LAKRIDS WEB1

M&A

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Den svenske kapitalfond Valedo genopliver nu ambitionen om at få børsnoteret den danske virksomhed Lakrids by Bülow. Forhåbningen er, at det kan ske efter nytår.

Det danske børsmarked har været hermetisk lukket for handler stort set gennem hele 2022, men tørken kan meget vel blive brudt af en svensk kapitalfond.

InsideBusiness erfarer således, at fonden Valedo i al hemmelighed nu har taget børsplanerne for den danske virksomhed Lakrids by Bülow op af skuffen igen med en ambition om at sende selskabet på børsen efter nytår.

Til den opgave har kapitalfonden valgt at fortsætte samarbejdet med den nordiske storbank SEB og Berenberg, der også var tovholdere på kapitalfondens børsplaner, som blev skrinlagt i sommer.

Forhåbningen er, at markedet i løbet af 2023 igen vil være så nogenlunde stabilt, at det vil give mening at notere Lakrids-producenten uden at risikere store rabatter eller massive kursudsving, der både kan skade afkastet og ikke mindst forholdet til investorerne.

Lakrids by Bülow er ejet af Valedos anden fond, der blev rejst tilbage i 2011. Selv om fonden indtil videre har leveret et særdeles stærkt afkast, kæmper kapitalfonden imidlertid mod uret for at få lukket den, så man i stedet kan fokusere på nyere opkøb og ikke mindst etablere sin fjerde fond i rækken.

Et centralt punkt i forhold til ambitionen om at kunne lancere en børsnotering i 2023 er, at Valedo i 2021 stod bag to noteringer på det nordiske marked i form af Norva24 samt SmartCraft.

Begge aktier har klaret sig ganske hæderligt trods de særdeles vanskelige markedsvilkår de senere år, og samtidig sidder kapitalfonden fortsat på ganske betydelige aktieposter i begge virksomheder for dermed at sende et signal til investorerne om, at man fortsat har hånden på kogepladen.

Samtidig forventer den danske Lakrids-producent trods det usikre økonomiske klima at levere tocifrede vækstrater på både top- og bundlinje i indeværende år, blandt andet takket være stigende onlinesalg samt en målrettet satsning på en række nye markeder, herunder blandt andre Tyskland og England.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Valedo, da kapitalfonden altid henviser til, at man ikke udtaler sig om ’rygter i markedet’.

Uheldig historik 

Det, der kan blive en hæmsko for Valedos ambitioner om at børsnotere sit danske opkøb og dermed realisere et solidt afkast, er, at Lakrids by Bülow indtil videre har haft en lidt uheldig markedshistorik.

Således forsøgte Valedo sidste sommer at sælge virksomheden med hjælp fra M&A-rådgiveren Baird, men dengang var kapitalfondens prisforventninger på 1,5-2 milliarder kroner alt for høje, til at industrielle spillere eller kapitalfonde turde byde på virksomheden.

En del af frygten dengang var, at lakridsproducenten med de bornholmske rødder som mange andre detailvirksomheder havde fået et solidt rygstød af coronapandemien, der på ganske kort tid sikrede en række aktører historisk stærke vækstrater.

Flere andre forbrugerrettede koncerner blev i kølvandet på covid-19 sat til salg med tårnhøje prisforventninger, og selv om det blandt andet lykkedes de danske kapitalfonde Axcel, Maj Invest og Polaris at sælge henholdsvis SteelSeries, Svendsen Sport og Designers Company, strandede mange andre salgsprocesser. Det skyldtes primært, at køberne simpelthen tøvede med at betale de høje multipler, af frygt for at selskaberne blev prissat ud fra nogle vækstrater, der ikke var gangbare på længere sigt.

Siden har krigen i Ukraine, stigende inflation og omkostninger vendt billedet fuldstændig på hovedet, hvorfor især kapitalfonde nu er ualmindelig forsigtige med at investere i detailvirksomheder, hvis kunder selv lider under stigende leveomkostninger.

Samtidig frygter mange investorer, at detailbranchen også selv kan blive ramt af stigende fragt- og produktionsomkostninger, og kombineret med en generel afmatning kan det potentielt blive en giftig cocktail for industrien.

 

Læs mere

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde