Reconor web

Inside story

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

En international kapitalfond, der har gjort sig bemærket med en stribe investeringer herhjemme, gør nu klar til at sælge et af sine danske guldæg. Processen bliver noget usædvanligt kørt uden brug af en finansiel rådgiver.

Den britiske kapitalfond Agilitas har siden opstarten i 2013 været særdeles aktiv på det danske marked med en stribe opkøb. Men fonden har også fået et ry som en noget særegen aktør, der ikke er bleg for at gå egne veje, selv om det indimellem giver ridser i lakken.

Indtil videre har fonden dog leveret tilpas med stærke afkast til, at fondens investorer, der primært er placeret i London, intet har haft at klage over.

Agilitas har således indtil videre med stor succes været i stand til at finde nogle af de mere opportunistiske muligheder i markedet, eksempelvis da man købte forretningsenheden Skadeservice ud af ISS og skabte en nordisk spiller, der nogle år senere blev solgt til EQT i en handel, der mangedoblede Agilitas og investorernes oprindelige indskud.

En anden af den britiske kapitalfonds mere opfindsomme opkøb er danske Reconor, der dækker over den afdøde milliard Michael Henriksens forretninger, Norrecco og City Container i 2015.

Den investering så i begyndelsen ud til at være præget af nogle af de risikoelementer, kapitalfondene oplever, når man overtager en koncern, der i årevis har været styret af en ejerleder. Men især de senere år har koncernen takket være blandt andet en række opkøb for alvor vundet momentum.

Samtidig har Renocor ligesom hele affaldsindustrien været begunstiget af det stærkt stigende fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, der både har skærpet kapitalfondene og de industrielle sværvægteres fokus på opkøb i industrien.

De trends satser Agilitas nu på at lukrere på, idet man i al fortrolighed har hyret advokatfirmaet Plesner til at hjælpe med at finde en køber til affaldsvirksomheden, der ventes at være omkring 3 milliarder kroner værd. Noget opsigtsvækkende har kapitalfonden dog valgt at køre processen uden en finansiel rådgiver, hvilket sker yderst sjældent, når der er tale om så relativt store handler.

Svensk konkurrent solgt i rekordhandel

Men hos Agilitas har man en klippefast tro på, at kombinationen af opkøbslystne industrielle spilere samt offensive kapitalfonde med blikket rettet mod selskaber, der passer ind i investorerne ESG-dagsorden, vil gøre det relativt let at finde en køber til Reconor.

En tanke, der understreges af, at den svenske virksomhed Sortera for nylig blev solgt til den nordiske sværvægter Nordic Capital i en handel, der sikrede ejeren Summa Equity et forrygende afkast, og netop den svenske konkurrent udpeges af mange som en oplagt køber til Reconor.

Hos den danske virksomhed ønsker direktør Henrik Nordenlund ikke at udtale sig om ejernes salgsplaner. Han nøjes med at konstatere, at virksomheden er den eneste tilbageværende investering i Agilitas første fond fra 2013, hvorfor det vil være naturligt, at fonden begynder at kigge på exitmuligheder inden for en overskuelig fremtid.

Med krig i Ukraine og resterne af en coronapandemi, der stadig farver billedet i Reconors seneste regnskab, kan det være svært for de potentielle købere at vurdere perspektiverne for selskabet, og Henrik Nordenlund understreger, at koncernen også præges af en række risikofaktorer i øjeblikket.

”Under corona oplevede vi en opbremsning inden for eksempelvis afhentning af affald hos enkelte kunder såsom kontorer og daginstitutioner. Samtidig var der en frygt for, at de helt store byggeprojekter ville blive udskudt. Den usikkerhed ser indtil videre ud til at være forsvundet, men til gengæld har den igangværende konflikt i Ukraine skabt andre problemer,” forklarer han og peger blandt andet på stigende omkostninger til fragt og brændstof.

”Vi rammes også af prisstigninger på både brændstof og fragt, ligesom vi som mange andre lider under, at det kan være svært simpelthen at finde dem, der kan fragte varer ind og ud af København. Når det er sagt, så er vi uhyre stærkt positioneret i og omkring Storkøbenhavn, hvor alt tyder på, at der fortsat vil være masser af byggeaktivitet fremover, herunder i forbindelse med opførslen af Lynetteholm,” siger Henrik Nordenlund.

Konkurrent forsøgte forgæves

Mens Reconor nu skal finde nye ejere, har konkurrenten RGS Nordic tidligere gjort samme forsøg, dog uden held. Koncernen, der er en del af det gamle DSV Miljø, blev oprindelig købt for 1 krone af de to finansfolk Peter Korsholm og Kent Arentoft, efter at kapitalfonden Triton havde smidt nøglerne til koncernen.

Siden kom der langt bedre styr på forretningen, men alligevel lykkedes det ikke de to ejere og deres rådgiver, FIH Partners, at finde en køber til RGS.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skyldtes det blandt andet, at RGS har en division med fokus på rensning af vand, der eksempelvis er forurenet af olie. Samtidig havde Peter Korsholm og Kent Arentoft undervejs i ejerperioden fået refinansieret selskabet, så man i princippet allerede havde høstet et særdeles stærkt afkast. Derfor havde ejerne dengang ikke nær samme pres for at sælge som eksempelvis Agilitas, der meget gerne skal have afviklet deres første fond, og dermed solgt Reconor, senest næste år.

 

Læs mere

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond