Det er gået rigtig stærkt i it-selskabet Trackunit, efter at den britiske techspecialist Hg Capital i foråret 2021 opkøbte virksomheden for omkring 3 milliarder kroner.
I forlængelse af investeringen overtog Trackunit nemlig en af sine største konkurrenter, canadiske ZTR, og voksede dermed til dobbelt størrelse med et fingerknips.
Set i lyset af det hektiske forløb og den korte tid, det danske selskab, der laver software til byggeindustrien, har været ejet af den amerikanske sværvægter, kan det umiddelbart synes utænkeligt, at endnu en handel centreret om den danske it-komet er nært forestående.
Ikke desto mindre erfarer InsideBusiness, at Hg Capital i al fortrolighed har hyret den uafhængige amerikanske investeringsbank Evercore til at stå for et salg af Trackunit.
Ud over at have en særdeles stærk trackrecord inden for it og B2B-software har Evercore gennem de senere år rådgivet Hg Capital forbindelse med flere køb og salg. Derfor ser mange rådgiveren som et naturligt valg frem for andre interessenter som Goldman Sachs og Rothschild, der også tidligere har fulgt Trackunit tæt. Førstnævnte stod således for salget af selskabet, da danske Gro Capital solgte virksomheden til netop Hg, men her var storbankens merchant banking-afdeling også en af de største investorer i koncernen, hvorfor det dengang var oplagt at bruge Goldmans egne folk.
Det kommer dog ikke til at ske i denne omgang, men selv om Evercore har landet opgaven, forventes det ikke, at et salg ligger lige rundt om hjørnet.
Især blandt mange kapitalfonde er det blevet langt mere almindeligt, at man får en M&A-rådgiver om bord meget tidligt i en salgsproces for at bistå med en del af det forberedende arbejde, og kilder peger over for InsideBusiness på, at det mest sandsynlige scenario er, at en regulær salgsproces bliver indledt i slutningen af 2023 eller i første halvår af 2024.
Her er det samtidig helt centralt, at Trackunit fortsætter de vækstrater, som selskabet var i stand til at fremvise i 2022, hvor ebitda-resultatet landede på godt 180 millioner kroner.
Ambitionen er i bedste fald næsten at fordoble det vigtige nøgletal, og Trackunit og selskabets ledelse stiler således mod at ramme en indtjening før renter og afskrivninger på op imod 350 millioner kroner i år.
Det er en indtjening, der vil kunne retfærdiggøre det prisskilt på omkring 7,5 milliarder kroner, som ejerne har planer om at hænge om det danske it-selskab, der er en af verdens førende inden for software til flådestyring.
Netop forventningen om en høj pris hænger uløseligt sammen med Trackunits finansielle resultater i indeværende år samt i 2024, hvorfor salgsprocessen ifølge InsideBusiness’ oplysninger først skydes officielt i gang, når Hg Capital og Evercore har en vis sikkerhed for, at forventningerne til væksten i indtjeningen holder stik.
Pris kan blive for høj
Hos flere af de internationale kapitalfonde, der også havde lommeregneren fremme i begyndelsen af 2021, da Gro Capital og Goldman Sachs solgte den danske virksomhed, understreger man over for InsideBusiness, at man fortsat anser Trackunit for at være et yderst interessant aktiv.
Det store spørgsmål for mange er dog, hvorvidt koncernens nuværende storaktionær kan forvente at få samme multipler for virksomheden, som den selv betalte for to et halvt år siden.
”Allerede da Hg købte, var prisen høj, og dengang var markedet et helt andet. Især finansieringen var langt billigere, og med den stigende rente er multiplerne overalt under pres. Så selv om Trackunit bestemt er et fint selskab, så kan den multipel, man betaler, simpelthen ende med at være urealistisk i det nuværende marked,” forklarer en kilde til InsideBusiness.
Står til gevinst på ny
Ligesom Hg Capital potentielt kan øjne en solid exit, har danske Gro Capital også gode muligheder for igen at sikre sig et stærkt afkast på salget af Trackunit.
Kort efter at Hg overtog selskabet i 2021, valgte den danske fond således at geninvestere en del af gevinsten i it-selskabet i via en såkaldt continuation vehicle, hvor både fonden partnere samt en række nøgleinvestorer, herunder C.W. Obel, australske QIC og norske Argentum, også blev indirekte medejere af Trackunit.
Det vides ikke, præcis hvor stor en andel af aktierne, den danske fonde og dens investorer sidder på, men ifølge regnskaberne for selskabet Gro CV I K/S, der omfatter aktieposten i it-succesen, blev aktierne ved årsskiftet bogført til omkring 330 millioner kroner, hvilket svarer til en ejerandel på omkring 10 procent af Trackunit.
At Gro Capital overhovedet valgte at geninvestere sin gevinst fra det vellykkede salg, er i sig selv lidt af et særsyn, da langt hovedparten af kapitalfondene altid vil foretrække en ren exit, hvor man sælger samtlige aktier.
Det er blandt andet årsagen til, at mange foretrækker en exit i form af enten et salg til en strategisk spiller eller en anden kapitalfond frem for en børsnotering, hvor man risikerer at hænge på en aktiepost i en virksomhed i flere år. Branchens mantra er derfor, at man aldrig må blive forelsket i sine porteføljevirksomheder. Her har Gro Capital i flere tilfælde valgt at gå mod strømmen og har investeret side om side med den køber, der har overtaget et af fondens selskaber.
Da den danske kapitalfond sammen med Kirk Kapital for nylig solgte svenske Tacton til Rubicon Technology Partners, valgte man ligeledes at investere en del af sin gevinst sammen med selskabets nye ejere.
Læs mere
Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing
Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb
Lukrativt M&A-marked i brat fald
Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag
Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning
M&A-markedet balancerer på en knivsæg