;
Maj invest Icotera

M&A

Kapitalfond må bremse salg af guldæg

Salget af fiberselskabet Icotera var tænkt som en milepæl for Maj Invest i jagten på at få rejst en ny fond og samtidig rettet op på et svigtende afkast, men nu er det potentielt lukrative exit sat på pause på ubestemt tid.

Det er ingen hemmelighed, at det på ingen måde har været let for kapitalfonden Maj Invest at få stablet sin sjette fond på benene.

Efter mere end to års pengejagt er man endnu ikke nået til første milepæl, hvilket kan tilskrives flere faktorer, herunder et kaotisk generationsskifte, et svært marked samt ikke mindst manglende frasalg og dermed haltende afkast i kapitalfondens seneste fond, der blev rejst i 2017.

Her fik man langtfra den bedste start, idet den første investering i fonden, opkøbet af TDC’s hostingforretning Itadel, endte som lidt af en katastrofe, da kapitalfonden og dens investorer måtte læg ryg til et tab på omkring 300 millioner kroner, da man måtte opgive investeringen og sælge virksomheden videre efter blot få år.

I lyset af ovenstående udfordringer har det været helt essentielt for Maj Invest, at kapitalfonden får held til at frasælge et selskab fra Maj Invest 5 med et solidt afkast.

Generelt vil en kapitalfond altid stræbe efter at hente penge på ryggen af en eller flere gode exits, da det altid er med til at bane vejen til investorernes dybe lommer Især i Maj Invests tilfælde har det været centralt, at man får dokumenteret over for investorerne, at kapitalfondens femte fond rummer gode, finansielle perspektiver.

Netop derfor var det derfor lidt af en milepæl, da Maj Invest tidligere i år satte gang i salget af it-selskabet Icotera, der leverer løsninger til fiberproducenter både herhjemme og i lande som England og Tyskland.

Siden Maj Invest overtog Brøndby-virksomheden, er den vokset markant, både målt på omsætning samt indtjening, og der var derfor udsigt til en solid exit, da fonden hyrede investeringsbanken Carnegie til at være tovholder på processen.

Med en forventning om et resultat før renter og afskrivninger på op imod 90 millioner kroner var forventningen, at kapitalfonden med udsigt til yderligere vækst i Icotera med lidt held kunne få omkring 1 milliarder kroner for virksomheden.

Det kunne potentielt have sikret kapitalfonden et yderst solidt afkast, da selskabet oprindelig var værdisat til omkring 300 millioner kroner, da Maj Invest overtog hovedparten af aktierne i selskabet tilbage i 2017.

Tingene er dog langtfra gået, som Maj Invest og fondens rådgivere havde håbet på. Presset af blandt andet covid-19 i Kina, mangel på livsvigtige komponenter og stigende omkostninger endte Icoteras EBITDA-resultat derfor på lidt over 60 millioner kroner, altså et pænt stykke fra ambitionen.

”Covid-19 har også i 2021/2022 haft stor indflydelse på forretningen. Det samme har transportsituationen som følge af krigen i Ukraine, men specielt evnen til at skaffe specifikke komponenter har ramt koncernens resultater, med op mod 20 millioner kroner i regnskabsåret. Specielt i de sidste 3 måneder, hvor covid-19 i Kina lukkede virksomhedens produktion, ramte resultatet hårdt. På trods af en stigende efterspørgsel er årets rapporterede resultat for 2021/2022 derfor betragtet som under middel,” skriver koncernen anført af topchef René Brøchner i det forskudte årsregnskab.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har presset på indtjeningen desuden ført til, at Maj Invest har skudt yderligere 20 millioner kroner i virksomheden for at sikre en bedre finansiel balance, idet koncernens rentebærende gæld også er steget som følge af udfordringerne.

Dermed dog ikke sagt, at planerne om en exit fra Icotera er endegyldigt droppet, for InsideBusiness erfarer, at man med hjælp fra sine rådgivere fortsat har salgsplanerne klar i skuffen, således at de kan blive taget frem igen, når situationen har stabiliseret sig, og Icotera er tilbage på vækstsporet.

Svært marked

Maj Invest er langtfra den første kapitalfond, der er blevet tvunget til at udskyde sine salgsplaner, og især i kølvandet på krigen i Ukraine har en række fonde og private ejere været tvunget til at sætte deres exitdrømme på pause, blandt andet som følge af de stigende udfordringer, som invasionen har givet mange virksomheder.

Samtidig har mange investorer, herunder især kapitalfonde, de sidste 12-18 måneder været særdeles påpasselige med at købe stort op, af frygt for hvordan verdensøkonomien ville udvikle sig.

Især i årene før og umiddelbart efter finanskrisen havde en stribe kapitalfonde både herhjemme og i udlandet investeret voldsomt til høje priser, og da krisen først ramte, endte mange fonde med at kæmpe med de dyrt opkøbte investeringer i årevis og ofte længe efter de 10 år, der normalt er en fonds levetid.

Tidligere på året lykkedes det dog Maj Invest at få solgt den problemramte investering i lakseproducenten Vega Sea, ligesom man satte gang i et salg af Sticks’n’Sushi. De to selskaber er de sidste tilbageværende i Maj Invest 4 fra 2011, og med salget af de to sidste virksomheder kan kapitalfonden i stedet rette fokus mod nyere investeringer.

Flere udfordringer

Mens afkastet i kapitalfondens fjerde fond har været særdeles stærkt, blandt andet takket være en række stærke exits, herunder frasalg af Muuto, Svendsen Sport og DK-Foods, har afkastet i den efterfølgende fond indtil videre været noget skuffende.

Svipseren med Itadel og manglende exit har ramt fondens afkast ganske markant, ligesom flere selskaber i porteføljen blev hårdt ramt af covid-19.

De virksomheder er dog kommet på fode igen, men især investeringen i Good Food Group lider under de markant højere priser, og alene den virksomhed var hovedansvarlig for et tab på over 100 millioner kroner i fonden sidste år som følge af en nedskrivning af selskaber, som den trofaste investor PKA er medejer af.

Ud over de svingende resultater i den seneste fond og Maj Invests kapitaljagt, der nu snart har været i gang i to år, været plaget af den uro på ledelsesgangen, der ramte kapitalfonden i efteråret 2021. Her udnævnte man den mangeårige partner Per Høholt til at stå i spidsen for fonden efter Erik Holm, men kort tid efter at Høholt var blevet præsenteret for investorerne som fondens frontfigur, valgte man at ansætte tidligere TDC-chef Jens Aaløse og dermed degradere Høholt. Sidstnævnte valgt derfor prompte at forlade fonden, hvilket naturligt nok fik mange investorer til at genoverveje deres engagement i Maj Invests sjette fond.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Maj Invest.

 

Læs mere

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg