Rekom web

M&A

Kapitalfond skifter spor. Vil sælge guldæg i klassisk M&A-handel

Efter at have undersøgt mulighederne for at etablere en særskilt fond til barkæden Rekom vil kapitalfonden Catacap nu i stedet forsøge at sælge sit guldæg i en klassisk M&A-handel i begyndelsen af 2024.

Efter flere år med fokus på manglende exits har den danske kapitalfond Catacap for alvor åbnet for sluserne og har solgt en række selskaber de senere år.

Langt de fleste gange er det sket med et solidt afkast til følge, men i al fortrolighed er Catacap ved at finpudse den absolutte juvel i porteføljen.

InsideBusiness erfarer således, at kapitalfonden i al fortrolighed er begyndt at sondere markedet efter en eller flere rådgivere, der kan hjælpe med at sælge barkæden Rekom.

Catacap købte oprindelig kæden tilbage i 2018, men siden har man haft succes med at ekspandere konceptet voldsomt, blandt andet via et ambitiøst opkøb på det britiske marked under coronapandemien.

Alene i indeværende år forventer den danske barkæde en indtjening før renter og afskrivninger på omkring en halv milliard kroner, hvorfor Catacap og kædens øvrige medejere sandsynligvis kan få op imod 6 milliarder kroner, såfremt det lykkes at tiltrække tilstrækkelig mange interesserede købere.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Catacap allerede hyret advokathuset Accura til at bistå med salgsprocessen, og målsætningen er at få tilknyttet en finansiel rådgiver inden for de kommende måneder. Dermed tyder alt på, at Rekom meget vel kan blive solgt i begyndelsen af 2024 og sikre Catacap det bedste afkast nogensinde.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har Catacap med hjælp fra den britiske bank Barclays tidligere vurderet muligheden for at etablere en særskilt fond, en såkaldt special purpos vehicle (SPV), udelukkende til Rekom.

Manøvren er for alvor vundet frem de senere år og anvendes i stigende grad for fonde, der gerne vil forsætte som medinvestor i et selskab, men hvor aktiviteten har nået en størrelse, så der er behov for yderligere kapital udefra.

Tidligere så man ellers i højere grad, at de særlige konstruktioner typisk blev etableret, hvis en fond var ved at brænde inde med en større samling selskaber, men især de senere år har strukturen fået nyt liv i de tilfælde, hvor en kapitalfond ønsker at sikre en lovende investering yderligere finansielle muskler.

Catacap har dog for nylig droppet sonderingerne om at etablere en SPV, blandt andet fordi efterspørgslen fra investorernes side generelt er dalet en smule på det seneste.

”Generelt er markedet for de særlige fund continuation vehicles i dag et andet sted end for 12 måneder siden. Der er gennemført mange transaktioner, og derfor er der også en vis mæthed i markedet, hvor investorerne nu i højere grad har fokus på at balancere deres porteføljer. Dermed er det dog ikke udelukket, at modellen igen kan komme på tale senere hen,” siger ledende partner i Catacap Vilhelm Hahn-Petersen, der ikke ønsker at udtale sig om, hvornår fonden vil forsøge at sælge Rekom.

”Det er endnu for tidligt at sige, hvornår Rekom skal sælges. Det er klart, at for en kapitalfond vil halvandet år med skiftevis nedlukninger og opstarter påvirke længden af den samlede ejerperiode. Det ændrer dog ikke på, at vi har meget stor tiltro til det, som er blevet en stor og vigtig investering i vores anden fond,” siger han.

Sluppet nådigt gennem svært år

Rekom lignede allerede tidligt i ejerperioden en solid investering for Catacap, men da coronapandemien ramte, blev barkæden naturligt nok hårdt ramt af de mange nedlukninger i nattelivet.

Siden fulgte så sidste år den økonomiske usikkerhed og stigende inflation som følge af Putins invasion i Ukraine, hvor mange virksomheder især i de mere forbrugerrettede industrier blev hårdt ramt af stigende omkostninger.

Modsat mange andre virksomheder inden for alt fra detailkæder til restauranter, som har været hårdt ramt af voldsomt stigende omkostninger og faldende efterspørgsel, har Rekom dog indtil videre været rimelig forskånet for alt for dramatiske udsving.

”Når inflationen kommer så hurtigt, så tager det naturligvis lidt tid, før man får justeret priserne til at modsvare omkostningerne. Rekom har dog ikke været ramt nævneværdigt på efterspørgslen, hvor især det danske marked fortsat tegner stærkt. England har generelt været mere udfordret, men også her ser vi en normalisering nu,” siger Vilhelm Hahn-Petersen.

Problemer med ESG

Ud over Rekom arbejder Catacap på at sælge flyfirmaet TP Aerospace med hjælp fra FIH Partners, og flere rådgivere forventer da også, at den uafhængige rådgiver bliver en af de spillere, der får mulighed for at give deres bud på, hvordan en exit af Rekom skal gribes an.

Forventningen er dog, at man også vil bede om oplæg fra en række af de internationale investeringsbanker ud fra en tanke om, at Rekom sandsynligvis skal afhændes til en international strategisk spiller i form af en større kapitalfond.

Flere potentielle købere i sidstnævnte kategori kan dog ende med at få problemer med at købe Rekom på grund af de stigende ESG-krav hos både fondene selv, og som deres investorer i dag er underlagt.

”Rekom er en uhyre veldrevet virksomhed med en virkelig stærk M&A-platform, men vores helt store udfordring er, at de stigende ESG-krav meget vel kan betyde, at der potentielt vil være endnu færre købere næste gang, virksomheden skal sælges,” forklarer en kapitalfond til InsideBusiness.

 

Læs mere

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel