Lakrids web

Inside story

Kapitalfond brænder fingrene på lakridseventyr

Den svenske kapitalfond Valedo må nu erkende, at investeringen i det landskendte lakridsfirma Lakrids by Johan Bülow har vist sig langt mere udfordrende end ventet. Den ventede vækst er udeblevet, og i fondens bagland er der bekymring over den danske investering.

Kapitalfonden Valedo kan nu melde sig i koret af fonde, der de senere år har opkøbt selskaber til høje priser blot for at se investeringen køre skævt inden for ganske kort tid.

Kapitalfonden, der herhjemme mest er kendt for kendt for sit ejerskab af Joe & The Juice, opkøbte det fremadstormende lakridsfirma Lakrids by Johan Bülow i 2016 med en klar forventning om, at man kunne fortsætte den flotte vækst, den bornholmske entreprenør Johan Bülow havde skabt med sin virksomhed.

Indtil videre er det dog langtfra gået, som Valedo havde forventet, og InsideBusiness erfarer, at fonden i skrivende stund arbejder intenst på at vende udviklingen i forsøget på at skabe et fornuftigt afkast på sigt.

Virksomhedens formand, Tue Mantoni, ønsker over for InsideBusiness ikke at kommentere udviklingen, men henviser til en kortfattet pressemeddelelse fra tidligere på sommeren, hvor selskabet beskriver, hvordan man har investeret ganske betydeligt i forretningen.

Overskud styrtdykker

Det er sådan set også korrekt, men bag de pæne formuleringer gemmer sig det faktum, at fonden langtfra er tilfreds med, hvordan Lakrids by Johan Bülow har udviklet sig, siden man overtog 75 procent af aktierne i selskabet i sommeren 2016 for knap en halv milliard kroner.

De tørre tal i regnskaberne taler også deres tydelige sprog, idet virksomhedens indtjening før renter og skat er faldet fra omkring 25 mio. kr. i 2015 til lidt over 6 mio. kr. i seneste regnskab.

Her var det Valedos forventning, at man inden for en overskuelig årrække kunne ramme en indtjening på 50 mio. kr., der kunne være med til at retfærdiggøre den høje købspris, men de ambitioner ser nu ud til at have betydelig længere udsigt end først antaget.

”Det er klart, at Valedo ikke er tilfreds med casen, og udfordringerne i virksomheden har ændret fondens investeringscase betydeligt. Det har givet anledning til store omvæltninger internt, hvor fonden i skrivende stund bruger store ressourcer i form af blandt andre rådgivere til at vende udviklingen,” forklarer en kilde med indgående kendskab til sagen.

De aktuelle udfordringer i lakridsfirmaet har naturligt nok set forholdet mellem Valedo og stifter Johan Bülow på prøve, idet fonden selv er noget overrasket over udviklingen. Derfor har man blandt andet brugt mange kræfter på at optimere selskabets produktlanceringer, ligesom man har sagt farvel til virksomhedens finansdirektør Lasse Steen tidligere i år, da det viste sig, at budgetterne ikke holdt vand.

For omkring et år siden satte Valedo tidligere Hummel-chef Søren Schriver ind i bestyrelsen for sin lakridsinvestering, og det var blandt andet med henblik på at få langt bedre styr på selskabets produktlanceringer og de interne processer, hvilket er nogle af de områder, hvor det har haltet en smule for virksomheden.

Schriver ønsker ikke at kommentere sin rolle i virksomheden, men henviser i stedet til formand Tue Mantoni.

Flere er kommet galt af sted

Valedo er langtfra den første kapitalfond, der de senere år er kommet galt af sted ved at købe op i et marked, hvor priserne er voldsomt stigende.

De høje multipler, fondene p.t. betaler for at overtage danske virksomheder, medfører nemlig, at der ikke skal gå ret meget galt, før hele investeringen skrider.

Britiske Montagu står i akkurat samme situation med sine to selskaber Covidence og Deas, der begge blev indkøbt til meget høje priser, men som siden har haft store vanskeligheder med at levere den vækst, fonden havde sat næsen op efter.

Det samme gælder Nordens største kapitalfond, EQT, der i 2015 overtog legetøjskoncernen Top-Toy på baggrund af et historisk godt regnskabsår. Her var selskabet sidste år nødt til at udstede en såkaldt waiver, efter at man var faretruende tæt på at komme på kant med betingelserne i koncernens låneaftaler, og EQT var derfor nødt til at skyde yderligere penge i investeringen.

Det samme var tilfældet for svenske Altor, der for nylig måtte poste 50 mio. kr. i industrivirksomheden Haarslev, som man havde betalt over en halv milliard kroner for blandt andet i troen på, at selskabet ville få et større gennembrud på det amerikanske marked.

Helt galt gik det dog for norske FSN Capital, der før sommerferien valgte at hyre den erfarne advokat Søren Lundsgaard til at stå i spidsen for et søgsmål mod kapitalfonden Procuritas og den tidligere ledelse i Gram Equipment, som fonden overtog i slutningen af 2017.

Ifølge FSN har mange af de tal, man blev præsenteret for, vist sig slet ikke at holde stik, og udsigten til et stort overskud blev ganske kort efter overtagelsen forvandlet til en blodrød bundlinje.

 

LÆS MERE

Kapitalfondes ambitiøse opkøb i modvind 

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde 

Sådan vil Nordic Capital investere ny milliardfond

Kapitalfonds problembarn koster banker dyrt

Mastodont jagter Huscompagniet