;
Deas Henrik Dahl Web

Inside story

Kapitalfond sparker liv i kuldsejlet salgsproces

Bedst som britiske Montagu havde set i øjnene, at man ikke fik solgt ejendomsselskabet Deas i denne omgang, er kapitalfonden Adelis dukket op og har nu indledt forhandlinger med Montagu om at overtage ejendomskæmpen for op imod 1 milliard kroner. Adelis har netop rejst sin anden fond med blandt andet PKA i ryggen og har derfor masser af løst krudt til nye investeringer.

Efter at både svenske Altor og danske Axcel for nylig vendte ejendomsselskabet Deas ryggen, stod det den britiske kapitalfond Montagu klart, at det med al sandsynlighed ikke ville lykkes at få solgt ejendomsselskabet Deas i denne omgang.

Blandt flere af fondens repræsentanter var der således en vis frustration over, at man nu skulle eje Deas i betydelig længere tid end planlagt, da det ikke var lykkedes Deloittes corporate finance-afdeing at finde en køber til virksomheden, der blev overtaget af Montagu i sommeren 2015.

Ikke desto mindre er den noget udfordrende salgsproces med kodenavnet ‘Project Brick’ nu igen tilbage på sporet, efter at den svenske kapitalfond Adelis pludselig har meldt sig som mulig køber af Deas.

Kapitalfonden, der gennem de senere år har været særdeles aktiv herhjemme, rejste på ganske kort tid sin anden fond tidligere på året og har derfor masser af kapital i baghånden til nye investeringer.

At Deas nu igen er i spil, understreges af interne dokumenter fra selskabet, hvor advokat Mette Lykke fra DLA Pipers corporate finance-division har bedt Deas-folkene med topchef Henrik Dahl Jeppesen i spidsen om en række centrale økonomiske oplysninger, der skal leveres direkte videre til Adelis.

Netop DLA, det tidligere Lett Advokater, har stort set kørt parløb med Adelis og kapitalfondens danske chef, Steffen Thomsen, på alle fondens investeringer herhjemme. DLA’s fremtrædende partner, Michael Vinther, sidder da også i Adelis’ advisory board, selv om han dog ikke er involveret i den aktuelle handel.

Skal transformere forretningen

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness ved flere lejligheder hyrede Montagu Deloittes corporate finance-afdeling til at stå for salget af Deas i begyndelsen af året. En klar udfordring i processen har dog været, at mange fonde, herunder Axcel og Altor, har haft svært ved at retfærdiggøre prisen på 1 milliard kroner, som Montagu har sat næsen op efter.

Selv købte den britiske fond ejendomsselskabet i sommeren 2015 fra PKA og Sampension for en samlet pris på omkring 700 millioner kroner. Allerede dengang betegnede de fleste aktører det som en meget høj pris for et selskab, der tjente omkring 40 millioner kroner før renter og afskrivninger, men for Deloitte og Montagu har opgaven været at overbevise markedet om, at Deas er en vækstvirksomhed, der de kommende år vil være i stand til at øge sin bundlinje betydeligt, i takt med at flere og flere pensionsselskaber køber milliardstore ejendomsporteføljer for derefter at overlade den daglige drift til selskaber som Deas.

Hele nøglen for Deas er imidlertid at flytte en stor del af forretningen væk fra blot at være administrator af kundernes mursten og i stedet at være med til aktivt at udvikle ejendommene og dermed skabe værdi for kunderne.

Netop den øvelse var også et af kardinalpunkterne, da konkurrenten Datea for få måneder siden blev solgt til Newsec i en proces, hvor ejeren Dades testede markedet med henblik på at se, om der kunne laves en konsolidering i branchen i form af en sammensmeltning af Deas og Datea.

Konklusionen var imidlertid, at mange af de helt store kunder ikke vil synes om en sådan manøvre, og at man derfor ville risikere, at kunder som Industriens Pension, PKA og andre store aktører i stedet ville trække deres ejendomme ud af det fusionerede selskab og i stedet oprette deres eget forvalterselskab.

Solgt til oplagt køber af Deas

Datea blev i stedet solgt til svenske Newsec, der ellers var spået at være en oplagt køber til rivalen Deas, men hos de svenske opkøbere var især den relativt store prisforskel udslagsgivende.

Salget af konkurrenten var ikke ligefrem positivt for Montagus bestræbelser på at afhænde Deas, og hele salgsprocessen er samtidig blevet en smule udfordret af en vis uro på Deloittes succesfulde og sammentømrede afdeling for køb og salg af virksomheder.

Først forlod ledende partner Johannes Vasehus revisionsgiganten til fordel for den direkte konkurrent Carnegie, og i sidste uge var det så den nyligt udnævnte partner Jon Skjernov, der forlod Deloitte til fordel for ærkerivalen EY.

De to afgange til trods kører salget af Deas altså videre, og for især Montagu vil et godt afkast på investeringen i Deas være afgørende for kapitalfonden. Tidligere har Montagu således haft noget blandet held herhjemme, hvor især investeringen i rørproducenten Logstor kørte helt skævt og blev overdraget til Triton uden fortjeneste, mens Unifeeder blev solgt til Nordic Capital med et rigtig solidt afkast.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Adelis’ danske partner, Steffen Thomsen, og Montagu.

LÆS MERE

Ejendomsgigant klar til stort frasalg

Rival truer kapitalfonds drøm om milliardsalg

Pensionskasser frygter kapitalfonds køb af ejendomsselskab

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomskæmpe

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant