Den svensk-britiske kapitalfond Triton har levet en noget omtumlet tilværelse i Danmark de senere år, og udfordringerne melder sig nu på stribe. Fondens danske chef, Christian Jarnov, stopper nu i sin nuværende rolle i fonden efter tre år uden et eneste opkøb.
Jarnov blev ellers hentet fra konkurrenten Nordic Capital med henblik på at reformere Triton på det danske marked, hvor fonden mest af alt er kendt for at købe kriseramte virksomheder.
Jarnov overtager nu rollen som chef for opkøb og frasalg i Tritons porteføljevirksomhed EDSA, uden at fonden dog har kommunikeret til omverdenen, hvorvidt Jarnov forventes at blive erstattet.
På det danske marked var der ellers store forventninger til den noget lukkede kapitalfond, da man først ansatte Christian Jarnov og siden hyrede den danske M&A-branches førende aktør gennem mange år, Oskar Mosgaard, der først byggede Carnegie og siden FIH Partners op.
Fakta er imidlertid, at Jarnov nu forlader Triton efter flere år uden en eneste handel, selv om kapitalfonden ellers har haft et klart ønske om at tage kampen op med andre udenlandske kolleger som EQT, Nordic Capital og FSN og investere i solide selskaber frem for blot at overtage kriseramte koncerner efter aftale med bankerne.
Den strategi har imidlertid endnu ikke kastet et eneste opkøb af sig, og mens Triton har jagtet handler blot for at se sig overhalet af sine værste rivaler, har fonden nu erklæret flere storbanker krig.
I krig med Handelsbanken
Det gælder blandt andet Handelsbanken, som Triton nu i mere end et år har ligget i bitter strid med, efter at fondens opkøb af de to danske rederier Nordic Tanker og Herning Shipping har vist sig stærkt problematiske. Især sidstnævnte selskab volder store problemer, og Handelsbanken har gennem lang tid forsøgt at dreje armen rundt på Triton og tvinge fonden til at skyde friske penge i selskabet.
Kapitalfonden er dog om nogen kendt som en aktør, der bestemt ikke er bleg for at lægge arm med de store banker, så indtil nu har Triton afvist Handelsbankens krav i en sådan grad, at et salg af kriseramte Herning Shipping nu ser ud til at være den eneste løsning på tapetet.
Rederiet, der primært sejler med mindre tankskibe, tabte i seneste regnskab næsten en halv milliard kroner. Men mens Handelsbanken ser nervøst til, er Triton noget stædigere, da man trods de store økonomiske udfordringer ikke har et særlig stort beløb i klemme.
Fakta om Triton
Triton er en svensk-britisk kapitalfond, der gennem årene har stablet en række fonde på benene.
Tritons seneste fond er fra 2013 og har et samlet tilsagn på over 25 milliarder kroner.
Herhjemme er det blandt andet PKA, der har investeret ganske betydeligt i fonden.
Tritons ledende partner i Danmark, Christian Jarnov, forlader nu sin stilling til fordel for et job som chef for M&A i selskabet EDSA, der ejes af Triton.
Ikke blot står Triton nu uden frontfigur i Danmark, fonden ligger også i åben krig med både Handelsbanken og Nordea, der er stærkt bekymrede over udviklingen i Triton-selskabet Logstor.
Triton har tidligere ejet DSV Miljø og OBH i Danmark.
Rørproducent igen i problemer
Mens tovtrækkeriet mellem Handelsbanken og Triton fortsætter for uformindsket styrke, er fonden nu også røget i klammeri med storbanken Nordea.
Det sker efter investeringen i rørproducenten Logstor, som Triton oprindelig overtog efter aftale med netop Nordea.
Den britiske fond Montagu købte oprindelig selskabet af den danske trio Axcel, Polaris og FIH i 2006, men den jyske virksomhed kæmpede med svigtende salg og store underskud. Det fik i sidste ende Nordea til at tage styringen med virksomheden, der efter en noget besværlig proces blev solgt til Triton i sommeren 2013.
Siden er det dog ikke ligefrem gået meget bedre for den traditionsrige danske rørproducent, og derfor er Nordea nu igen særdeles bekymrede over situationen.
Ud over et underskud i seneste regnskab giver garantier for mere end 700 millioner kroner samt et sagsanlæg fra en tysk kunde på omkring 20 millioner kroner Nordeas kreditafdeling alvorlige panderynker.
Banken ser derfor hellere end gerne, at Logstors balance bliver forbedret betydeligt ved et kapitalindskud fra Triton, men indtil videre har fonden ikke haft den store interesse i det.
Det er indtil videre usikkert, hvad slagsmålet i Logstor ender med, men en af Nordeas udfordringer er, at det bestemt ikke vrimler med fonde eller opkøbere, der står på spring for at overtage Logstor. Langt de fleste er nemlig af den opfattelse, at selskabet udfordres fra flere sider på et marked, der er udsat for både hård konkurrence og hastige forandringer.
Solgte miljøkoncern for næsen af aktionærer
Tritons problemer med de to kriseramte porteføljevirksomheder og striden med henholdsvis Handelsbanken og Nordea er bestemt ikke nogen uvant situation for kapitalfonden på det danske marked.
Her har fonden langtfra haft en heldig hånd, og både de tidligere investeringer i henholdsvis OBH og ikke mindst DSV Miljø blev også begge ramt af store udfordringer.
Sidstnævnte måtte man således med hjælp fra FIH, PKA og LD sende videre i armene på tidligere EQT-partner Peter Korsholm for næsen af en række forsmåede småaktionærer, der siden rejste en voldgiftsag.
Sagen er siden endt i forlig, men i forbindelse med den noget opsigtsvækkende aftale var FIH og direktør Henrik Sjøgreen ikke sene til offentligt at undre sig over Tritons fremgangsmåde. Banken mente således, at Triton mere eller mindre havde opgivet den store miljøkoncern for blot at lade kreditorerne rydde op efterfølgende.
Stor støtte fra PKA
Hvorvidt Triton har tænkt sig at hente en ny profil ind til at supplere Oskar Mosgaard på fondens danske kontor, er indtil videre uvist. Selv melder kapitalfonden via sin presseafdeling til InsideBusiness, at alt er ”business as usual”.
Mosgaard har dog ifølge InsideBusinesss’ oplysninger primært til opgave at arbejde med exits på tværs af fondens portefølje, så det er nok tvivlsomt, hvorvidt fonden vælger også at gøre ham ansvarlig for, at der igen kommer nogle deals igennem systemet i Danmark.
Herhjemme har Triton blandt andet stor opbakning fra pensionskassen PKA, der alene i forbindelse med Tritons seneste fond fra 2013 investerede over 400 millioner kroner. Netop den fond har et samlet tilsagn på over 25 milliarder kroner og har dermed præcis samme størrelse som konkurrenten Nordic Capitals seneste fond. Set i det lys er det overraskende, at Triton har været så fraværende på det danske marked i en årrække, men hvis man skal tro fonden selv, er der altså ikke planer om en større offensiv lige foreløbig.
LÆS MERE
Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån
Her er Danmarks bedste kapitalfond
Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie
Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed