Verdane web1

Inside story

Kapitalfond henter milliarder til ESG-investeringer

Den norske kapitalfond Verdane, der har foretaget flere danske investeringer, henter nu over 2 milliarder kroner til ny fond rettet udelukkende mod ESG-investeringer. Området kan meget vel blive en slagmark for kapitalfondene fremover, i takt med at investorernes fokus på temaet intensiveres.

Kapitalfondenes muligheder for at fylde krigskassen op har aldrig været bedre, og fondene står i kø for at udnytte de gyldne tider og etablere nye og større fonde.

Samtidig har investorernes enorme appetit på aktivklassen gjort det muligt for kapitalfondene at sprede deres vinger ud over nye forretningsområder for dermed at styrke deres egen platform og i sidste ende øge mængden af de værdier, man forvalter.

Netop den udvikling har norske Verdane nydt godt af, idet kapitalfonden de senere år har stiftet en stribe nye fonde, ligesom man for nylig lancerede et ny fond med navnet Edda, der blandt andet kan foretage større enkeltstående investeringer.

Blot et år efter har den norske kapitalfond så igen etableret endnu et forretningsben, Verdane Idun, med et tilsagn på lidt over 2 milliarder kroner.

Tanken bag den nye fond er, at Verdane her udelukkende vil foretage såkaldte impact-investeringer inden for ESG-området.

”Bæredygtighed og ESG har været en del af Verdanes dna, længe før området fik så stor bevågenhed hos både medier og investorer. Derfor er det helt naturligt for os at lancere en fokuseret impact-fond inden for de temaer, hvor vi i forvejen investerer, nemlig den digitale forbruger, software og bæredygtigt samfund,” siger Nils Bouchet, der er ansvarlig for Verdanes danske kontor.

Han tog over, efter at forgængeren, Martin Welna, gik til konkurrenten Adelis, der ligeledes har rejst endnu en fond for ganske nylig.

Nils Bouchet peger på, at Verdane som en af de første kapitalfonde lancerede en officiel ESG-politik helt tilbage i 2012, ligesom man siden 2006 har lavet i alt 28 såkaldte impact-investeringer.

”Vi oplever, at efterspørgslen efter en rendyrket impact-fond fra investorernes side nu er så stor, at det giver mening for os at etablere en, og i forbindelse med fundraising har vi oplevet rigtig stærk efterspørgsel fra investorer i Norden, resten af Europa, og Nordamerika. En af vores helt store fordele er, at vi rent faktisk kan dokumentere, at vores ESG- og impact-investeringer historisk set har givet et rigtig stærkt afkast, som ligger over vores generelle afkastmål på vores fonde på omkring 3x investeringen,” siger Nils Bouchet, der selv har en fortid i blandt andet Nordeas corporate finance-afdeling.

Har rejst en stribe fonde

Alene siden 2016 har den norske kapitalfond rejst hele seks nye fonde, hvor Idun nu bliver den syvende i rækken.

De mange nye fonde har naturligt nok fået nogle investorer til at rynke brynene, da de ofte ser det som en risiko, hvis en kapitalfond enten øger sin størrelse markant eller sit geografiske spillerum eller iværksætter nye satsninger inden for andre områder.

Det er en helt klassisk problemstilling i branchen, da investorerne som oftest vil se det som et risikoelement, hvis en kapitalfond bevæger sig ud på nye territorier, eller hvis man øger størrelsen af de enkelte fonde uden også at opgradere den stab, der skal stå for investeringerne.

”Vi har et dedikeret team til Idun, som samtidig kobler sig på den øvrige organisation, der i dag tæller over 90 ansatte, som står for investeringerne, samt et operationelt team, der blandt andet omfatter flere eksperter inden for bæredygtighed. For Idun vil vi vurdere de enkelte investeringer ud fra nogle særlige parametre, ligesom vores carry vil være koblet tæt sammen med en række ESG-nøgletal,” siger Nils Bouchet.

Bouchet peger endvidere på, at man i den nye impact-fond vil investere inden for de samme vertikaler som tidligere, men med et særligt fokus på energiomstilling, bæredygtigt forbrug og e-health.

En række af Verdanes tidligere fonde var etableret via en dansk struktur, hvorfor man i de officielle årsregnskaber kan se, hvad afkastet her har været.

Mens Verdans sjette fond fra 2007, der ligesom mange andre blev hårdt ramt af finanskrisen, blot leverede en årlig forrentning på under 10 procent, leverede de følgende fonde markant bedre afkast, og både Verdane VII og Verdane VIII leverer således en IRR på omkring 20 procent.

Ud over Verdane har den markant større Summa Equity haft enorm succes med at etablere fonde på baggrund af en særlig ESG-vinkel og den nordiske fond under ledelse af tidligere Altor-partner Reynir Indahl. Summa har indtil videre etableret to fonde, mens en tredje er i støbeskeen, og man har på ganske kort tid øget sin størrelse så voldsomt, at man nu er større end blandt andet Axcel herhjemme.

Omfavner nye områder

Især de senere år har en stribe kapitalfonde udnyttet investorernes enorme appetit på alternativer og har med den massive efterspørgsel i ryggen etableret en række nye forretningsområder.

Bedst kendt er naturligt nok storfonden EQT, der allerede tidligt begyndte at brede sig ud over en stribe forskellige aktivklasser ud over de klassiske opkøb.

Siden har en række andre, herunder blandt andre IK Investment Partners og Triton samt senest Nordic Capital, fulgt trop og har etableret noget mindre fonde, der har til opgave at opsnappe de opkøbsmuligheder blandt mindre og mellemstore selskaber, som man ellers var blevet alt for stor til at investere i.

Herhjemme har de danske kapitalfonde indtil videre valgt at koncentrere sig om den helt klassiske model, men landets næststørste aktør, Polaris, annoncerede dog sidste år, at man ville lave en ny fond, Polaris Flexible, der blandt andet skal stille ansvarlig lånekapital til rådighed for virksomheder, og som samtidig også kan investere i minoritetsposter.

Fonden, der forventes at have en samlet størrelse på omkring 1 milliard kroner, ventes at annoncere en såkaldt first close inden for nogle uger.

 

Læs mere

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde