Georg jensen web

M&A

Kapitalfond sikrer livline til problembarn

Efter en fejlslagen salgsproces har kapitalfonden bag designklenodiet Georg Jensen med hjælp fra norske DNB sikret, at selskabet får forlænget sin gæld. Dermed får ejeren Investcorp lidt over 2 år mere til at finde en ny ejer til den danske virksomhed.

Efter næsten 11 års ejerskab må den Bahrain-baserede kapitalfond nu sande, at man hænger på det danske designklenodie Georg Jensen et godt stykke tid endnu.

Godt hjulpet af forbrugsfesten under covid-19 har den danske sølvsmedje eller leveret markant bedre tal i 2021 og 2022 efter en årrække med gentagne underskud og tab på omkring 300 millioner kroner.

Alligevel er det ikke lykkedes kapitalfonden at finde en ny ejer til den danske designvirksomhed, selv om man gennem længere tid i al fortrolighed har kørt en salgsproces med hjælp fra FIH Partners.

Den er dog nu strandet, primært fordi ingen af de potentielle købere var villige til at møde Investcorps prisforventninger, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger lå på op imod 2 milliarder kroner.

Sideløbende med den nu skrinlagte salgsproces har Georg Jensens ejere samtidig kæmpet med den udfordring, at selskabets store obligationslån stod til udløb i maj i år, hvorfor man som mange andre kapitalfondsejede selskaber har været tvunget til enten at jagte en exit eller få forhandlet en forlængelse på plads med kreditorerne.

Sidstnævnte løsning er nu faldet på plads for Georg Jensen og Investcorp, der netop har meddelt, at man med hjælp fra den norske bank DNB har udstedt en ny obligation på 296 millioner kroner, der udløber i maj 2025.

Frygter for Georg Jensens fremtid i makroøkonomisk uro

Dermed køber kapitalfonden, der overtog Georg Jensen fra Axcel tilbage i 2012 for omkring 800 millioner kroner, sig yderligere to år til at finde en afklaring på ejerspørgsmålet.

I det fortrolige investormateriale fra koncernen, som InsideBusiness er i besiddelse af, fremhæver man imidlertid over for investorerne, at netop den kommende tids makroøkonomiske uro og tiltagende skepsis blandt forbrugerne kan vise sig at blive en udfordring for Georg Jensen.

Ikke desto mindre forudser DND i sin egen credit report, at det danske designklenodie vil komme gennem de kommende år med et lille plus på bundlinjen og en nogenlunde stabil omsætning.

Ud fra hensynet til kreditorerne bag obligationen er det umiddelbart gode nyheder, da Georg Jensen dermed ifølge banken sandsynligvis vil kunne give investorerne et afkast i form af renter på gælden.

For ejeren Investcorp ser casen imidlertid noget mere dyster ud, selv om det skulle lykkes den danske virksomhed at levere sorte tal på bundlinjen de kommende år.

Svær opsplitning

Langt de fleste potentielle købere ser Georg Jensen som en svær case af flere forskellige grunde. Især for mange fonde er det Investcorps og før det Axcels store kvaler med at skabe et hæderligt afkast på selskabet, der skræmmer.

Her er det især en udfordring, at Georg Jensen nu i årevis stort set har haft en flad omsætning, der ved udgangen af 2022 var estimeret til at være omkring 1,2 milliarder kroner. Hertil kommer, at hvor mange kapitalfonde især de senere år har høstet gyldne afkast på salg af designvirksomheder som Muuto og Louis Poulsen, så har langt de fleste nu vendt industrien ryggen og har flyttet fokus fra stort set alle selskaber, der primært lever af private forbrugere.

Samtidig ser mange potentielle købere, herunder mange af de nærmest konkurrenter, en markant udfordring i det faktum, at Georg Jensen har to forretningsben, der umiddelbart ikke har meget med hinanden at gøre. Koncernen producerer således både smykker og dirver sin home-division, der ligesom rivaler som Rosendal og Stelton producerer og sælger ting til hjemmet.

Netop sidstnævnte del af Georg Jensen har flere strategiske købere både i forbindelse med den seneste salgsproces samt historisk kigget på ud fra en tanke om at opsnappe det forretningsben og frasælge smykkeforretningen.

Udfordringen her er dog, at der meget let kan opstå problemer, i forhold til hvem der i tilfælde af en opsplitning kan forsætte med Georg Jensen-navnet, samt hvor hårdt det vil ramme den division, der pludselig skal til at re-brande sig selv.

En dyr øvelse

Georg Jensen er langtfra den eneste kapitalfondsejede virksomhed, der har været tvunget til at håndtere en gældsudfordring i år. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness står en række af kapitalfondens selskaber over for at skulle refinansiere gæld eller obligationer, hvilket langt ra er nogen let øvelse. Især ikke, da den generelle usikkerhed er vokset markant, ligesom renterne er steget voldsomt.

For nylig har blandt andre Nordic Capital været tvunget til at skyde yderligere kapital i Lagkagehuset for dermed at forbedre virksomhedens finansielle formåen, ligesom Macquarie og de tre danske pensionskasser ATP, PFA og PKA før jul måtte skyde 1,75 milliarder kroner i telekæmpen TDC som led i en refinansiering.

Mange har desuden rettet blikket mod den kriseramte juicekoncern Joe & The Juice, der til sommer skal refinansiere gæld for over 1 milliard kroner til SEB og Vækstfonden. Det er man p.t. ikke er i stand til, hvilket er beskrevet i Joe & The Juices årsregnskab.

 

Læs mere

Uafhængig rådgiver arbejder på milliardsalg

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival