Ball Group

M&A

Kapitalfond jagter nyt dansk milliardsalg

Den tyske kapitalfond Findos gør nu igen klar til at sælge en af sine danske virksomheder i form af det digitale bureau FFW. Selskabet har blot været ejet i tre år men kan i bedste fald indbringe ejeren over 1 mia. kroner.

Det er ikke mange kapitalfonde, der i øjeblikket vover pelsen og skyder gang i et salg af et af selskaberne i porteføljen.

Den globale usikkerhed er simpelthen for stor, til at mange fonde vil risikere en proces med begrænset interesse og lave bud til følge, men for enkelte brancher er opkøbsappetitten stadig nogenlunde intakt.

Det gælder blandt andet inden for it-branchen, hvor især veldrevne og profitable spillere fortsat er i ganske høj kurs hos mange købere, der fortsat har en stor mængde kapital, de blot venter på at få sat i arbejde.

En af de kapitalfonde, der nu bevæger sig ud på isen, er tyske Findos, der med talrige opkøb samt ikke mindst et ualmindeligt lukrativ frasalg af inkassovirksomheden Collectia tilbage i 2020 har været særdeles aktiv de senere år herhjemme.

Her lykkedes det Findos efter blot få års ejerskab at sælge Collectia til den britiske fond Silverfleet for omkring 1 milliard kroner, hvilket sikrede tyskerne og de bagvedliggende investorer et yderst solidt afkast.

Efterfølgende har Findos opkøbt Axcels mangeårige problembarn, Ball Group (billedet), samt Vilhelm Lauritzen Arkitekter i 2021, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger har man nu også i al fortrolighed sat gang i et salg af softwareudvikleren FFW, der blot har været ejet i tre år.

Kombinationen af opkøb og stærk organisk vækst i det digitale bureau har dog været stærkt medvirkende til at sikre nogle solide vækstrater, og med en forventet EBITDA-indtjening på op imod 130 millioner kroner i indeværende år ligner FFW umiddelbart et selskab, som flere kapitalfonde fra ind- og udland kan komme til at kæmpe om.

Ifølge kilder i markedet forventer de fleste, at spillere som Axcel, FSN, Triton og flere andre fonde vil blande sig i processen, der styres af investeringsbanken Carnegies M&A-afdeling.

Direktør i FFW Michael Drejer ønsker ikke at kommentere ejernes salgsplaner, men bekræfter over for InsideBusiness, at man også i 2022 forventer at opretholde en stærk vækst både på top- og bundlinje.

”Det ser indtil videre fornuftigt ud, men jeg kan ikke gå ind i de mere præcise detaljer. Meget tyder dog på, at netop i usikre tider som nu er investeringer i it og det digitale noget af det sidste, mange skærer fra. Derfor ser vi fortsat gode perspektiver i forretningen,” siger Michael Drejer, der har været ansat i selskabet i over 20 år.

Høje prisforventninger

Ud over FFW ejer tyske Findos også det hurtigt voksende tøjfirma Mos Mosh, som man tidligere har forsøgt at sælge med hjælp fra revisionshuset PWC’s M&A-afdeling. Det skete i foråret 2019 efter blot to års ejerskab, men dengang var de potentielle købere ikke klar til at imødekomme Findos og stifter Kim Hyldahls relativt høje prisforventninger.

Frygten dengang var, hvorvidt man kunne forsvare at betale op mod 1 milliard kroner for den danske virksomhed, der især er blevet kendt for sine jeans. Siden har selskabet da også trods en større omsætning faktisk tjent mindre før renter og afskrivninger sammenlignet med 2018, og kombineret med den generelle skepsis mod forbrugerrelaterede virksomheder tegner processen også denne gang noget vanskelig.

Ud over kapitalfondenes overordnede bekymring over for detailbranchen og ikke mindst kundernes købekraft den kommende tid giver stigende produktionsomkostninger også mange investorer grå hår i hovedet. De frygter, at 2023 kan blive et regulært blodbad for mange industrier, herunder især detail og byggeri, i takt med at kunderne fokuserer på opsparing og at håndtere stærkt stigende leveomkostninger.

Pengestærke spillere fortsat aktive

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har der allerede i årets tredje kvartal været tydelige tegn på opbremsning på M&A-markedet både i Norden og globalt.

Især den store usikkerhed betyder, at mange kapitalfonde vælger at træde på bremsen af frygt for at købe ind til alt for høje priser umiddelbart før en recession.

Samtidig bliver fondenes muligheder for at finansiere opkøb med billig gæld fra bankerne stadigt mere begrænset, i takt med at mange pengeinstitutter bliver mere tilbageholdende med at låne penge ud til især de helt store opkøb.

Mens de senere års opkøbsiver blandt kapitalfondene nu er afløst af en noget mere afventende tilgang til markedet, har flere industrielle spillere de senere måneder trodset pessimismen og har foretaget relativt markante opkøb. Det gælder både Lego-pengetanken Kirkbi, der købte op for milliarder i USA, samt Lundbeckfonden og ATP, der for nylig overtog medikovirksomheden Ferrosan Medical Devices fra kapitalfonden Impilo.

For de fleste kapitalfondes vedkommende synes holdningen for tiden at være, at man er nødt til at have mere sikker grund under fødderne, før markedet igen for alvor kommer i gang.

Historisk set har fondene da også opkøbt virksomheder i både gode og dårlige tider, men den massive usikkerhed og ringe sigtbarhed i markedet lige nu er noget, der får de fleste til at se tiden an.

 

Læs mere

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt