Georg jensen web

Redaktørens analyse

Kapitalfond og storbank tørrer gæld af på investorer

Kapitalfonden Investcorps salg af obligationer i kriseramte Georg Jensen ligner mest af alt et forsøg fra fonden og Nordeas side på at slippe af med en dundrende hovedpine.

Den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp har i den grad brændt fingrene med sin investering i det danske designklenodie Georg Jensen.

Seneste regnskab viser, at fonden alene de sidste fire år har tabt over 300 mio. kr. på den danske sølvsmed, der i en årrække var ejet af landets største kapitalfond, Axcel.

I alle de år stod storbanken Nordea klar med opbakning gennem de svære tider, men alt tyder på, at opbakningen til den danske virksomhed gennem de senere år er falmet ganske betydeligt.

Krisen i Georg Jensen har nemlig haft en ganske alvorlig indvirkning på gælden i koncernen, der er steget, i takt med at resultaterne er udeblevet, og store underskud år efter år har udhulet virksomhedens egenkapital.

Smykkekoncernen var således blevet en regulær hovedpine for både nordens største bank og kapitalfonden Investcorp, hvis resultater i Danmark må siges at være noget blandede.

Nu er den migræne imidlertid forsvundet med et fingerknips, idet det for ganske nylig lykkedes Investcorp at sælge obligationer for næsten 300 mio. kr. i Georg Jensen.

Dermed er det nu ikke længere, Nordea der har noget i klemme i den kriseramte koncern, men derimod de mange nordiske investorer, der nu har fået den tvivlsomme ære af at være kreditorer i en koncern, der har famlet sig frem i mange år.

Nordea har haft en klokkeklar interesse i at få Georg Jensen ud af bøgerne, og erindringen understreges blandt andet af, at det er konkurrenten DNB Nord, der har stået for Georg Jensens udstedelse af obligationer. Et klart vidnesbyrd om, at Nordea ikke længere ville lege med.

Et brandvarmt marked

Der er da heller ikke meget, der umiddelbart tyder på, at Georg Jensen skulle være på vej mod bedre tider. Den oprindelige direktør David Chu, der i sin tid indtog koncernen og de danske mediespalter med storm, er for længst gået i flyverskjul i New York, mens seneste koncernchef, Eva-Lotta Sjöstedt, i efteråret også blev skiftet ud og erstattet med italienske Francesco Pesci.

Han er nu gået i gang med at lukke butikker og optimere kædenettet, hvilket ifølge koncernen er et vigtigt skridt på vejen mod sorte tal.

At det overhovedet kan lykkes en koncern med et akkumuleret underskud på 320 mio. kr. de seneste fire år at sælge sin gæld til investorer, vidner om et obligationsmarked, der er ved at køre af sporet.

Låneformen er ellers blevet kapitalfondenes foretrukne alternative låneform, og alene det seneste år har en række store fonde som Altor, Axcel og Polaris solgt obligationer for milliarder. Lempeligere og mere fleksible lånevilkår har gjort de tidligere så kedelige obligationer til en eftertragtet låneform for fondene.

Hovedreglen har dog indtil nu været, at man sælger obligationer på ryggen af en positiv nyhed. Det kunne være et stort opkøb, hvor fonden har en interesse i et optimere sin gældsstruktur. Det skete i forbindelse med Altors køb af Erhvervsinvests vækstmaskine Tresu samt Axcels overtagelse af industrigiganten Nissens. Her giver obligationerne god mening, men for Georg Jensens vedkommende har manøvren mere præg af panik.

Flere triste historier

Mens det indtil videre ikke har skortet på dårlige historier om mere eller mindre skandaleramte obligationer som Hesalight og Laurits.com, har kapitalfondene indtil videre været forskånet for de triste historier.

Der har ganske vist været knas med Axcel og fondens it-selskab EG, der sidste år måtte hente flere penge, ligesom tidligere Altor-chef Denis Viet-Jacobsen og fondens Solix’ køb af det tidligere FLS-selskab Cembrit indtil videre har været lidt af en prøvelse for både fonden og investorerne bag Cembrits obligation.

I sidste uge måtte svenske Altor også hente yderligere 50 mio. kr. til Tresu efter et noget lunkent regnskab, men det er slet ikke på niveau med, hvad andre obligationsejere tidligere har været ude for.

Udviklingen har dog allerede fået flere aktører til at spå, at vi den kommende tid vil se flere fonde komme på kant med deres obligationsejere, hvilket langtfra er ønskværdigt. Hvor man med et banklån ofte blot har en eller et par kreditorer, står der ofte flere hundrede investorer bag en obligation, og de skal alle enes om en løsning, hvis noget går galt.

Det er alt for tidligt at sige, om det går så vidt i Georg Jensen, men selskabet og Investcorp har lidt af en opgave foran sig.

 

LÆS MERE

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde 

Sådan vil Nordic Capital investere ny milliardfond

Investorer advarer mod giftige obligationer 

Kapitalfonds problembarn koster banker dyrt

Mastodont jagter Huscompagniet