Dan højgaard web

M&A

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Dansk Ejerkapital kan efter to stærke frasalg i 2023 og med solid opbakning fra trofaste private investorer nu trods et vanskeligt marked lukke sin sjette fond med et samlet tilsagn på omkring 800 millioner kroner.

Det er typisk de store udenlandske sværvægtere eller store danske spillere som Axcel og Polaris, der løber med mest opmærksomhed, når der sælges virksomheder herhjemme.

Ikke desto mindre har laget under de største aktører gennem de senere år leveret en række solide exits, selv om markedet især siden begyndelsen af 2022 har været udfordret.

En af de mindre kapitalfonde, der har leveret stærke frasalg og dermed også har begunstiget investorerne med gode afkast, er Dansk Ejerkapital.

Alene sidste år levere kapitalfonden, der har til huse et stenkast fra Søerne i København med udsigt til Nørrebro, haft en finger med i to yderst succesfulde virksomhedssalg.

Mest profileret er uden tvivl det tidligere B&O-selskab ICEPower, der i efteråret blev solgt til Crestline for omkring 900 millioner kroner. Men også frasalget af eltavleproducenten Tic-elkas til Axcel kort forinden endte med at blive en forrygende exit for Dansk Ejerkapital.

Ganske vist investerer fonden stort set udelukkende i minoriteter, hvor de beløb, man kan putte i lommen efter en exit, ikke kan matche de store fonde, men det kan de multipler, kapitalfonden henter, til gengæld.

Alene sidstnævnte investering gav trods en ejerperiode på under et år Dansk Ejerkapital og fondens investorer et afkast, hvor den oprindelige investering blev mere end femdoblet.

Det første af frasalgene er stærkt medvirkende til, at Dansk Ejerkapital IV, der blev rejst i 2014 med et tilsagn på en halv milliard kroner, indtil videre har leveret et årligt nettoafkast på over 20 procent, mens det sidste frasalg ligeledes har sikret den efterfølgende fond et tilsvarende højt afkast.

Dansk Ejerkapital og ledende partner Dan Høgaard Jensen forventer ifølge InsideBusiness’ oplysninger om kort tid at kunne annoncere, at man har lukket sin sjette fond med et samlet tilsagn på omkring 800 millioner kroner.

Det er 200 millioner mere, end man hentede i 2020, men alligevel kunne man sagtens havde hentet endnu mere kapital fra investorerne.

”Vi har oplevet rigtig solid opbakning fra vores investorer, og derfor er vores nye fond også overtegnet, selv om vi har rejst en større fond end tidligere. Vores fjerde fond har leveret et rigtig flot afkast efter omkostninger, og det er naturligvis noget, investorerne fokuserer på, især i øjeblikket,” siger Dan Højgaard Jensen.

Trods de solide afkast og fin opbakning fra baglandet, har Dan Højgaard Jensen som mange andre mindre fonde ingen ambitioner om på sigt at skabe så store fonde, at man vinker farvel til det fokus, der har været Dansk Ejerkapitals dna siden den spæde start.

”Selv om vi har øget vores fondsstørrelse ganske pænt, så har vi ikke nogen ambition om at etablere markant større fonde. Faktisk tværtimod. Vi er lige nu i et rigtig fint segment, der igennem 30 år er blevet vores niche, og risikoen ved at hente flere penge er, at vi både kommer op i et segment, hvor der er langt flere konkurrenter, samtidig med at det kan blive sværere at få investeret pengene,” siger han.

Fravær af pensionskasser

Som det er tilfældet hos hovedparten af de mindre og mellemstore danske fonde, er pensionskasserne stort set fraværende i investorbasen.

Ganske vist har flere fonde gennem de senere år fået opbakning fra den tidligere Vækstfonds kapitalfondsarm Dansk Vækstkapital, men derudover har aktører som ATP, PFA, Danica og alle de andre store kasser stort set udelukkende valgt at fokusere på udenlandske fonde.

Selskabernes enorme behov for at placere kapital kombineret med de stigende krav til compliance og dokumentation medfører, at det for de fleste pensionskasser ikke længere giver mening at investere 50 eller 100 millioner kroner i en mindre dansk fond.

Kapitalfondene har især de senere år fundet andre jagtmarker, når der skal hentes frisk kapital til krigskassen, og fondenes investorkreds består derfor i dag i stigende grad af private velhavere, der typisk har solgt deres livsværk, eller ejerledere, der tidligere har arbejdet sammen med fondene.

Det er også tilfældet hos Dansk Ejerkapital.

”Stort set alle vores eksisterende investorer har bakket op i forhold til en kommende fond 6 – og mange med større tilsagn end før. Samtidig er der kommet et par enkelte til, men ellers er basen stort set den samme. Vi har nogle aktive investorer, der godt kan lide vores segment, og nogle af dem er endda de ejerledere, der har solgt til os gennem tiden. Så hovedparten af investorerne er private,” siger Dan Højgaard Jensen.

Vil fastholde afkast

Det er ingen hemmelighed, at de senere års historisk lave renter har givet kapitalfonde fra ind- og udland kronede dage. Og for langt de flestes vedkommende har de gyldne tider også gjort det muligt at hente historisk stærke afkast i et M&A-marked, hvor priserne frem til krigen i Ukraine kun gik en vej.

Stigende renter og bankernes markant mere konservative tilgang til finansiering af opkøb har dog kastet tvivl over hele den alternative aktivklasse, da mange investorer nu er bekymrede for, hvorvidt det i et radikalt forandret miljø stadig er muligt at skabe gode afkast.

Hos Dansk Ejerkapital tror Dan Højgaard Jensen dog på, at det fortsat vil være muligt at matche de senere års afkast.

”Vi kan konstatere, at begge vores seneste fonde har leveret en IRR på over 20 procent indtil videre. Det tror vi faktisk, vi vil være i stand til at fastholde. Selvfølgelig er der et prispres i markedet, og lånemulighederne giver lidt flere begrænsninger end tidligere. Men der er stadig fin efterspørgsel efter solide virksomheder med vækstpotentiale samt et godt cashflow”, siger han.

 

LÆS MERE

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing