen at komme tilbage på sporet. For Altor har tålmodighed været en dyd gennem hele forløbet, og fonden har da også ifølge InsideBusiness’ oplysninger valgte at forlænge sit ejerskab med 2-3 år. Det skyldes ikke blot den igangværende ballade på de interne linjer, men i høj grad også at fonden mener, man fortsat kan trimme Haarslev på en række fronter og dermed forbedre afkastmulighederne.
LÆS MERE
Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed
Private pengetanke satser formuen på alternativer
L’Easy-ejer åbner for helt eller delvist salg af livsværket
Kapitalfond klar til frasalg af Scandlines
Rival truer kapitalfonds drøm om milliardsalg