Lars Gundorph

M&A

Kapitalfond lurer på salg af fremadstormende mæglerhus

Det er kun to og et halvt år siden, at kapitalfonden Polaris skabte mæglerhuset North sammen med tidligere Willis-direktør, men allerede nu har flere potentielle købere meldt deres interesse i North. Polaris har derfor hyret rådgiver til at håndtere interessen fra de mulige købere, hvor det forventes, at flere velkendte navne er i spil.

Det trækker op til et salg af det fremadstormende pensions- og forsikringsmæglerhus North.

Det er ellers kun lidt under to og et halvt år siden, at kapitalfonden Polaris entrede det danske pensions- og forsikringsmæglermarked med skabelsen af North i samarbejde med den tidligere Willis-direktør Lars Gundorph.

Ambitionen fra North og Polaris er at konsolidere den danske mæglerbranche, og med ti opkøb siden da har North holdt ord. Den aggressive opkøbsstrategi betyder, at North på bare få år indtager rollen som et af de større mæglerhuse i Danmark.

North og Polaris er dog langt fra de eneste, der har ambitiøse planer om at konsolidere mæglerbranchen.

Særligt svenske Söderberg & Partners, der har kapitalfondene TA Associates og KKR i ryggen, har i flere år købt heftigt op i Danmark. Det gælder ikke mindst købet af en større andel af den danske pensionsmægler APC.

Senest har også den svenske finanskæmpe Max Matthiessen, som er ejet af den nordiske kapitalfond Nordic Capital, gjort sin entre i Danmark med opkøbene af mæglerhuset Pensionsselskabet samt kapitalforvalteren Stockrate.

Hos North har den eksplosive vækst gjort mæglerhuset til et brandvarmt opkøbsmål, fordi North pludselig kan være en genvej til det danske marked for en ambitiøs spiller, som dermed kan slippe for at selv at samle puslespillet blandt de mindre mæglerhuse.

Og interessen er konkret. Flere mulige købere har allerede meldt deres interesse, og det har fået Polaris, der ejer over 50 procent af North, til at hyre den britiske rådgiver Houlihan Lokey til at håndtere interessen.

”Jeg kan oplyse, at vi over en længere periode har modtaget en stigende interesse for North. Af den årsag har vi hyret en rådgiver til at hjælpe os med håndtering af denne interesse. Jeg kan og må ikke bekræfte nogle identiteter,” skriver partner i Polaris Rune Lillie Gornitzka.

Han bekræfter billedet, at konsolideringen i branchen lige nu tager fart.

”Det var en del af den mulighed, som Polaris så og lagde til grund for vores investering, og hvor vi ønskede at være en drivende kraft med udgangspunkt i skabelsen af North. Det er gået hurtigt og heldigvis godt hidtil,” skriver Rune Lillie Gornitzka.

Kan ende i budkrig

I kulisserne tyder meget på, at salget af North bliver et opgør mellem de to nordiske rådgiverkoncerner Max Matthiessen og Söderberg & Partners.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har begge koncerner vist interesse for North. Men især Max Matthiessen må siges at have meget på spil i kampen om North.

Med kapitalfonden Nordic Captail i ryggen har den svenske finanskæmpe, der ledes af den tidligere AON-profil Jacob Schlawitz, store ambitioner om at vokse på det danske pensions- og forsikringsmæglermarked.

Med et nyligt opkøb af Pensionsselskabet og Stockrate har Max Matthiessen dyppet tæerne i det danske marked, men koncernen halter fortsat langt efter rivalen Söderberg & Partners, der bl.a. har den amerikanske kapitalfond KKR i ryggen.

Et køb af North kan derfor være et reelt brohoved for Max Matthiesen og Nordic Capital til det danske mæglermarked. Samtidig er det værd at bemærke, at Nordic Capital sidste år betalte omkring 2 milliarder kroner for 40 procent af det største danske forsikringsagentur, Riskpoint.

Omvendt vil et køb af North være en måde for Söderberg & Partners og ejerne at lukke Max Matthiessen ude af det danske marked.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Max Matthiessen til, om de er interesserede i at købe North.

