Kapitalfonden Industri Udvikling er lidt af en humlebi i dansk private equity. Ud over at være en lille fond og derfor efterhånden ikke stor nok til at tiltrække landets største pensionskasser har man nu i mere end 20 år arbejdet ud fra en nagelfast målsætning om at opkøbe minoritetsposter i mindre danske virksomheder.
Stik det modsatte af, hvad giganter som EQT, Axcel, FSN og andre af store fonde foretrækker. Her vil man som tommelfingerregel altid hige efter at gå op i størrelse og øge omfanget af sine fonde, men også af de enkelte investeringer. Samtidig går de altid en stor bue uden om virksomheder, hvor de ikke kan sikre sig kontrollen.
Det gør Industri Udvikling ikke. Her har man under ledelse af den inkarnerede socialdemokrat Lars Blavnsfeldt og med dybe rødder i LD gennem alle årene investeret ud fra et princip om, at man hellere vil lade de dygtige danske ejerledere drive deres respektive virksomheder og så tilbyde dem både gode råd og en løftet pegefinger, hvis der er behov for det.
Får ansvaret
Den strategi skal Dan Højgaard Jensen nu føre videre og samtidig finpudse som led i et generationsskifte. Han overtager nemlig nu styringen af kapitalfondens to aktive fonde og får dermed ansvar for at drive fondens mange investeringer samt rejse den næste fond i rækken, hvor fundraising forventes at blive skudt i gang i løbet af 18-24 måneder. Dermed tager fonden fat om et længe ventet generationsskifte, der har været undervejs i et godt stykke tid.
”Min opgave bliver at fortsætte det gode arbejde med vores to seneste fonde, hvor der er et samlet commitment på godt 840 millioner kroner. Lars Blavnsfeldt vil stadig have ansvaret for de to første fonde, hvor der stadig er en del virksomheder tilbage,” forklarer Dan Højgaard Jensen.
Som ny leder af Industri Udviklings to seneste fonde, får han blandt andet ansvaret for kapitalfondens investering i det tidligere B&O-selskab ICEpower, som på mange måder er et skoleeksempel på den type investeringer, Industri Udvikling gerne vil have.
Sammen med virksomhedens ledelse købte man nemlig forstærkerproducenten ud af salgsivrige B&O for en rimelig overkommelig pris med en kombination af egenkapital og lån
ICEpower havde ellers igennem mange år levet en noget tvivlsom tilværelse hos designklenodiet i Struer, hvor fokus i høj grad var på andre dele af den kriseramte tv- og audioforretning. Nu skal ledelsen i virksomheden med tidligere Topsil-chef Keld Lindegaard Andersen i spidsen i samarbejde med Industri Udvikling.
Tæt parløb med andre ejere
Netop parløbet med en stærk ledelse og andre mindre investorer har gennem årene været med til at sikre Industri Udvikling en række flotte exits, hvor især salget af milliardvirksomheden Bladt Industries springer i øjnene. Selskabet voksede voldsomt med både Industri Udvikling og kollegerne fra Maj Invest Equity i ejerkredsen og blev solgt til Nordic Capital i 2012 med en solid fortjeneste.
Den type cases har der været flere af gennem årene, men alligevel kan Industri Udviklings afkast ikke helt måle sig med de bedste fonde. Et hurtigt blik på fondens historiske multipler viser ellers afkast, som de fleste andre fonde ville misunde, men Industri Udvikling har historisk set ejet mange selskaber for længe, hvilket påvirker den IRR, fonden kan fremvise over for sine investorer.
”Vi går normalt ind i selskaberne på et lidt tidligere tidspunkt, og derfor er vores horisont også et par år længere end mange andre fonde, der typisk vil sælge inden for fem til syv år. Når det er sagt, så skal vi blive bedre til at få eksekveret og udnytte de salgsmuligheder, der opstår. Vi har tidligere holdt lidt for længe fast i enkelte investeringer,” forklarer Dan Højgaard Jensen.
Ændring i ejerkredsen
Som årene er gået, er der sket en stor udskiftning blandt de investorer, der har valgt at skyde penge i Industri Udvikling. Hvor det i begyndelsen var de store pensionskasser, der ofte stod klar til bindende tilsagn, har fonden ud over Dansk Vækstkapital senest hentet langt hovedparten fra velhavende erhvervsfolk og familiekontorer rundtomkring i Danmark.
Det sker både som en reaktion på, at de største pensionskasser simpelthen foretrækker langt større fonde, hvor de kan give større tilsagn og dermed få opfyldt deres enorme investeringsbehov, men også fordi Industri Udvikling mærker stor efterspørgsel fra netop erhvervsdrivende herhjemme.
”Vi oplever, at der især blandt mange erhvervsfolk og ejerledere er stor interesse for netop det segment, vi befinder os i. Den type investorer kan godt lidt tanken om at komme med tidligt og hjælpe med at bygge noget op,” siger Dan Højgaard Jensen og peger på, at der i forbindelse med etableringen af Industri Udviklings seneste fond var interesse fra en stor dansk bank, der ville sælge sælge ejerandele i fonden til sine private banking-kunder. En model, som Dan Højgaard Jensen håber Industri Udvikling kan gøre brug af i forbindelse med etableringen af den næste fond om et par år.
En af de investorer, der har været med i Industri Udvikling, er Fagbevægelsens Erhvervsinvestering, og her peger direktør Ino Dimsits netop på, at det især er fondens helt særlige fokus, der tiltaler investoren, der blandt andet ejes af en række fagforbund.
”Vi kan godt lide det setup, hvor man har et klart mål om at gå efter de lidt mindre virksomheder. Det passer godt ind i vores billede, og det passer godt til de folk, der i sidste ende skal have glæde af afkastet,” forklarer Ino Dimsits.
LÆS MERE
Fonde klar til pengejagt uden exits
Axcel tæt på milepæl i femte fond
Kapitalfond klar til lynsalg af ejendomsgigant