Valcon konsulent

Inside story

Konsulenthus på opkøbsjagt

Efter års stilstand er danske Valcon sendt på en ambitiøs vækstrejse sammen med hollandsk konsulenthus. Vejen dertil går gennem opkøb og fusioner og vil bidrage til konsolideringen af konsulentbranchen, hvor især de mindre it-huse tiltrækker sig opmærksomhed.

En klassisk buy-and build-mission.

Det er den opgave, som venter konsulenthuset Valcon i de kommende år. Det danske konsulenthus med speciale i operationel, digital rådgivning annoncerede kort før jul en fusion med hollandske First Consulting, som er orkesteret af kapitalfonden Waterland.

Fusionen hører til de seneste store træk i konsolideringen af konsulentbranchen, hvor også Bain & Company har overtaget danske Qvartz, mens flere mindre specialiserede konsulenter, særligt de tech-tunge, lader sig opkøbe af de store konsulenthuse for at få muskler til at ekspandere.

Waterlands mål er at skabe et nordvesteuropæisk konsulent- og teknologihus, der skal være et alternativ og en seriøs udfordrer til de store revisionshuse i Big Four, Deloitte, PwC, KPMG og EY, samt Accenture på projekter, der kræver 3-10 konsulenter ombord.

Hvis første byggesten blev lagt med fusionen mellem Valcon og First Consulting, lagde parterne endnu en sten i fundamentet, da de for få måneder siden bød endnu en partner inden for i form af det hollandske konsulenthus Viqtor Davis.

Strategien er at kombinere den operationelle rådgivning, som Valcon har sine styrker indenfor, med nye digitale ydelser såsom dataanalyse og kunstig intelligens, som First Consulting bringer ind i ægteskabet.

Med fusionen går Valcon fra at være 170 mennesker til samlet set at beskæftige over 800 personer i dag. Inden for de kommende år skal det tal som minimum fordobles.

“Vi ønsker at være det mellemstore alternativ og vokse over de kommende år til omkring 1500-2000 personer,” siger Geert van den Goor, der kommer fra First Consulting og er Group Managing Partner i fusionen med Valcon.

Skal vokse i flere lande

Planen om en fordobling på få går gennem yderligere opkøb og fusioner. Det er med andre ord en klassisk kapitalfonds-disciplin, som venter Valcon, der inden fusionen har haft problemer med at skabe vækst i forretningen.

Derfor vil fusionspartnernes fokus i de kommende år først og fremmest være på toplinjevækst.

”Waterland er ikke en typisk kapitalfond, som træder ind i et selskab for at øge indtjeningen på kort tid. Deres forretningsmodel er at skabe værdi ved at foretage buy and build. Det er sporet, vi er på. Vi har sunde forretninger, men vores fokus er at blive en nordvesteuropæisk spiller frem for at øge marginer,” siger Geert van den Goor.

Geografisk er det især Tyskland og Sverige, hvor Valcon og First Consulting vil gå på jagt.

“Vi forventer et antal af yderligere fusioner og opkøb i fremtiden. Vi forventer, at det vil ske i Tyskland og Sverige, men også med yderligere styrkelse i Storbritannien,” siger Geert van den Goor.

Valcons managing partner Stig Jessen udelukker dog ikke danske opkøb.

“Vi er ekstremt strukturerede omkring det og får meget støtte fra Waterland, vores majoritetsejer. Men der skal være et match, et kulturelt fit. Kan flere brødre og søster tilslutte sig os i Danmark? Ja. Vil det ske? Det ved vi ikke, ”siger  Stig Jessen.

Udfordringen for Valcon og First Consulting bliver derfor at finde virksomheder med kulturelt match i en branche, hvor forretningen typisk følger med partnerne.

“Vores nøglefokus er, at vi fastholder og udvikler vores evne til at levere den strategisk dagsorden implementeret i digitale operations. Det er ikke altid let. Vi insisterer på at levere det som en integreret leverance – strategi, operations, digitalt enabled og installeret – sammen med vores klienter. Det er afgørende, at vi fastholder og udvikler evnen til netop dette,” siger Stig Jessen.

Ny ejer og direktør til dansk konsulenthus

I begyndelsen af i år faldt endnu en brik på plads i puslespillet i toppen af den danske konsulentbranche.

Et af de oplagte opkøbs- eller fusionsmål har i mange år været PA Consulting med godt 190 medarbejdere i Danmark.

I 2015 købte Carlyle Group, der er en af verdens største privatejede kapitalfonde, aktiemajoriteten i PA Consulting Group på globalt plan. Det gav i årene efter en del larm på de indre linjer, hvor partnerne pludselig måtte acceptere, at hovedkontoret i London skulle ind over beslutningerne.

Men i november sidste år solgte Carlyle Group så PA Consulting Group til industrispilleren Jacobs i en handel, der værdisatte PA Consulting Group til 1,8 mia. pund.

Ejerskiftet er dog ikke det eneste nye i den danske del af PA Consulting, der holder til i Nordhavn i København.

Kort tid efter handlen blev den danske topchef Søren Krogh Knudsen præsenteret som ny topchef i it-selskabet Columbus. Ny adm. direktør i PA Consulting Group i Danmark er Henrik Ringgaard Pedersen, der i forvejen er partner i konsulenthuset.

Indtil videre er der ikke lagt op til større ændringer med Henrik Ringgaard Pedersen ved roret. Men den nye danske topchef vil ikke afvise, at også PA Consulting er klar til opkøb eller fusioner.

”Vi evaluerer hele tiden, hvordan vi bedst kan levere den rigtige værdi til vores kunder. Der har vi mange tangenter at spille på. Det kan være organisk vækst inden for nye fokusområder. Det kan være opkøb og partnerskaber, men vi har også en global muskel på en række af de tekniske områder,” siger han.

Flere mindre lækkerbiskner

Mens toppen af den danske konsulentbranche efterhånden har fundet sin form, finder man i laget under en række mindre konsulenthuse, der er i disse år vokser kraftigt. Det gør dem til oplagte lækkerbiskner for større huse, der for tiden skruer op for de it-specifikke løsninger.

Et af de hotte navne er it-konsulenthuset TrustWorks med godt 30 ansatte, der er stiftet af udbrydere fra det større it-konsulenthus Devoteam. TrustWorks har på få år banket en solid forretning op at stå, og selskabets seneste årsregnskab fra 2019/2020 viste et overskud før skat på 10,4 mio. kr.

Den udvikling er ikke gået ubemærket hen.

”Der har aldrig været noget konkret på bordet, men vi bliver løbende kontaktet af specielt M&A-huse, der har lavet et salg af en virksomhed, og så mærker de en efterspørgsel efter noget af det, vi har,” siger Thomas Gammelvind, adm. direktør i TrustWorks.

”Vi har bygget ikke vores virksomhed op med henblik på, at den skal sælges, men vi er heller ikke afvisende. Så man skal aldrig sige aldring, men det er på ingen måde noget, vi gearer selskabet efter,” siger han.

Derudover er selskaber som Venzo, Knowledge Coup og Schultz andre gode bud på mindre it-konsulenthuse, der kan være på radaren hos større spillere, hvor især it-selskabet Trifork har støvsuget markedet for mindre it-konsulenthuse.

Læs mere

Konsulenthuse i hård kamp om it-rådgivere

Konsulenthus blæser til angreb: Vi kigger ind i de brølende 20’ere

Selvsikker konsulentkæmpe afviser salgsplaner

M&A-konsulenter har travlt som aldrig før

Her er konsulentbranchens førende spillere efter højdramatisk år

Kommuner starter eget “konsulenthus” som svar på strenge sparekrav

Implement opruster med profil fra Qvartz i nordisk konsulentkrig

Ægteskabsplaner med Bain er et stort sats for Qvartz

Sværvægter blæser til angreb på eliterådgiverne

Ukonventionel rådgiver udfordrer de store konsulenthuse