Et af de senere års største virksomhedssalg herhjemme er skudt i gang. Kapitalfonden 3i er nemlig efter 10 års ejerskab af Scandlines nu i al hemmelighed begyndt at se sig om efter nye ejere til rederiet, som de har været medejere af, siden man i samarbejde med tyske Allianz tog over fra den danske stat i 2007.
Når timingen netop nu er den rette, skyldes det ifølge InsideBusiness’ oplysninger flere faktorer. Det er således helt afgørende for salgsprocessen, at de langstrakte planer om en tunnel ved Femern er udskudt til mindst 2028.
Netop planerne om en fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland har ellers længe været en sten i skoen på 3i, for Scandlines har mere eller mindre været usælgeligt, så længe truslen om en bro eller tunnel lurede ude i en ikke alt for fjern fremtid.
Både rådgiverne fra Rothschild samt ikke mindst 3i er dog nu overbeviste om, at eventuelle købere nu har fået syn for, at en fast forbindelse vil have meget lange udsigter, ligesom der også er tvivl om, hvorvidt der nogensinde kommer en fast forbindelse til Tyskland.
Samtidig vurderer Scandlines-ejerne, at der netop nu vil være langt mere efterspørgsel på et aktiv for færgerederiet, hvilket muligvis kan være med til at presse prisen på selskabet op på de godt 15 milliarder kroner, som 3i optimalt set gerne vil have ud af deres investering.
”Scandlines vil i dag være en case, hvor både pensionskasser og infrastrukturfonde også kan se et potentiale i investeringen takket være et solidt cashflow og dermed et stabilt afkast over de næste mange år. Derfor er timingen rigtig,” siger en kilde med indgående kendskab til processen.
Tæt parløb
At det netop er Rothschild, der er blevet udpeget til at stå bag salgsprocessen, er ikke tilfældigt. Da Transport- og Energiministeriet i sin tid frasolgte sine aktier i Scandlines, var det også med det britiske rådgiverhus som vejleder, og investeringsbanken har netop bistået rederiet og 3i med en omfattende refinansiering, hvor Scandlines har omlagt lån og kreditfaciliteter for over 6 milliarder kroner.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skal refinansieringen ses i direkte forlængelse af kapitalfondens salgsplaner, men det er indtil videre et åbent spørgsmål, om 3i kan hente det afkast på investeringen i Scandlines, som fonden har sat næsen op efter.
3i har gennem de senere år haft Scandlines bogført til en værdi på mellem 12 og 15 milliarder kroner, erfarer InsideBusiness, og det er således en pris i det interval, man håber på.
Dansk succesrederi en dark horse
Ud over fonde og pensionskasser nævnes det børsnoterede danske rederi DFDS flere steder som en mulig bejler til Scandlines.
Takket være de sidste års optur på aktiemarkedet har det danske rederi med topchef Niels Smedegaard i spidsen en markedsværdi på over 20 milliarder kroner. Så hvor Scandlines tidligere ville være en alt for stor mundfuld for det succesfulde selskab, er et opkøb i den størrelse i dag ikke umuligt.
De senere års kursstigninger har samtidig skabt en enorm goodwill blandt rederiets investorer, så flere af de professionelle investorer siger til InsideBusiness, at man bestemt ikke vil være bleg for at bakke op om en eventuel kapitaludvidelse, såfremt DFDS skulle beslutte sig for at kaste sig ud i et opkøb af konkurrenten.
Topchef i DFDS Niels Smedegaard understreger dog over for InsideBusiness, at man ganske vist er bekendt med 3i’s salgstanker, men rederichefen mener ikke længere, at Scandlines er et oplagt match for DFDS.
”Vi har også hørt, at ejerne gør sig nogle tanker om et eventuelt salg i kølvandet på refinansieringen. Vi kiggede også på selskabet, sidst det var i spil i 2013. Dengang var der nogle interessante ting for os, herunder rederiets korte ruter, da der på det tidspunkt var meget debat om nye krav til mere miljøvenlige færger i Nordsøen og det baltiske område. Den problematik er ikke længere højaktuel,” siger Niels Smedegaard.
DFDS-chefen siger til InsideBusiness, at man også gav et bud på selskabet, i forbindelse med at 3i’s tidligere medinvestor Allianz solgte sine aktier i 2013.
”Vi kigger hele tiden efter opkøb, men i dag står Scandlines ikke helt så højt på ønskelisten som tidligere,” siger han.
En række store sager i spil
Det potentielle salg af Scandlines sker netop i en tid, hvor en række rådgivere melder om stor travlhed. Hvor det tidligere var især mindre og mellemstore mandater, der gav både banker og advokater ekstra tandsmør på brødet, er der netop nu også gang i en række store prestigefyldte sager.
Det gælder blandt andet de to børsnoterede giganter Københavns Lufthavne og Nets, der begge er i spil netop nu. Sidstnævnte er kommet i søgelyset hos en række udenlandske fonde og industrielle spillere, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger netop nu er i gang med at engagere rådgivere med henblik på at kigge nærmere på betalingsgiganten, der har ført en noget omtumlet tilværelse, siden man landede på børsen for godt et år siden.
Samtidig er flere af de store corporate finance-banker netop nu i gang med at forberede deres take på, hvordan realkreditkæmpen Nykredit skal børsnoteres. Især for Nordea og Danske Bank er noteringen en ’must-win’, da Nykredit efter al sandsynlighed går efter at få en nordisk spiller med blandt de ledende tovholdere i forbindelse med koncernens børsnotering.
FIH snupper endnu et eftertragtet mandat
Også blandt de mindre og mellemstore virksomheder herhjemme er der fortsat masser af ejere, der i skrivende stund kigger sig om efter fonde eller industrielle spillere, der kan overtage livsværket.
Det gælder blandt andet Vojens-virksomheden Gram Equipment, der ejes af svenske Procuritas. Det samme gælder tøjvirksomheden Ganni, som PwC skal sælge, samt ikke mindst det danske designikon Louis Poulsen, hvor investeringsbanken FIH Partners har vundet det eftertragtede mandat til at sælge virksomheden, der som tidligere beskrevet i InsideBusiness har været gennem en forrygende turnaround under kapitalfonden Polaris’ ejerskab.
LÆS MERE
Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 6: Capidea og BWB partners)
Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 5: Via Equity og Gro Capital)
Her er kapitalfondenes guldæg – og de sorte får (Del 4: EQT og Nordic Capital)
Revisionshus fortsætter oprustning på M&A – Carnegie må igen afgive folk
Udenlandske giganter slås om EQT’s guldæg