Flere rådgivere peger desuden på den store kapitalfond Cinwen som en mulig køber af North. Cinwen købte for et år siden den svenske pensions- og forsikringsmægler Säkra af en anden kapitalfond Adelis. Et opkøb af North rummer derfor mange oplagte synergier for Cinwen, som kan bruge North som brohovedet til det danske mæglermarked.

Den store interesse for North betyder, at prisen for mæglerhuset, der i 2022 landede et ebitda-resultat på 75 millioner kroner, ventes at lande på minimum 1 milliard kroner. Kilder i branchen peger dog på, at prisen meget vel kan blive endnu højere, hvis det ender i en budkrig mellem Max Matthiessen og Söderberg & Partners.

Her er det igen værd at vende tilbage til Nordic Capitals køb af en andel af Riskpoint, hvor kapitalfonden viste sig at være villig til at betale en meget høj multipel for agenturet.

Uanset hvad, vil et salg af North lune hos Polaris, men også hos en række ledende medarbejdere i North, der hver især har mindre aktieposter i mæglerhuset. Det gælder blandt andre administrerende direktør Lars Gundorph, der er idémanden til mæglerhuset, men også ejerne af de selskaber, som North har opkøbt, som efterfølgende har fået mulighed for at investere i North.

Lars Gundorph ønsker dog ikke at kommentere interessen fra mulige købere og et eventuelt salg af North.

Mindre mæglerhus afviser salg, men er lydhør over for interesserede

Mens North er det store dyr på savannen, findes der også flere oplagte opkøbsmål blandt de selvstændige pensions- og forsikringsmæglere.

Et af dem er RTM, der er et af landets største danskejede mæglerhuse. RTM har de senere år formået at øge omsætningen betragteligt. I 2022 rundede omsætningen således 61 millioner kroner fra 53 millioner kroner året forinden. Kigger man fem år tilbage, lød omsætningen på blot 37 millioner kroner.

Knap så eksplosiv har indtjeningen dog været. Over en femårig periode er det således kun lykkedes RTM at øge resultatet før skat fra 1,8 millioner kroner til 3,1 million kroner.

Alligevel ser flere kilder i branchen RTM som en mulig brik i den fremtidige konsolidering. RTM’s ejer, stifter og administrerende direktør Leif Rexen, afviser dog at have planer om at sælge mæglerhuset.

”Vi er ikke i spil. Vi elsker at være den største danske selvstændige mægler, der kan gøre, hvad vi har lyst til uden at spørge nogen. Det er en fantastisk fornemmelse,” siger Leif Rexen.

Han tilføjer dog, at han naturligvis er lydhør, hvis mulige købere banker på døren. Samtidig forstår han godt, at RTM anses som et muligt opkøbsmål, fordi mæglerhuset er en af de få store, selvstændige mæglerhuse tilbage på det danske marked.

Som InsideForsikring for nylig beskrev, står RTM over for forandringer på ledelsesgangen. RTM’s direktør for pensionsområdet, Mogens Rosengaard, er således fratrådt efter uenigheder med Leix Rexen. Ingen af parterne har ønsket at uddybe uenigheden.

Leix Rexen fortalte dog i forbindelse med Mogens Rosengaards fratrædelse, at man p.t. arbejder med en strategiplan, som skal sende RTM op i et helt nyt luftlag frem mod 2027. Ambitionen er at nå en omsætning på 100 millioner kroner. Den nye vækst skal komme fra flere forskellige elementer – og køb, salg eller nye samarbejder kan ikke udelukkes, fortalte han.

 

Læs mere

Svensk finanskæmpe går i direkte konkurrence med APC-ejer og North

Stor pensionsmæglerhandel kan gå to veje for stifter

APC tilbage på fordums styrke forud for skæbnetime

Stort forsikringsselskab undsiger aftale med Dansk Sundhedssikring

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Milliardsalg kan blive gift for stort mæglerhus

Accident venter 50 procent vækst, men mulig ny storkundeaftale kan for alvor sætte turbo på

Konkurrenter vil snuppe Dansk Sundhedssikrings kunder efter Topdanmark-køb. AP Pension søger ny leverandør

Milliardopkøb af Dansk Sundhedssikring kan blive hovedpine for Topdanmark