;
kmd web1

M&A

Kapitalfond fanget i giftig investering 

Den internationale kapitalfond Advent er havnet i en alvorlig klemme med sin investering i KMD og forsøger i al hemmelighed at finde en køber til selskabet. En giftig cocktail af svigtende indtjening og udsigten til at skulle betale dyre afdrag på en milliardgæld har gjort KMD til en stærkt udfordret investering for den tidligere Nets-ejer.

Opkøbet af it-giganten KMD er ved at udvikle sig fra en hovedpine til en smertefuld migræne for den internationale kapitalfond Advent. 

I takt med at KMD’s monopol på it-ydelser til det offentlige herhjemme er blevet kraftigt udfordret af blandt andet Netcompany, er KMD de senere år også blevet ramt af en række stærkt uheldige sager, hvor man ligger i åbent slagsmål med store kunder som Skat og ATP. 

Bag kulisserne er situationen kritisk for ellers så succesrige Advent, der købte KMD af EQT for præcis 6 år siden. Ud over de kendte problemstillinger tynges investeringen i den danske it-gigant nemlig også af, at Advent forgæves har forsøgt at udskyde afdrag på den gæld på næsten 5 milliarder kroner, som man optog i forbindelse med købet af it-virksomheden. 

Trods intense forhandlinger med et konsortium bestående af blandt andet Danske Bank, Nordea og SEB samt franske Natixis og BNP er det ikke lykkedes Advent at få forlænget sin afdragsfrihed hos bankerne, som man egentlig havde håbet på. 

De komplicerede forhandlinger var kun delvis en succes, og derfor stirrer Advent direkte ind i en investering, der til stadighed bliver udsat for hård konkurrence og økonomiske krav samt nu også udsigten til væsentlig højere finansielle omkostninger. 

Set i lyset af de aktuelle problemer og at Advents investering i KMD nu runder 6 år, erfarer InsideBusiness, at kapitalfonden p.t. er særdeles aktiv med at forsøge at finde en køber til den danske it-gigant. Der er ikke hyret rådgivere eller iværksat en klassisk struktureret proces, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger har de ansvarlige Advent-folk på det seneste holdt en række lukkede møder med blandt andet store kapitalfonde i London i håbet om at få dem til at komme med et bud på den danske virksomhed. 

Indtil videre har hovedparten af de mulige købere imidlertid været noget tøvende, da mange frygter, at kombinationen af stigende konkurrence fra stærke spillere som Netcompany samt de omfattende slagsmål med flere nøglekunder på sigt gør KMD til en farlig investering. 

De fleste kapitalfondes opfattelse er således, at KMD sandsynligvis vil blive yderligere presset på indtjeningen de kommende år, i takt med at børsnoterede Netcompany og andre aktører, herunder EG, NNIT og DXC, det tidligere CSC, vinder indpas. 

Fra KMD’s presseafdeling lyder det, at man ikke kender til nogen planer om et salg af virksomheden.

Sagen kort

Der en benhård kamp om de store offentlige kunder i it-branchen. En af dem, der for alvor har mistet fodfæste, de senere år er giganten KMD.

Især Netcompany har erobret en stor del af KMD’s tidligere domæne, og kapitalfonden Advent, der overtog KMD i 2012, leder nu i al hemmelighed efter en mulig køber til selskabet.

KMD er både presset af stigende konkurrence, økonomiske opgør med flere store kunder, ligesom man nu skal til at betale afdrag på en gæld på omkring 5 milliarder kroner.

Svær salgsproces 

Allerede da Advent købte KMD tilbage i efteråret 2012, var især udsigten til et brud med selskabets monopol på it-ydelser til det offentlige det helt store tema. Dengang bekymrede flere købere sig da også over, hvorvidt KMD havde tilstrækkelig trofaste kunder, til at man kunne sikre vækst, når andre aktører gik i kødet på det potentielt lukrative marked for offentlige it-udbud. 

Dengang var det Nordeas corporate finance-afdeling, der stod for salget af den danske it-kæmpe, og selv om man hos EQT var mere end opsat på at komme af med it-virksomheden, var det særdeles vanskeligt at finde en køber givet de udfordringer, mange fonde så i horisonten. 

”Allerede i 2012 så vi nogle sorte skyer i horisonten, og EQT var egentlig også helt åbne om, at man ville blive angrebet de kommende år. Forventningen var dog, at man kunne fastholde væksten takket være tilfredse kunder og opkøb, men det viste sig ikke helt at holde stik,” forklarer en af de fonde, der takkede nej til at købe KMD for 6 år siden. 

Salgsprocessen blev da også mere eller mindre skrinlagt i løbet af sommeren 2012, efter at EQT’s rival Nordic Capital trak sig på målstregen og sænkede sit bud markant, da man var nervøs for fremtidssceneriaet for KMD og statens ønske om at skabe mere konkurrence på markedet. 

