;
EET web32

Inside story

Kapitalfond på vej med stort frasalg

Den norske kapitalfond FSN Capital, der de senere år har haft betydelig succes på det danske marked, arbejder nu i al hemmelighed på endnu et dansk frasalg i milliardklassen. Også konkurrenterne i svenske Altor er på vej mod længe ventet exit.

Den norske kapitalfond FSN Capital fik en noget vanskelig start på det danske marked med investeringen i højtalerproducenten Jamo, men siden har fonden med stor succes stået bag en række opsigtsvækkende frasalg.

Næste frasalg i rækken efter blandt andet HusCompagniet, Netcompany og senest Fitness World ser nu ud til at blive hardwaredistributøren EET, som kapitalfonden har ejet i 6 år.

Efter en række udfordringer i ejerperioden har især de seneste år budt på markant vækst og forbedret bundlinje i den danske virksomhed, som det også i 2020 trods covid-19 lykkedes at sikre fremgang i indtjeningen.

Før renter og afskrivninger tjente EET alene sidste år næsten 300 millioner kroner, og med en forventning om en vækst på omkring 10 procent i 2021 tyder alt på, at selskabet kan ende med at blive en yderst fornuftig investering for FSN.

Da man overtog selskabet fra svenske Alipes i 2015, betalte man godt 1,2 milliarder kroner for virksomheden, og en del af købet blev finansieret med lån fra pensionskassen Danica, der fortsat ejer aktier i EET.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger vil FSN med hjælp fra advokathuset Accura om kort tid indkalde en række udvalgte investeringsbanker til at give deres bud på, hvordan et frasalg af selskabet skal gribes an. Samtidig er man også i dialog med kommercielle rådgivere, der skal give deres bud på, hvordan salget af EET skal løses, og ikke mindst hvordan virksomhedens fremtidsudsigter tegner sig.

Selv om hardwaredistributøren har en størrelse, der gør virksomheden interessant for de fleste større kapitalfonde, er det endnu tvivlsomt, hvor mange fonde der rent faktisk vil kaste sig ind i kampen om at sikre sig ejerskabet af virksomheden.

Siden 1990’erne har EET nemlig udelukkede været ejet af netop kapitalfonde, hvor først CVC og siden danske Capidea, svenske Alipes og nu altså FSN har haft styringen.

En del fonde vil derfor som udgangspunkt være en smule skeptiske over for, hvorvidt det overhovedet er muligt at skabe yderligere værdi for dem i et selskab, der har haft fonde tæt inde på livet i over 20 år.

Omvendt kan EET fremvise både fremgang og samtidig også en uhyre vigtig faktor i dagens marked, nemlig at man har vist sig yderst resistent over for coronapandemien. Som mange andre inden for it-sektoren har selskabet det sidste år nydt godt af det øgede behov for digitalisering og de mange hjemmearbejdspladser, hvilket i sig selv gør Birkerød-virksomheden interessant for mange potentielle købere.

Har leveret solidt afkast

I branchen er de fleste da også spændt på at se, hvem der i sidste ende får til opgave at sælge EET.

Blandt hovedparten af rådgiverne anser man imidlertid FIH Partners for at være blandt de absolutte favoritter, idet den uafhængige rådgiver har arbejdet tæt sammen med den norske kapitalfond i forbindelse med salget af både Netcompany, HusCompagniet og Lagkagehuset. Alle tre exits har sikret kapitalfonden og dens investorer rigtig solide afkast, hvorfor de fleste anser det som oplagt, at FSN igen vil tilknytte FIH som rådgiver.

Det eneste, der kan tale imod dette, er, at fonden i forbindelse med sit seneste danske frasalg i form af Fitness World valgte den specialiserede internationale rådgiver Raymond James, da amerikanerne kunne fremvise en langt større sektorekspertise end samtlige lokale aktører, herunder FIH Partners.

Ligesom fitnesskæden er EET ejet af FSN’s fjerde fond, der blev etableret i 2013 med et samlet tilsagn på 4,6 milliarder kroner. Set i det lys giver de aktuelle salgsplaner god mening, da en kapitalfond som udgangspunkt altid stræber efter at få realiseret sine fonde inden for en 10-årig periode.

Samtidig vil et salg af den danske distributør potentielt kunne forbedre afkastet i FSN Capital IV ganske betydeligt. I forvejen er netop den fond, takket være blandt andet salget af børsnoterede Netcompany, en af de få nordiske fonde fra den periode, hvor afkastet kan måle sig med de absolut bedste i Europa.

Indtil videre har FSN’s fjerde fond givet investorerne en årlig forrentning på over 25 procent, ligesom det oprindelige indskud er blevet mere end fordoblet.

Der har dog også været udfordringer i Danmark for den norske fond, idet især opkøbet af Gram Equipment har givet kapitalfonden og dens investorer hovedbrud. Her har man dog i to omgange fået både rettens og forsikringsselskabets ord for, at man blev ført bag lyset af sælgeren Procuritas, så selv om investeringen nok aldrig kommer til at give et nævneværdigt afkast, har FSN trods alt fået både moralsk og juridisk opbakning.

Svensk fond i modvind

Mens både afkast og exits på det danske marked indtil videre har været solidt for FSN Capital, er historien en helt anden for de svenske konkurrenter i Altor.

Tidligere var man ellers under daværende chef Denis Viet-Jacobsen i en årrække blandt de førende herhjemme, men efter skandalen om OW Bunker har den svenske kapitalfond stort set kun oplevet modgang herhjemme.

Opkøbet af Tresu har vist sig som en sand katastrofe, og flere andre selskaber i fondens portefølje, herunder Haarslev, har langtfra levet op til forventningerne. Det samme er tilfældet med Hamlet Protein, der sammen med Goldman Sachs blev købt af danske Polaris i 2015 for knap 700 millioner kroner.

Selskabet har siden haft talrige udfordringer, og så sent som sidste sommer måtte man genforhandle sine låneaftaler for at skabe et mere fornuftigt fundament under virksomheden.

Nu er Altor i al fortrolighed i gang med at kigge på mulighederne for at sælge Hamlet Protein, men det kommer sandsynligvis til at ske til en pris, der ligger langt under det, fonden med sin amerikanske medinvestor i sin tid betalte.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skal Hamlet Protein værdisættes ud af en EBITDA-indtjening på omkring 30 millioner kroner, men selv hvis det lykkes at sælge selskabet til en multipel på 10-12, vil der efter al sandsynlighed være tale om et yderst sparsomt afkast.

 

Læs mere

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt