;
joe and the juice web

Inside story

Kapitalfonde må igen redde kriseramt væksthåb

For anden gang på et år må de to kapitalfonde bag Joe & The Juice skyde et tre cifret millionbeløb i virksomheden og tvinges samtidig til en massiv nedskrivning af selskabet. Flere andre fonde har på det seneste ligeledes været tvunget til at skyde penge i deres selskaber i håb om at hjælpe dem gennem krisen.

Blot et år efter at ejerne bag den danske juicekæde Joe & The Juice skød en kvart milliard kroner i selskabet, må de to kapitalfonde Valedo og General Atlantic igen til lommerne.

Kapitalfondene, der har været medejere af kæden siden henholdsvis 2013 og 2016, indskyder nu 200 mio. kr. i den danske kæde, der gennem længere tid har kæmpet med svigtende salg og en truende bankgæld.

Ud over kapitalindsprøjtningen nedskriver ejerne samtidig værdien af Joe & The Juice ganske voldsomt, så de skærer mere end halvdelen af værdien af den danske virksomhed, der for blot få år siden var anset for at være en oplagt kandidat til at gøre sit indtog på børsen i New York.

De friske millioner fra ejerne har bl.a. været nødvendige for at sikre likviditet og ny finansiering fra storbanken SEB, der nu går med til at øge sit udlån til den ekspansive juicekæde med 100 mio. kr.

Manøvren sker, efter at der gennem længere tid har været tvivl om, hvorvidt den danske koncern både kunne levere de ønskede vækstrater og samtidig generere den nødvendige indtjening i det eksisterende butiksnet. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har kæden også i denne omgang haft følere ude for at se, om der skulle være andre investorer med lyst til at skyde penge i selskabet.

Igen er det dog endt med, at svenske Valedo og amerikanske General Atlantic punger ud og dermed spænder et økonomisk sikkerhedsnet ud under kæden, der i 2018 tabte over 100 mio. kr. på bundlinjen.

”Det er korrekt, at bestyrelsen har besluttet at forstærke likviditetsberedskabet, så Joe & The Juice kan modstå en længere periode med forventet lavere salg i vores barer som en direkte konsekvens af covid-19 og de lovbestemte butikslukninger, som det har medført. Vi har en stærk tro på fremtiden og har valgt at holde størstedelen af vores barer åbne i Danmark og udlandet for at servicere vores kunder med sunde produkter,” skriver Thomas Norøxe i en mail til InsideBusiness.

Thomas Norøxe var tidligere partner i Valedo og stod for blandt andet opkøbet af netop Joe & The Juice, men i dag varetager han en rolle som chief of staff og corporate development i kæden.

Thomas Norøxe understreger samtidig, at man fra kædens side ikke ønsker at udtale sig om hverken regnskabsåret 2019 eller om forventningerne til indeværende år.

Det helt store problem i Joe & The Juice er, at man ud over udfordringerne med corona, der rammer stort set alle kæder inden for både klassisk detail og café- og barsegmentet, kæmper med at skabe tilstrækkelig indtjening til at dække de voksende udgifter til både husleje og en stor bankgæld.

Kæden har nemlig de senere år ekspanderet voldsomt, især i USA, hvorfor man har opbygget en gæld til primært SEB på omkring 1 mia. kr., ligesom man tynges af store huslejeforpligtelser på den anden side af Atlanten, hvor lokaler er noget dyrere end herhjemme.

De har fået frisk kapital

Herunder ses de kapitalfondsejede selskaber, der indtil videre har fået kapital af deres ejere.

Flying Tiger (EQT): 150 mio. kr.
Rekom (Catacap): 140 mio. kr.
Ziton (BWB): 75 mio. kr.
Joe & The Juice (Valedo & GA): 200 mio. kr.

Forskellige interesser i ejerkredsen

I Joe & The Juices bagland har det længe været åbenlyst, at der var behov for yderligere kapital i virksomheden, hvis man ville undgå at løbe tør for likviditet, og coronakrisen har blot forstærket det behov. Problemet har imidlertid været, at man i den danske juicekæde har en ejerstruktur, hvor langtfra alle har det samme udgangspunkt.

Hvor både stifter Kaspar Basse og den svenske kapitalfond Valedo for længst er blevet forgyldt af den danske juicesucces, er General Atlantic først kommet med i ejerkredsen senere, hvorfor fonden slet ikke har høstet samme afkast som de øvrige aktionærer.

Der er derfor vidt forskellige interesser på spil, og især de ejere, der allerede er blevet forgyldt af General Atlantics investering i kæden tilbage i 2016, har derfor naturligt nok ikke den store interesse i at sætte deres gevinst på spil ved at skyde friske penge i kæden igen og igen.

En vanskelig situation, der i denne omgang er blevet løst ved, at både General Atlantic og Valedo sammen har skudt hovedparten af de 200 mio. kr. ind i Joe & The Juice, men for fondene er det naturligt nok ikke holdbart med en ejerkreds, hvor der ikke er fælles fodslag.

Flere har skudt kapital ind

Joe & The Juice er langtfra den eneste kapitalfondsejede virksomhed, der på det seneste har fået en hjælpende hånd fra sine ejere.

Senest måtte storfonden EQT igen skyde millioner i sin kriseramte detailkæde Flying Tiger, ligesom danske Catacap for kort tid siden skød yderligere 140 mio. kr. i barkæden Rekom.

Også BWB Partners skød for nylig 75 mio. kr. i sit offshorerederi Ziton i forbindelse med en større omstrukturering af selskabets gæld, hvor man samtidig bad sine kreditorer om lov til at udskyde betaling af renter og afdrag på selskabets obligationsgæld.

Som beskrevet i InsideBusiness for nylig har langt hovedparten af de største banker herhjemme, herunder Danske Bank, Nordea, Nykredit og SEB, indtil videre vist stor forståelse for de problemer, som en række selskaber er løbet ind i som følge af coronakrisen.

Dog lyder meldingen fra de fleste banker, at man netop fra kapitalfondenes side meget gerne ser, at de også kommer med friske penge, når man for eksempel ønsker at udvide sine kreditter.

De fleste banker er således af den opfattelse, at man gerne ser, at fondene selv bakker op med kapital for at vise tillid til deres selskab, ligesom man fra kreditorernes side også er af den opfattelse, at fondene modsat eksempelvis børsnoterede selskaber har lettere adgang til kapital i øjeblikket.

 

LÆS OGSÅ

Stopper kapitalfondenes jagt på farverige koncepter?

Her er kapitalfondenes ofre for corona-krisen

Axcel og Norden i brat nedtur

Fremtrædende profil stopper som partner i kapitalfond 

Tab i kriseramt Altor-selskab runder halv milliard

Virus og vind gør ondt på Axcels prestigeindkøb