At Nordic Capital pludselig trak følehornene til sig, betød, at salget af KMD hang i en tynd tråd, da Advent pludselig genoplivede sin interesse i virksomheden og meldte sig på banen med planer om at byde omkring 6 milliarder kroner for landets største it-virksomhed. Den pris betød, at man hos EQT kunne få næsten firedoblet sin oprindelige investering, så der skulle ikke megen betænkningstid til hos fondens daværende chef i Danmark, Morten Hummelmose, til at takke ja til den amerikanske kapitalfonds tilnærmelser. 

Stadig et lukrativt marked 

En oversigt over de senere års it-udbud fra kommunernes fælles it-selskab, Kombit, afslører da også, at der er langt mellem de ordrer, KMD formår at hente hjem. 

Samlet set har Kombit siden januar 2015 sendt 12 store opgaver i udbud, herunder Kommunernes Ydelsessystem (KY), et nyt valgsystem samt en række andre store projekter. 

Af de 12 udbud tegner KMD-rivalen sig for de 6, mens Advent it-kæmpe blot står som leverandør på et enkelt projekt. Tilmed har Netcompany også overtaget udviklingen af KY fra konkurrenten EG, der efter store forsinkelser på projektet måtte hyre assistance fra det netop børsnoterede it-selskab. 

Netop markedet for offentlige it-ydelser har historisk set været KMD’s magtbastion, men den position er blevet alvorligt udfordret siden 2013. Modsat KMD har Netcompany indtil nu været i stand til at styre uden om de store dyre slagsmål med vrede kunder. 

”Frem til 2021 ligger der it-projekter hos det offentlige for 13 milliarder kroner, så markedet må siges at være rigtig interessant for de fleste store spillere. Problemet har dog været, at det offentlige ikke altid er den letteste kunde, hvilket har resulteret i en del tvister historisk set. Det har Netcompany indtil videre været i stand til at manøvrere udenom, hvilket blandt andet skyldes, at selskabet baserer sin forretningsmodel på at udvikle projekter i tæt dialog med kunden, ligesom man har været god til at forventningsafstemme,” forklarer analytiker Andrew Carlsen fra investeringsbanken ABG Sundal Collier. 

Konkurrent er også i markedet 

Mens Advent går uhyre stille med dørene i forsøget på at få løst udfordringen med KMD, er det ingen hemmelighed, at konkurrenten EG er til salg. Allerede i begyndelsen af 2018 kunne InsideBusiness løfte sløret for, at kapitalfonden Axcel havde udpeget investeringsbanken FIH til at sælge EG. At Axcel overhovedet satte gang i et salg, gav dengang anledning til en vis undren blandt kollegerne i branchen, da EG bestemt ikke har været nogen let investering og i skrivende stund slås med en gæld på 1,8 milliarder kroner. 

InsideBusiness erfarer imidlertid, at Axcel og FIH i forsøget på at gøre EG mere salgbart lurer på muligheden af at splitte it-firmaet op i to dele, hvor den ene rummer en konsulentforretning, mens den anden og potentielt mest lukrative rummer selskabets software. 

Førstnævnte har i mange år været en klods om benet på EG, og en af de mest oplagte konkurrenter, børsnoterede Columbus, melder sig da også nu klar til at kigge på et køb, hvis betingelserne er de rette. 

”Der har altid været et industrielt match mellem de to virksomheder, og senest EG var i spil, kiggede vi da også på det. Udfordringen i casen er, at EG under det nuværende ejerskab har optaget en masse gæld, samtidig med at man har kæmpet med flere problemfyldte projekter. Derfor er det yderst vanskeligt at vurdere, hvor god en forretning EG egentlig er, når man ser bort fra alle de normaliseringer, der har været i selskabets regnskab de senere år,” lyder det fra formand i Columbus Ib Kunøe. 

Han understreger, at Columbus allerede har foretaget et stort opkøb i år ved overtagelsen af svenske iStone, som er ved at være fuldt integreret, og man derfor ikke er bange for den disciplin. 

”Salget af EG er bestemt ikke uinteressant, og Columbus har vist, at man mestrer disciplinen at købe op. Men vi er dog ekstremt opmærksomme på at holde øje med, hvilke projekter man overtager ved eksempelvis et opkøb. Hvis først et enkelt kører den forkerte vej, går det pludselig meget stærkt,” siger Ib Kunøe.  

 

LÆS MERE

Konsulentkæmpe angriber it-giganter med offensivt opkøb

Axcel giver skuffede danske banker lang næse

Axcel klar til milliardsalg af it-firma

Kapitalfonds milliardsalg hænger i en tynd tråd

Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond

TDC-køb kan blive dyrt for pensionskasser

Axcel klar til lynsalg af lønfirma