;
TP Aerospace web

M&A

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Den danske kapitalfond Catacap er ved at gøre klar til at sælge selskabet TP Aerospace, der efter at have oplevet hård modvind under covid-19, nu igen har potentialet til at blive en solid investering for fonden.

Den danske kapitalfond Catacap kan om kort tid fejre tiårsjubilæum med vished om, at man har leveret tilpas mange stærke frasalg til, at fondens samlede afkast tegner særdeles lovende.

Takket være exits af virksomheder som Casa, GSN og senest Lyngsøe Systems har Catacaps første fond, der blev etableret i slutningen af 2012, indtil videre leveret et årligt afkast til investorerne på over 20 procent, ligesom fonden nu kun har et enkelt selskab tilbage i porteføljen.

Netop det er helt essentielt, idet Catacap er i gang med at rejse penge til sin tredje fond i rækken, og hverken investorerne eller fonden selv har nogen interesse i at kæmpe med alt for gamle investeringer, der blot kræver ressourcer, men ikke kan ændre det samlede afkast synderligt.

Udfordringen for Catacap har dog indtil for nylig været, at eneste tilbageværende virksomhed i Catacap I er det tidligere guldæg TP Aerospace, der har specialiseret sig i leasing, salg og vedligeholdelse af hjul og bremser til flyselskaber i hele verden.

Selskabet blev under coronapandemien naturligt nok hårdt ramt af den massive nedgang i den globale flytrafik, hvorfor den danske virksomhed indtil for nylig ikke just har lignet et salgsklart selskab.

Ikke desto mindre har både 2021 og indeværende år budt på en så markant opblomstring af lufttrafikken, at TP Aerospace nu igen begynder at ligne det guldæg, selskabet udviklede sig til, før covid-19 radikalt ændrede selskabets betingelser.

Således forventer selskabets ledelse, at man i indeværende år vil ramme samme omsætning og indtjening som før pandemien lammede den globale flytrafik. For TP’s vedkommende svarer det til et EBITDA-resultat i underkanten af 300 millioner kroner.

I lyset af den hurtige forbedring kombineret med et ønske om at få afviklet kapitalfondens første fond inden for en overskuelig fremtid har Catacap nu i al hemmelighed hyret M&A-rådgiveren FIH Partners til at hjælpe med salget af TP. FIH Partners var netop den førende rådgiver, der i 2017 hjalp TP Aerospaces to ejere og stiftere med at sælge koncernen til Catacap, og derfor kender investeringsbanken virksomheden indgående.

Ganske som normalt har Catacap også i denne omgang hyret rådgiveren meget tidligt i salgsprocessen, hvorfor forventningen i markedet er, at en regulær budproces først vil blive skudt i gang i begyndelsen af 2023.

Derfor er det også for tidligt at spå om en potentiel salgspris for selskabet, der ud over stifterne og Catacap selv ejes af en række af fondens investorer, heriblandt Adveq og Kirk Kapital.

Om Catacap

Catatcap er en dansk kapitalfond, der blev grundlagt i 2012.

Catacap har indtil videre rejst to fonde med tilsagn på henholdsvis 1,1 og 1,8 milliarder kroner.

Kapitalfonden er i skrivende stund i gang med at rejse sin tredje fond.

Takket være en række stærke frasalg af blandt andre Casa, GSV og HB-Care har Catacaps første fond indtil videre leveret et årligt afkast på over 20 procent.

Kapitalfondens første fond har blot en virksomhed tilbage i porteføljen, TP Aerospace, der nu forventes solgt inden for de næste 12 måneder.

Har forlænget fonden

Hos Catacap ønsker ledende partner Vilhelm Hahn-Petersen ikke at kommentere eventuelle salgsplaner, men understreger, at man ser meget positivt på udviklingen i TP.

”Det er korrekt, at vores første fond er stiftet i december 2012, men vi har fået investorernes accept til at forlænge fondens levetid med et år. Derfor har vi ikke travlt. Og for et selskab som TP, der er i god gænge, er der ingen grund til at forhaste noget igennem, da både vi og investorerne naturligt nok har et ønske om at få det bedst mulige afkast,” siger han.

Øvelsen med at bede om investorernes accept til at forlænge en fond er normalt en formssag. Det kan dog i enkelte tilfælde være problematisk, hvis den pågældende fond rummer alt for mange gamle investeringer, der samtidig er ramt af udfordringer og ikke lever op til forventningerne.

Selv om investorerne ofte gerne ser ældre fonde afviklet, har man dog typisk ikke interesse i at skulle sælge aktiver for billigt alene for at rydde op i en fond. For Catacaps vedkommende betyder forlængelsen, at man nu har god tid til at finde en køber til TP Aerospace inden sommerferien næste år, hvormed man kan sætte punktum for kapitalfondens første fond på en god måde.

Samtidig giver tidshorisonten også mulighed for at vise potentielle købere, at den rebound, man har oplevet efter pandemien ikke blot er en ketchupeffekt eller et opsparet behov for at rejse, men at kundernes rejsemønstre igen er normale, hvorfor TP’s positive udvikling må forventes at fortsætte de kommende år.

Er blevet mere selektiv

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er Catacap i fuld gang med at etablere sin tredje fond, og man har blandt andet sikret sig tilsagn fra Coloplast-ejeren Niels Peter Louis-Hansen, Chr. Augustinus Fabrikker samt Dansk Vækstkapital.

I forbindelse med den aktuelle pengejagt peger en række både nuværende og potentielle investorer på, at de mange frasalg i Catacaps portefølje har påvirket afkastet ganske markant de senere år, hvorfor man ser noget mere positivt på perspektiverne end for blot et par år siden.

Samtidig er holdningen hos flere investorer, at Catacap har lært af de fejl, man tidligere har begået, ligesom man de senere år har været noget mere selektiv i sine investeringer og samtidig har undgået de mere cykliske investeringer, som man ellers tidligere tjente godt på, men som samtidig, ifølge investorerne, udgjorde en vis risiko.

Ud over det potentielle salg af TP Aerospace peger flere investorer på især barkæden Rekom som den store juvel i kapitalfondens portefølje. Forventningen er således, at den hastigt ekspanderende koncern ligeledes enten bliver solgt i en regulær handel eller videreført til en ny fondsstruktur. Den proces hyrede Catacap for nylig UBS til at stå i spidsen for, og forventningen er, den proces i sidste ende kan sikre fonden og dens investorer et forrygende afkast.

 

Læs mere

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver