ProData Web

Inside story

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast              

Blot kort tid efter at have solgt Molslinjen er kapitalfonden Polaris i al fortrolighed ved at gøre endnu et frasalg, der ligeledes kan sikre fonden et guldrandet afkast.

Det bremser ikke landets næststørste kapitalfond, Polaris, at man i sidste uge stod bag et af sine bedste frasalg nogensinde, da man solgte færgerederiet Molslinjen til giganten EQT’s infrastrukturfond.

Med en pris på over 6 mia. kr. leverede det exit et guldrandet afkast til Polaris og fondens investorer, men InsideBusiness erfarer, at Polaris i al hemmelighed er ved at gøre klar til at sælge endnu en virksomhed, der potentielt ligeledes kan sikre fonden et ualmindelig stærkt afkast.

Kapitalfonden har således hyret Danske Banks corporate finance-afdeling samt det førende M&A-advokathus Accura til at hjælpe med at finde en køber til it-konsulenthuset ProData Consult.

Polaris købte oprindelig virksomheden i sommeren 2018 og har derfor kun ejet ProData i en meget kort tidsperiode, hvilket også vil afspejle sig i det afkast, fondens og dens investorer kan sætte næsen op efter, såfremt kapitalfonden og dens rådgivere formår at tiltrække et tilstrækkeligt sultent køberfelt.

Ifølge InsideBusines’ oplysninger forventes det, at ProData Consult i indeværende år tjener omkring 120 mio. kr. før renter og afskrivninger, og den indtjening ventes at stige ganske pænt næste år.

I markedet forventes det, at et selskab som Prodata vil kunne sælges til en EBITDA-multipel på 11-13 gange, hvilket svarer til, at it-selskabet sandsynligvis kan indbringe ejerne mellem 1,5 og 2 mia. kr.

Hverken Polaris eller ProDatas øvrige ejere ønsker at udtale sig om salgsplanerne, men for nylig udpegede InsideBusiness netop it-konsulenthuset som en af de mest oplagte salgskandidater i Polaris’ portefølje.

Har sat turbo på opkøb

Da kapitalfonden i sommeren 2018 købte sig ind i ProData, var det ud fra en samlet værdisætning af selskabet på omkring 700 mio. kr. Polaris betalte således selv godt 430 mio. kr. for at overtage lidt over 62 procent af aktierne i selskabet, og ejerne bag selskabet havde en klar ambition om, at man ville sætte ekstra turbo på væksten via især opkøb.

ProData har da også i Polaris’ korte ejertid haft den store tegnebog fremme flere gange og blandt andet opslugt andre it-konsulenter i Norge, Sverige og Holland.

Det er netop det opkøbsspor, som en fremtidig køber skal fortsætte og gerne sætte yderligere fart på. Med under tre års ejertid og en købspris på 430 mio. kr. for en majoritetsandel i ProData, står Polaris sandsynligvis til at høste et yderst solidt afkast på sin investering.

Af den oprindelige købssum finansierede fonden således godt halvdelen med et banklån på 225 mio. kr., hvorfor kapitalfonden, hvis alt flasker sig, kan se frem til mere end at femdoble sin investering.

Ganske vist et forrygende afkast, der dog ikke kan måle sig med Molslinjen, men her er man samtidig nødt til at tage med i regnestykket, at fonden har ejet ProData betydelig kortere tid, hvorfor den løbende forrentning i investeringen, den såkaldte IRR, tegner til at blive ualmindelig høj.

Stor efterspørgsel efter visse sektorer

At Polaris har hyret Danske Bank til at sælge endnu en virksomhed, vidner om, at der netop nu er ualmindelig stor efterspørgsel efter aktiver, der med rette kan påstås at være upåvirkede af covid-19. Senest her til morgen har den store forvalter af alternative investeringer i blandt andet sol og vind, Obton, fået FSN Capital med i ejerkredsen, ligesom den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp i denne uge overtog forskningsselskabet Sanos for et trecifret millionbeløb.

Ydermere betalte Mærsks pengetank, A.P Møller Holding, i går hele 14 mia. kr. for den danske plastvirksomhed Færch Plast, der blev overtaget af den globale storfond Advent i sommeren 2017, efter at EQT havde ejet selskabet i en kort periode.

Den røde tråd i den byge af virksomhedshandler synes at være, at især selskaber inden for it, grøn omstilling og ikke mindst farmaindustrien er i høj kurs for tiden.

Det skyldes især, at både kapitalfonde og industrielle købere trods covid-19 fortsat har et enormt investeringsbehov og derfor alle jagter solide aktiver, der har medvind fra globale trends og ikke bliver nævneværdigt påvirket af nedlukninger og restriktioner.

 

Læs mere

Her er Polaris’ guldæg. Og de sorte får  

Her er Catacaps lovende guldæg. Og de sorte får  

Her er Axcels lovende guldæg. Og de sorte får 

Her er landets bedste kapitalfond  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne