Norisol Web

Inside story

Kapitalfonde står i kø for at sælge fra

En stribe danske og udenlandske kapitalfonde står i kø for at udnytte de tårnhøje priser og dermed pynte på deres afkast, men fondene tvinges samtidig til at købe op i en tid, hvor kampen om de gode virksomheder er mere intens end nogensinde.

Alt kan sælges. Det synes at være mantraet for tilstanden i dansk erhvervsliv netop nu. En række hjemlige og udenlandske kapitalfonde står derfor i skrivende stund klar til at udnytte de historisk gunstige tider, hvor prisskiltene på salgsmodne virksomheder i mange tilfælde overgår tiden fra før finanskrisen.

Samtidig gør fondenes og industrielle køberes enorme efterspørgsel på sunde virksomheder det muligt at afhænde virksomheder, det ville have været mere end svært at sælge for blot et par år siden.

Her spiller det også ind, at en række industrier, herunder energisektoren og byggebranchen, for tiden har langt bedre kår end i årene efter finanskrisen, og det gør det muligt for kapitalfondene at afhænde en del af de selskaber, man har købt før krisen, og som har givet alvorlige hovedpiner gennem årene.

Det gælder blandt andet isoleringsvirksomheden Norisol, som kapitalfonden Maj Invest Equity har hyret revisionshuset EY’s corporate finance-afdeling til at finde en køber til. Maj Invest og de øvrige investorer har ejet selskabet siden 2006, og ejerskabet har budt på både op- og nedture, men regnskabet for 2016 viser, at selskabet nu langt om længe synes på rette spor efter en årrække med store udsving i resultaterne.

De skal sælges

Tresu (Erhvervsinvest)
Erhvervsinvest opkøbte den jyske trykmaskineproducent i september 2010 og har siden været i stand til at fordoble selskabets indtjening før skat og afskrivninger.  Danske Bank, der står for salget, hjalp i begyndelsen af 2017 Erhvervsinvest med at sælge Damolin.
Forventet salgspris: 400 mio. kr.
Rådgiver: Danske Bank

Norisol (Maj Invest Equity)
Maj Invest opkøbte Norisol sammen med blandt andet erhvervsmanden Mogens De Linde helt tilbage i 2006. Selskabet, der leverer isoleringsløsninger til byggebranchen, har efter en række svære år igen fået momentum.
Forventet salgspris: 400-500 mio. kr.
Rådgiver: EY

Skamol (FSN Capital)
FSN Capital opkøbte isoleringsproducenten Skamol af danske Polaris i slutningen af 2012 for omkring en halv milliard kroner, men det har været begrænset med fremgang i forretningen siden. Skamol vil dog sandsynligvis stadig kunne indbringe FSN en pæn gevinst set i lyset af de stigende priser på virksomheder.
Forventet salgspris: 800 mio. kr.
Rådgiver: EY

Ziton (BWB Partners)
Selskabet, der tidligere hed DBB Jack-Up, har under nuværende direktør Torsten Jalk oplevet markant fremgang, og derfor har ejeren BWB hyret investeringsbanken Rothschild til at afsøge markedet for potentielle købere.
Forventet salgspris: 800-900 mio. kr.
Rådgiver: Rothschild

DEAS (Montagu)
Som InsideBusiness tidligere på året kunne afsløre, har den engelske kapitalfond Montagu sat ejendomsselskabet DEAS til salg med hjælp fra revisionshuset Deloitte. Prisen ventes at ligge på op imod 800 millioner kroner.
Forventet salgspris: 700-800 mio. kr.
Rådgiver: Deloitte

SSG (BWB Partners)
Kapitalfonden BWB Partners har med succes frasolgt flere selskaber i løbet af de sidste 12 måneder, heriblandt Scan Global Logistics, og fonden arbejder nu på at frasælge skadeselskabet SSG til en pris på omkring en halv milliard kroner.
Forventet salgspris: 400-500 mio. kr.
Rådgiver: Deloitte

G.S.V. Materieludlejning (Catacap)
Catacap med tidligere Axcel-partner Vilhelm Hahn Petersen i spidsen forventes at skulle rejse en ny fond i løbet af andet halvår, og her spiller salget af G.S.V. en nøglerolle, da virksomheden er vokset markant under fondens ledelse – blandt andet via flere opkøb.
Forventet salgspris: 750-900 mio. kr.
Rådgiver: Carnegie

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skal det forestående salg af Norisol ses i forhold til, at Maj Invest Equity arbejder på at lukke sin første fond, og at man derfor har en klar interesse i at få solgt Skovlunde-virksomheden, der er det sidste tilbageværende selskab i LD Equity 1.

Netop Maj Invest solgte sidste år vindsuccesen KK Wind Solutions til en helt forrygende pris efter godt seks års ejerskab. Især de to seneste års massive fremgang i vindmølleindustrien har gavnet hele underskoven af underleverandører herhjemme, som nyder godt af, at vindgiganter som Siemens og Vestas i øjeblikket sælger havvindmøller som aldrig før.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness rejste Maj Invest sidste år sin femte fond med hjælp fra blandt andet pensionskassen PKA, Tryghedsgruppen og Dansk Vækstkapital. Selv om fonden kan frasælge selskaber med solide afkast, står man imidlertid i det dilemma, at man nu skal ud at bruge omkring 2 milliarder kroner i et marked, hvor priserne er rekordhøje, og kampen om de gode virksomheder er mere intens end nogensinde.

Ledende partner i Maj Invest Equity siger, at han ikke har nogen kommentarer til eventuelle salgsprocesser, men han medgiver, at Maj Invests første fond nærmer sig sin udløbsdato.

Danske Bank skal hjælpe med frasalg

Også Erhvervsinvest med Thomas Marstrand i spidsen har netop rejst sin fjerde fond med et tilsagn på halvanden milliard kroner fra blandt andet AP Pension og Danica. Tidligere i år frasolgte fonden den nordjyske virksomhed Damolin til et afkast, hvor fonden fik mangedoblet sin oprindelige investering. Det var Danske Banks corporate finance-division, der var tovholder på den handel, og i forlængelse af det succesfulde salg af Fur-virksomheden, der producerer mineraler, der kan bruges til alt fra absorbering af olieudslip til dyrefoder og kattegrus.

Det er derfor ikke tilfældigt, at Danske Bank igen har fået til opgave at frasælge en anden af Erhvervsinvests succesfulde virksomheder, nemlig trykmaskineproducenten Tresu, som under Erhvervsinvests ejerskab har været i stand til at fordoble sin indtjening før renter og afskrivninger, så man i det netop aflagte regnskab tjente godt 42 millioner kroner på EBITDA-niveau.

Erhvervsinvest befinder sig i samme segment som kollegerne i Maj Invest, men fonden har gennem årene gjort en dyd af at holde sig langt væk fra de mere strukturerede salgsprocesser. I stedet søger man selv at finde de mulige opkøbsemner med hjælp fra et stærkt industrielt netværk, der blandt andet tæller tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen samt Micro Matic-direktør Søren K. Vilby, der er formand for to af fondens selskaber, herunder Tresu.

Norsk fond søger opad i segment

Også norske FSN Capital har for nylig rejst endnu en fond, og hvor mange danske fonde trods større tilsagn gennem årene vælger at holde fokus på de mindre og mellemstore virksomheder, har FSN løbende øget sit fokus på de større virksomheder.

Set i det lys er det naturligt, at fonden netop har hyret EY til at undersøge markedet for en køber til den solide isoleringsvirksomhed Skamol, som man overtog i slutningen af 2012 fra Polaris. Under FSN’s ledelse har Skamol ikke ligefrem gjort sig bemærket som en vækstkomet og har mere eller mindre landet samme overskud flere år i træk. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger vil regnskabet for 2016 vise fremgang på flere parametre, hvilket også medfører, at FSN nu skeler mod udgangen.

At man har valgt EY, har været en overraskelse for mange i branchen, da EY gennem noget tid har stået en smule i skyggen af andre revisionshuse såsom Deloitte og PWC, der har gjort sig langt mere bemærket inden for køb og salg af virksomheder. Især førstnævnte har stået bag flere store transaktioner, herunder salget af Fitness World til netop FSN Capital.

Hos EY ønsker ledende partner Martin Niclasen ikke at kommentere, hvorvidt man arbejder med Norisol og Skamol, men han understreger, at man ser optimistisk på 2017.

”Markedet er rigtig stærkt, især fordi der er meget likviditet til rådighed og et banksystem, der fungerer. Vi mener, at priserne er der, hvor de skal være, så vi oplever ikke, at markedet er for overophedet,” siger Martin Niclasen, der blandt andet har arbejdet sammen med SE Blue Equity, Adelis og Industriudvikling de senere år.

 

LÆS MERE 

Fonde klar til pengejagt uden exits

Axcel tæt på milepæl i femte fond

Kapitalfond klar til lynsalg af ejendomsgigant

Genopstanden kapitalfond klar til frasalg

Fremadstormende online-komet og ukendt guldæg sat til salg